Παραπολιτικά

Επιτυχία η πρωτιά, αλλά...

Για τον ΔΗΣΥ, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σημαντική επιτυχία. Έστω και αν δεν μίλησαν για νίκη (αφού έχασαν ποσοστό 2,9% και μία έδρα), το γεγονός ότι διατήρησαν την πρωτιά, ξεπερνώντας το ΑΚΕΛ κατά πέντε και πλέον μονάδες, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικού πολέμου κατά της Κυβέρνησης, τότε ασφαλώς δικαιολογούνται να ανοίγουν σαμπάνιες στην Πινδάρου (και να πίνουν... τσάι στο Προεδρικό). Στη συσπείρωση των Συναγερμικών ασφαλώς συνέβαλε και ο «φόβος», τον οποίο αναζωπύρωσαν οι δημοσκοπήσεις, ότι το ΑΚΕΛ ήταν έτοιμο να αρπάξει την πρωτιά από τον ΔΗΣΥ.

Βεβαίως η πρωτιά του Συναγερμού δεν είναι αρκετή, αφού χρειάζεται να εξασφαλισθούν πλειοψηφικές συνεργασίες στη νέα Βουλή για να μπορούν να περνούν τα κυβερνητικά νομοθετήματα και ειδικότερα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει απόλυτην ανάγκη ο τόπος. Εδώ θα πρέπει να επιστρατευθούν τα γνωστά... «μαγικά» του Αβέρωφ, τα οποία δούλεψαν σε πολλές περιπτώσεις στην απελθούσα Βουλή.

Πιο εύκολη φαίνεται να είναι η συνεργασία με τη Δημοκρατική Παράταξη, που ήταν ο μεγάλος νικητής και η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, αφού εξασφάλισε τέσσερεις έδρες, με το αξιόλογο ποσοστό 6,1%. Οι τέσσερεις βουλευτές της ΔΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα είναι οι τέσσερεις... «ευαγγελιστές» της συναίνεσης και της συνεννόησης.

Εφικτή είναι η σύμπραξη και με την ΕΔΕΚ, η οποία είχε ψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως είχε πράξει και το ΕΛΑΜ. Η συνέχεια θα δείξει πού θα οδηγηθούν τα πράματα.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΔΗΣΥ εξέλεξε τις μισές από τις γυναίκες του νέου Κοινοβουλίου, τέσσερεις από τις οκτώ. Είναι όντως απογοητευτικό το γεγονός ότι στη νέα Βουλή υπάρχουν λιγότερες γυναίκες απ’ ό,τι στην απελθούσα, που διέθετε δώδεκα. Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι στο νέο Κοινοβούλιο υπάρχει μια... Σούπερμαν και μια... Σούπεργουμαν. Η πρώτη είναι η κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, που εξελέγη με τον ΔΗΣΥ στην επαρχία Κερύνειας. Η δεύτερη είναι η Σούπεργουμαν... Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ, η οποία πήρε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης παγκυπρίως (14.008)! Συγχαρητήρια σε όλες τις εκλεγείσες και τους εκλεγέντες.

ΜΠΟΞΕΡ