Εκλογές, η άλλη μέρα

Μετά από μια πρωτότυπη προεκλογική εκστρατεία, το 65,72% των πολιτών των ελευθέρων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και τα αποτελέσματα μάς είναι ήδη γνωστά.

Ζήσαμε μια προεκλογική περίοδο γεμάτη υποσχέσεις, ψέματα, συκοφαντίες, πισώπλατα κτυπήματα και εσωκομματικά μαχαιρώματα, προκειμένου να προωθηθούν οι εκλεκτοί των ηγετών κάποιων πολιτικών κομμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είδαμε και τις ακόλουθες απρέπειες από την πλειοψηφία των υποψηφίων, που κατέβασαν το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και των ιδίων σε πολύ χαμηλό σημείο. Μερικά είναι τα ακόλουθα:

  1. Πολιτικός αρχηγός και βουλευτές του κόμματος τους (ΔΗΣΥ) προέτρεπαν τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τα μικρά κόμματα γιατί δεν θα ήταν λειτουργικό το Κοινοβούλιο. Άνθρωποι με σαφή ελλείμματα δημοκρατίας.
  2. Βουλευτές του ΑΚΕΛ και υποψήφια της ΕΔΕΚ αποκαλούσαν τους υποψηφίους του ΕΛΑΜ ναζιστές και φασίστες, μη έχοντας επιχειρήματα για ν’ αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες των υποψηφίων του ΕΛΑΜ, που τους κατηγορούσαν για διαφθορά, χρηματισμό, εμπλοκή σε σκάνδαλα και σε διερευνώμενες έρευνες για άλλα τέτοια.
  3. Είδαμε βουλευτές που αλληλοκατηγορούνταν για σοβαρές υποθέσεις στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις να αλληλοσυγχαίρονται μετά την εκλογή τους, σαν να μην είχαν αυτοεξευτελιστεί από τηλεοράσεως. Οι προεκλογικές κατηγορίες ξεχάστηκαν μετεκλογικά ή αποτελούσαν μέρος σχεδίου εμπαιγμού των ψηφοφόρων; Διαλέξτε.
  4. Διαπιστώσαμε αβίαστα ότι το τελευταίο διήμερο (Σάββατο και Κυριακή) των εκλογών, παρά την απαγορευτική νομοθεσία περί του αντιθέτου, μια ανήθικη και παράνομη τηλεφωνική και συνάμα συκοφαντική προεκλογική εκστρατεία διενεργείτο ακατάπαυστα.
  5. Η μεγαλύτερη ανηθικότητα ήταν οι κατηγορίες πολλών υποψηφίων κατά των βουλευτών του ΕΛΑΜ, πρώτον, για ποινικά αδικήματα και, δεύτερο, για φυγοστρατία. Εφόσον οι κατήγοροι των βουλευτών του ΕΛΑΜ είχαν στοιχεία και μαρτυρίες για ποινικά αδικήματα, γιατί δεν τα κατέθεσαν στην Αστυνομία προκειμένου ν’ ασκηθούν έγκαιρα οι δέουσες ποινικές διώξεις; Όσο για το θέμα της φυγοστρατίας, οι δυο βουλευτές του ΕΛΑΜ είχαν απαλλαγεί κατόπιν αποφάσεως ιατρικού συμβουλίου, το οποίο φέρει και την ευθύνη. Η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ γνωρίζει πολλούς πολιτικούς που για διάφορους λόγους δεν στρατεύτηκαν στην ΕΦ και πολιτικούς και βουλευτές που διέφυγαν της υποχρέωσής τους να υπηρετήσουν στην Εφεδρεία ή και στην Εθνοφυλακή.
  6. Η μετεκλογική δήλωση του εκλεγέντος για πρώτη φορά βουλευτή Κερύνειας, Χρίστου Χριστόφια, κατά των βουλευτών του ΕΛΑΜ, αποκαλώντας τους ναζιστές και ότι έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή αντί στο Κοινοβούλιο, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, εισάγει νέα ανηθικότητα στην πολιτική ζωή. Ο νεαρός θεωρεί τους πέραν των 24.000 ψηφοφόρων που ψήφισαν ΕΛΑΜ ναζιστές, αποδεικνύοντας με αυτήν του την υβριστική δήλωση ότι στερείται δημοκρατικών αρχών, πολιτικής αγωγής και παρανομεί.

Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο σχολίασαν ακροθιγώς τα κόμματα, είναι το μεγάλο ποσοστό της αποχής των 191.228 ψηφοφόρων (ποσοστό 34,28%), μη συνυπολογιζόμενων των όσων πολιτών δεν εξέδωσαν εκλογικό βιβλιάριο. Το ποσοστό της αποχής είναι το υψηλότερο στην ιστορία της ΚΔ. Καλόν είναι να περάσει νόμος, ώστε να επαναλαμβάνονται οι εκλογές με νέους υποψηφίους όταν το ποσοστό της αποχής είναι υψηλότερο του πρώτου κόμματος σε ψήφους.

Δυστυχώς, τα δύο από τα σοβαρότερα προβλήματα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας και η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, παρέμειναν εκτός συζήτησης.

Μια νότα ελπίδας είναι η εκλογή για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο και κάποιων νέων σε ηλικία βουλευτών, που, αν και λίγοι, ας ελπίσουμε ότι δεν θα εμβολιαστούν από τους παλιούς με τα αρνητικά τους, αλλά θα φέρουν νέα ήθη. Η προεκλογική τους εκστρατεία μάς επιτρέπει να ελπίζουμε.