Αναλύσεις

Η Κύπρια φοιτήτρια που ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο του διαστήματος

Η Ελένη Χαρίτωνος, σε ηλικία μόλις 21 ετών, είναι η πρώτη Κύπρια Αναλογική Αστροναύτης - Ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε αποστολή προσομοίωσης στον Άρη!

Αν και μόλις 21 ετών, η Ελένη Χαρίτωνος έχει καταστεί η πρώτη Κύπρια Αναλογική Αστροναύτης και γενικότερα η πρώτη συμπατριώτισσά μας που έχει φθάσει ένα βήμα από ένα διαστημικό ταξίδι.

Πρόσφατα, μάλιστα, ως επιστέγασμα των προσπαθειών της, κατάφερε να επιλεγεί να συμμετάσχει για είκοσι οκτώ ημέρες σε μιαν αναλογική αποστολή προσομοίωσης στον Άρη, σε ένα από τα καλύτερα Κέντρα Αναλογικής Αποστολής στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη NASA, το Κέντρο Αναλογικής Διαστημικής Εξερεύνησης και Προσομοίωσης "HI-SEAS", το οποίο είναι ένας προσομοιωτής ανθρώπινης διαβίωσης για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

ΚΥΠΡΙΑ 2.jpeg

Η Ελένη είναι φοιτήτρια στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, εκεί όπου ίδρυσε την οργάνωση "GUSEDS", δηλαδή, "Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης για την Εξερεύνηση και την Ανάπτυξη του Διαστήματος", και στην οποία φοιτητές από διάφορους ακαδημαϊκούς τομείς εντάχθηκαν με στόχο τη διάδοση του διαστημικού τομέα. Η ομάδα είναι χωρισμένη σε τρεις ομάδες, έρευνας, μηχανικής και εκδηλώσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, διεξάγουν έρευνες για ανάπτυξη ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη και λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ρομποτικών οχημάτων. Μάλιστα, για την οργάνωση, η ίδια τιμήθηκε με το βραβείο National UKSEDS "Student of the Year 2021", στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον περασμένο μήνα η Ελένη κατάφερε να ολοκληρώσει την ιδιαίτερα δύσκολη εκπαίδευσή της ως Αναλογική Αστροναύτης, στον Ερευνητικό Σταθμό LunAres στην Πολωνία, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρεις εβδομάδες. Η ίδια έδωσε το όνομα "Υπερίων" στην αποστολή της, το όνομα, δηλαδή, του πατέρα του Ήλιου, της Σελήνης και της Ηούς, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στην Πολωνία, πραγματοποίησε δοκιμές πεδίου, δηλαδή προσομοιώσεις που έχουν φυσικές ομοιότητες με τα ακραία διαστημικά περιβάλλοντα, περνώντας από διάφορα στάδια εκπαίδευσης ενός κανονικού αστροναύτη. Παράλληλα, παρουσίασε τη δική της έρευνα με θέμα "Πανδημίες στο Διάστημα", υπό την επίβλεψη του Δρος Luke Daly, λέκτορα στο Planetary Geoscience στη Σχολή Γεωγραφικών & Γήινων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, βάζοντας, με αυτόν τον τρόπο, το δικό της λιθαράκι στις διεθνείς προσπάθειες για αποκρυπτογράφηση της ζωής πέρα από τη Γη.

Όπως αναφέρει η ίδια στη "Σημερινή" της Κυριακής, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει περάσει ώστε να καταφέρει να κατακτήσει το όνειρό της, εντούτοις αυτό που απομένει είναι η ανταπόδοση των προσπαθειών της, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο να φέρει το παιδικό όνειρό της, να ταξιδέψει στο διάστημα, πιο κοντά στην πραγματικότητα.

"Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας’’, όπως αναφέρει, ‘‘αλλά και οι απαιτήσεις των εκπαιδευτών μου, με ώθησαν να ξεπεράσω τα όριά μου, αποδεικνύοντας στον εαυτό μου πως, όταν θέλουμε, μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και μέχρι το διάστημα. Έζησα ένα όνειρο και θα συνεχίσω να το ζω, μέχρι την επίτευξη του τελικού μου στόχου, να γίνω δηλαδή η πρώτη Κύπρια αστροναύτης", υπέδειξε η 21χρονη φοιτήτρια.