Η Αμμόχωστος και γιατί ο Αναστασιάδης δεν τολμά να ασκήσει βέτο στην Τουρκία

Γιατί ο Πρόεδρος δεν ασκεί βέτο κατά της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας; Γιατί δεν προσφεύγει στο ΣΑ; Διότι, πρώτον, κατατρύχεται από ανίατες τουρκοφοβικές εμμονές. Δεύτερον, είναι πολλαπλώς ευάλωτος και εντελώς αναξιόπιστος έναντι εταίρων και Τούρκων. Τρίτον, ακόμα νομίζει πως με εμμονή σε συνομιλίες υπό καταθλιπτικό ανισοζύγιο δυνάμεων, είναι ποτέ δυνατόν να εξημερώσει, να κατευνάσει και να πείσει το τουρκικό θηρίο

Ο διαχρονικός εμπαιγμός των Αμμοχωστιανών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει ούτε όρια ούτε τέλος. Σε χαιρετισμό του σε δεξίωση, που η πρέσβης των ΗΠΑ παρέθεσε (6/7/2021), για την εθνική επέτειο της χώρας, κάλεσε τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών, που ήταν παρόντες, να μεταφέρουν στις Κυβερνήσεις τους την ανάγκη να πεισθεί ο Τούρκος Πρόεδρος να απόσχει από εντάσεις που θα προκαλέσουν νέες έκνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», πρόσθεσε. Προφανώς, οι ξένοι πρέσβεις θα κάγχασαν ξανά για την βροντώδη αναξιοπιστία του Κύπριου Προέδρου.

Εμείς θυμόμαστε: Στις 28/4/2019, είχε δεχθεί ξανά αντιπροσωπία των Αμμοχωστιανών, στους οποίους απαρίθμησε ενέργειές του για την κατεχόμενη πόλη. Η πιο καταστροφική ήταν η απόφασή του, το 2014, να υποβαθμίσει την περίπτωση της Αμμοχώστου σε ΜΟΕ! Δηλ. εγκατέλειψε τα περί Αμμοχώστου ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), τα οποία προνοούν επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους υπό καθεστώς Ην. Εθνών. Στην ίδια ολέθρια απόφαση προέβη και το 2017 (22/9), όταν έδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ υπόμνημα με ΜΟΕ, στο οποίο περιλαμβανόταν και η Αμμόχωστος.

Στις 12/9/2019, ο Τούρκος ΥπΕξ, Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του, ήταν ξεκάθαρος: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο». Ο Πρόεδρος, σε δηλώσεις του (14/9/2019), απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να αποτρέψουμε και τις απειλές και τις ενέργειες που άπτονται είτε της Αμμοχώστου είτε των κατεχομένων εδαφών». Τι έκανε; Διαβήματα, δηλώσεις, έστειλε επιστολές. Λόγια…

Τα σχέδια των Τούρκων για να ανοίξουν την περίκλειστη πόλη, να την αναπτύξουν και να την εποικίσουν, άρχισαν πριν από χρόνια. Όπως ο εκλεκτός συνάδελφος Γιάννος Χαραλαμπίδης αποκάλυψε («Σημερινή», 15/9/2019), οι Τούρκοι είχαν έτοιμο ένα λεπτομερές πρόγραμμα ανάπτυξης, εξ 168 σελίδων, που αφορά την περιοχή της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί ξεκίνησαν από το 2011-12. Όπως αποκάλυψε ο εκλεκτός συνάδελφος Κ. Βενιζέλος («Φιλελεύθερος», 14/8/2020), έγγραφο του τουρκικού ΥπΕξ, του 2012, το οποίο αποτελούσε «οδηγό» για τις συνομιλίες του Νταβούτογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων με ξένους, υπογράμμιζε πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της πόλης και η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει τις περιουσίες των Ε/κυπρίων.

Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου και του Υπουργού Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε συνέδριο. Σε αυτό εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού της Αμμοχώστου. Προηγήθηκαν χωριστές παράνομες επισκέψεις από τους Τούρκους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης.

Με αφορμή κλιμακούμενες πληροφορίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, στις 15/8/2020, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξιφούλκησε από το Μοναστήρι της Τρικουκιάς: «Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφασή της αυτή θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Ανέξοδος τσαμπουκάς, που η Τουρκία τον αγνόησε.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος εισέβαλε ξανά στην Κύπρο και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου έγιναν οι γνωστές γελοιότητες. Ο Ν. Αναστασιάδης είχε ακόμα μιαν ευκαιρία να διαμηνύσει στην Τουρκία ότι, η ενταξιακή πορεία της και η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, θα ανακοπούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Καμία αντίδραση! Καμία απόφαση! Καμία ενέργεια. Αντ’ αυτών, το Εθνικό Συμβούλιο, που συνήλθε στις 6/10/2020, καταδίκασε απλώς τις τουρκικές ενέργειες και επέμενε σε συνομιλίες.

Τον περ. Μάιο, ο Ν. Αναστασιάδης κατ’ επανάληψιν προειδοποίησε την Τουρκία με κυπριακό βέτο αν συνεχίσει τις έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο. Στις 25/5/2021, μετά από συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε:

«Η θετική στάση της Κύπρου στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των Βαρωσίων. Χωρίς την ύπαρξη θετικής στάσης από τουρκικής πλευράς θα ήταν αδύνατη η προσφορά θετικής ατζέντας προς την Τουρκία στον τομέα των Ευρωτουρκικών». Λόγια του κυπριακού καφενέ! Στις 25/6/2021, ο Πρόεδρος συναίνεσε στη διαδικασία αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, με αντίτιμο θεωρητική αλληλεγγύη.

Ο Ερντογάν δεν υπέστη κυρώσεις. Επιβραβεύτηκε! Διερωτώμεθα ξανά: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, γιατί δεν ασκεί βέτο κατά της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας; Γιατί δεν προσφεύγει στο ΣΑ; Διότι, πρώτον, κατατρύχεται από ανίατες τουρκοφοβικές εμμονές. Δεύτερον, είναι πολλαπλώς ευάλωτος και εντελώς αναξιόπιστος έναντι εταίρων και Τούρκων. Τρίτον, ακόμα νομίζει πως με εμμονή σε συνομιλίες υπό καταθλιπτικό ανισοζύγιο δυνάμεων, είναι ποτέ δυνατόν να εξημερώσει, να κατευνάσει και να πείσει το τουρκικό θηρίο ώστε να συναινέσει σε λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.