Κυπριακό

Καταγγελία Κιζίλγιουρεκ: Οι «πολιτογραφήσεις» στα κατεχόμενα αλλάζουν το δημογραφικό χαρακτήρα

Σε ερώτημα που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η Τουρκία και η υποτελής της διοίκηση ακολουθούν μιαν πολιτική αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα στα κατεχόμενα. Τατάρ: Τυγχάνει σεβασμού η παράνομη «αστυνομία» του καθεστώτος. Στήριξη 71,4 εκατομμυρίων ΤΛ από την Τουρκία σε επενδύσεις στην Μόρφου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η «Yeni Düzen» (01/07/2021) γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής, Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ έθεσε το θέμα των «πολιτογραφήσεων» στα κατεχόμενα στην ημερήσια διάταξη της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτημα που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η Τουρκία και η υποτελής της διοίκηση ακολουθούν μιαν πολιτική αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα στα κατεχόμενα και ότι παραχωρούνται «υπηκοότητες» της «ΤΔΒΚ» σε Τούρκους πολίτες, με αποτέλεσμα τα εν λόγω άτομα να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα ως «πολίτες της ΤΔΒΚ» και να γίνεται ανοικτή παρέμβαση στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων.

Επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και της υποτελούς της διοίκησης σκοπό έχουν να αφανίσουν την προοπτική για μιαν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, ο Ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή τι μέτρα θα λάβει η ΕΕ για να σταματήσει αυτή την παράνομη πράξη, να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να διασφαλίσει ταυτοχρόνως την επανένωση του νησιού.

Τυγχάνει σεβασμού στον κόσμο η «αστυνομία» της «ΤΔΒΚ», λέει ο Τατάρ

Η «Kıbrıs» (01/07/2021) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η αστυνομία είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς ενός κράτους και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να φτάσει στο σήμερα η παράνομη «αστυνομία» του αποσχιστικού καθεστώτος με την ονομασία «ΤΔΒΚ».

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον «γενικό διευθυντή» της «αστυνομίας», Αχμέτ Σόγιαλαν με την ευκαιρία της επετείου ίδρυσης της τουρκοκυπριακής «αστυνομίας» στις 30 Ιουνίου 1964, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουν οι επιτυχίες της «αστυνομίας» με την εφαρμογή τεχνολογικών και φυσικών επενδύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι σήμερα γίνεται αποδεχτή σε πολλές χώρες η «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ» και ότι η «αστυνομία» της «ΤΔΒΚ» συνεργάζεται με αστυνομίες πολλών χωρών. Ως παραδείγματα γι’ αυτό ανέφερε το γεγονός ότι στο παρελθόν «αστυνομικοί» από την «ΤΔΒΚ» κατέθεσαν ως μάρτυρες σε βρετανικά δικαστήρια και Βρετανοί αξιωματικοί κατέθεσαν σε «δικαστήρια» στην κατεχόμενη Κύπρο.

Υποστήριξε ότι παρά τα πολιτικά προβλήματα, η «αστυνομία» της «ΤΔΒΚ» τυγχάνει σεβασμού στον κόσμο και ισχυρίστηκε ότι αυτό ενισχύει «την βάση και το κύρος της ΤΔΒΚ».

Εξάλλου, στις δικές του δηλώσεις, ο Σογιαλάν είπε ότι είναι σημαντική η συμβολή των «διοικητών» και της Τουρκίας στην καθημερινή ανάπτυξη της «αστυνομίας» από πλευράς δυνατοτήτων και ικανοτήτων.

Πρόσθεσε ότι με την συμπλήρωση των κενών που έχουν σε προσωπικό και μέσα θα μπορούν να υπηρετούν καλύτερα τον «λαό» και επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή 714 «αστυνομικοί» βρίσκονται σε σημείο συνταξιοδότησης και ότι χρειάζεται να προσλάβουν 485 «αστυνομικούς».

Στήριξη 71,4 εκατομμυρίων ΤΛ από την Τουρκία σε επενδύσεις στην Μόρφου

Η «Halkın Sesi» (01/07/2021) γράφει ότι το «Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» (ΚΕΙ) της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα μεταβίβασε πόρους ύψους 71 εκατομμυρίων 427 χιλιάδων και 241 τουρκικών λιρών (ΤΛ) σε έργα του «δήμου» της κατεχόμενης Μόρφου.

Σε δήλωση που εξέδωσε χθες, η «πρεσβεία» αναφέρει ότι ένα από τα έργα είναι το Κεντ Παρκ και η Ανοικτή Αγορά που διαθέτει κλειστό χώρο 3,500 τετραγωνικών μέτρων και 192 σταντ και κάλυψε μιαν σημαντική ανάγκη των κατοίκων της κατεχόμενης Μόρφου. Σημειώνει επίσης ότι η αγορά είναι ένας χώρος 8,600 τετραγωνικών μέτρων με πλατεία και χώρους αναψυχής, χώρο στάθμευσης 260 οχημάτων, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο.

Η «πρεσβεία» υποστηρίζει ότι κοινός τους στόχος είναι να λαμβάνουν ψηλής ποιότητας υπηρεσίες τα αδέλφια τους και ότι παρέχουν χρηματοδότηση και στήριξη με προσωπικό σε διάφορα έργα των «τοπικών διοικήσεων» με σκοπό την παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών.

Αυτά τα έργα, επισημαίνει η «πρεσβεία», μπορεί να είναι σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η τέχνη, ο αθλητισμός και η κατασκευή και ανακαίνιση ανοικτών αγορών, κυρίως για ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές.