Αναλύσεις

Η ταφόπετρα της Κύπρου…

Εάν οι Τούρκοι προχωρήσουν στην εμπέδωση των νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, θα τεθεί ταφόπετρα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ ολίγων ημερών. Για ποιον τα έλεγε άραγε; Για να τ’ ακούσουν οι Τούρκοι και να τελειώσουν άπαξ και διά παντός το κυπριακό πρόβλημα; Ή για να τ’ ακούσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία; Δεκάρα δεν δίνουν, διότι φλερτάρουν για τα δικά τους συμφέροντα με την Άγκυρα, αλλά και για έναν άλλο λόγο: Διότι δεν μπορούν να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Δηλαδή ημών των Ελλήνων της Κύπρου. Η δική μας ηγεσία και δη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσαν την πολιτική των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της άνοιξαν τον δρόμο να θέσει την ταφόπλακα επί του Κυπριακού.

Σε ποιον, λοιπόν, απευθύνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση; Και οι δύο την ίδια πολιτική ακολουθούν. Συμπλέουν μαζί του. Και έχουν πνιγεί μέσα στα λάθη της εξευμενιστικής τους πολιτικής. Μέσα στις ψευδαισθήσεις τους. Ότι, δηλαδή, εάν κατεύναζαν το θηρίο, μπορούσε να γλιτώσει η Αμμόχωστος και η Κύπρος. Όχι μόνο πλανήθηκαν, αλλά παραπλάνησαν και τον λαό. Δεν έχουν να εισηγηθούν καμία εναλλακτική πρόταση για να σωθούμε από την τουρκική επεκτατικότητα. Περιμένουν το πεπρωμένο με τα χέρια ψηλά. Και τον Ερντογάν να προβεί σε νέες ανακοινώσεις την 20ήν Ιουλίου. Για να του φορτώσουν την ευθύνη της ταφόπετρας και να απαλλαγούν των δικών τους.

Σε ποιον απευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν αναφέρεται σε ταφόπετρα του Κυπριακού; Μήπως φωτογραφίζει τον εαυτό του, τη διακυβέρνησή του και τους συνεργάτες του, καθώς και τους προκατόχους του; Αυτοί κυβέρνησαν και αυτοί ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και ότι θα ασκούνταν πιέσεις επί του Ερντογάν, άλλοτε από την ΕΕ, άλλοτε από τις ΗΠΑ και άλλοτε από τη Ρωσία, για να υποχωρήσει. Όχι μόνο πιέσεις δεν ασκήθηκαν, άλλα ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρεί ακάθεκτος. Και με τις δηλώσεις του Προέδρου είναι πρόδηλον ότι θα επιχειρήσει την εμπέδωση νέων τετελεσμένων. Για να ξεμπερδεύει με το Κυπριακό, εφόσον η δική μας ηγεσία αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη να αντιδράσει. Όταν ακούει η Άγκυρα τον Πρόεδρο να λέει ότι τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο θέτουν ταφόπετρα στο Κυπριακό, γιατί να μην τα επιβάλει εφόσον γνωρίζει ότι, ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία είναι διατεθειμένες να περάσουν σε διπλωματικές κατ’ ελάχιστον ενέργειες εντός της ΕΕ για την επιβολή κόστους; Το τραγικό είναι ότι όλα αυτά λέγονται με τρομερή απάθεια. Ακόμη και η ταφόπετρα θεωρείται πλέον ως εξέλιξη φυσιολογική!

Ερώτημα: Γιατί ο Πρόεδρος δεν ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Γιατί δεν αξίωσε, μαζί με την Αθήνα, όπως υπάρξει ρήτρα στα τελευταία συμπεράσματα, επί τη βάσει της οποίας εάν η Τουρκία προχωρούσε σε τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, θα επιβάλλονταν αυτομάτως κυρώσεις ανάλογες με εκείνες που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία ή στη Ρωσία για την υπόθεση της Κριμαίας;

Από το 1974 μέχρι σήμερα, κάθε φορά που διεξάγονταν συνομιλίες και κάθε φορά που βρισκόμασταν ενώπιον αδιεξόδων και τετελεσμένων, η Τουρκία πρόσθετε άλλη μια ταφόπετρα, πιο βαριά από την προηγούμενη, στο Κυπριακό. Και τόσο ο εκάστοτε Πρόεδρος όσο και η λοιπή ηγεσία ενέπαιζαν τον λαό. Και τους εαυτούς τους. Στόχος δεν ήταν η διάσωση της Κύπρου. Και αν ήταν, απέτυχαν! Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν πάντα τους καρπούς της εξουσίας...