Παραπολιτικά

Πυξίδα η υπευθυνότητα

Στο ΔΗΚΟ ξεκίνησαν τον προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα, απομακρύνοντας τον επικοινωνιολόγο τους. Ήταν, όμως, μόνο επικοινωνιακό το πρόβλημα; Έφταιγε, τελικά, κυρίως ο ακαταλόγιστος... Μάκης; Μάλλον θα πρέπει να γίνει πιο βαθιά ανάλυση. Διότι σε μια κομματική αποτυχία δεν μπορούν όλα να φορτώνονται στους επικοινωνιολόγους, ως εάν τα ηγετικά στελέχη να μη διαθέτουν ισχυρή άποψη και να καθορίζουν πολιτικές που να καθοδηγούν τους επικοινωνιολόγους και όχι να καθοδηγούνται από αυτούς.

Είναι γεγονός ότι η συνεχής προβολή σε επανάληψη, από το ΔΗΚΟ-Τιβί, του έργου «Θεέ μου, πόση διαφθορά από τη διεφθαρμένη κυβέρνηση της διαφθοράς, ενός διεφθαρμένου Προέδρου, ο οποίος έκανε διεφθαρμένες διακοπές στις Σεϋχέλλες, για να δώσει διεφθαρμένα διαβατήρια σε εκπροσώπους της διαφθοράς», κούρασε το κοινό, που μάλλον αποκοιμήθηκε στον καναπέ του. Οι ψηφοφόροι τρόμαξαν και από το ενδεχόμενο να άφηνε το ΔΗΚΟ τη χώρα χωρίς Προϋπολογισμό. Επίσης, ο θερμός εναγκαλισμός του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, ίσως να ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί ψηφοφόροι του κέντρου απομακρύνθηκαν από το κόμμα.

Το ΔΗΚΟ καλείται να κατανοήσει ένα πράγμα. Ότι η σκληρή, άτεγκτη και στείρα αντιπολίτευση, η τακτική «ου με πείσεις καν με πείσεις», πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια πιο νηφάλια και μετριοπαθή τακτική, σε μια διάθεση συνεννόησης και γεφύρωσης διαφορών, χωρίς, βεβαίως, να εγκαταλείψει την ορθή και πλήρως δικαιολογημένη θέση του για διαφάνεια και έλεγχο. Η υπευθυνότητα που επέδειξε το ΔΗΚΟ σε κρίσιμες στιγμές, μετά το 2013, όταν έβαλε πλάτη σε πολλές περιπτώσεις για να ορθοποδήσει η οικονομία, θα πρέπει να είναι η πυξίδα για την πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης. Η κοινωνία έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να μπει σε σκοτεινά μονοπάτια αστάθειας και αβεβαιότητας, ούτε και να βλέπει τις πολιτικές δυνάμεις να εξαντλούνται σε άγονες αντιπαραθέσεις που παίρνουν τη χώρα πίσω. Αυτό το μήνυμα ελπίζω να το πάρουν όλοι. Ανεξαιρέτως.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ