Εργασία

Μένει στα 65 η συντάξιμη ηλικία

Με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα σταδιακής αύξησης της συντάξιμης ηλικίας στα 67 έτη - Ανοίγει νέος κύκλος διαλόγου στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για το συνταξιοδοτικό

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε μετά τις επίμαχες τοποθετήσεις της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στην κατάργηση της αναλογιστικής προσαρμογής των συντάξεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης στα 63 έτη ηλικίας, ενώ παράλληλα υπενθύμισε πως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, από το 2023 ίσως επέλθει η σταδιακή επέκταση της συντάξιμης ηλικίας, που θα φτάσει εν τέλει τα 67 έτη. Η αλήθεια είναι πως αυτό πράγματι θα συμβεί, αλλά μόνο αν αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας, το οποίο προς το παρόν παραμένει σταθερό.

Όχι στην κατάργηση του πέναλτι

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, και κληθείσα να σχολιάσει το πάγιο αίτημα για κατάργηση του πέναλτι ύψους 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση, η Υπουργός είπε ότι στην πραγματικότητα αν υιοθετείτο το εν λόγω αίτημα θα αποτελούσε μείωση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο έτος στο 63ο. Εξήγησε πως αυτό που λανθασμένα αναφέρεται ως «πέναλτι ύψους 12%» στην πραγματικότητα είναι η αναλογιστική προσαρμογή της σύνταξης κάθε συνταξιούχου ανάλογα με τη χρονική στιγμή που επιλέγει να λάβει τη σύνταξή του. Για παράδειγμα, όπως είπε, εφόσον το έτος κανονικής συνταξιοδότησης έχει καθοριστεί από το 2012 ως το 65ο έτος, έχουν περιληφθεί νομοθετικές διατάξεις, ώστε για κάθε μήνα που κάποιος επιλέγει να λάβει τη σύνταξή του πιο νωρίς, η σύνταξη να μειώνεται κατά 0,5%. Αντίστοιχα, όπως υπέδειξε, για κάθε μήνα που επιλέγει να λάβει τη σύνταξή του πιο αργά, η σύνταξη αυξάνεται κατά 0,5%.

Αύξηση της συντάξιμης ηλικίας

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου υπενθύμισε πως έχουν προστεθεί διατάξεις στη σχετική νομοθεσία, ώστε από το 2023 το όριο συνταξιοδότησης να αυξάνεται κατά έξι μήνες και εν τέλει να φτάσει σταδιακά στο 67ο έτος. Σύμφωνα με την Υπουργό, με βάση όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν από το 2012 μέχρι και σήμερα, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) δεν θα είναι βιώσιμο και υπάρχει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει σε περίπτωση που παράλληλα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αντί το όριο αφυπηρέτησης να αυξάνεται, αποφασιστεί η μείωσή του.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναλογιστική μελέτη που έδειξε ότι το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι και το 2080, ανεξαρτήτως των επιδομάτων και μειωμένων εισφορών που παραχωρούνται τους τελευταίους 16 μήνες, λόγω κορωνοϊού. Επεσήμανε ότι αναλογιστικές μελέτες γίνονται για όλες τις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας και πως πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία κατέδειξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγές. Όπως είπε, η πρώτη αλλαγή που θα γίνει αφορά στη διαμόρφωση του ποσού της σύνταξης ανάλογα με το πόσα χρόνια εισφορών έχει ο εργαζόμενος. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «όσα χρόνια θα έχει εισφορές ο εργαζόμενος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή του».

Αντιδρούν οι συντεχνίες

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εν λόγω τοποθετήσεις της Υπουργού Εργασίας προκάλεσαν την αντίδραση των συντεχνιών. Με ανακοίνωσή της η ΠΕΟ ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται ότι συντρέχουν λόγοι να τεθεί θέμα επέκτασης της συντάξιμης ηλικίας, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Υπουργού για το πέναλτι του 12% ως «προβληματικές και καθόλου εποικοδομητικές», αφού γίνονται την ώρα που έχει αποφασιστεί τριμερής διάλογος. Η ΠΕΟ κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να συγκαλέσει άμεσα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για έναρξη του διαλόγου για το ζήτημα του ΤΚΑ, με στόχο την εξεύρεση δίκαιων και κοινωνικά ισορροπημένων λύσεων.

Αρχίζει νέος κύκλος διαλόγου

Από πλευράς του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», εξήγησε πως οι τοποθετήσεις της Υπουργού Εργασίας παρερμηνεύτηκαν, καθώς αυτό που έκανε ήταν να εξηγήσει στα μέλη της Επιτροπής την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε σχέση με την επέκταση της συντάξιμης ηλικίας, είπε πως αυτό που προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος είναι τη διασύνδεσή του με το προσδόκιμο ζωής, με πρώτη αναπροσαρμογή που αντιστοιχεί στην πενταετία 2018-2023. Με απλά λόγια, η νομοθεσία λέει ότι την υπό αναφορά περίοδο θα αξιολογηθεί η πορεία του προσδόκιμου ζωής και εάν έχει αυξηθεί, τότε θα προστεθούν έξι μήνες στην επόμενη 5ετία. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πρόσθεσε, στη χώρα μας το 2018 το προσδόκιμο ζωής ήταν στα 82,9 έτη, ενώ το 2019 μειώθηκε στα 82,3 έτη και το 2020 σταθεροποιήθηκε εκεί. «Οπότε δεν υπάρχει αύξηση, άρα δεν συντρέχουν λόγοι για επέκταση της συντάξιμης ηλικίας, αφού και η τάση που παρατηρείται στην ΕΕ για το προσδόκιμο ζωής αυτήν τη στιγμή είναι πτωτική». Ο κ. Μάτσας τόνισε πως δεν διαφοροποιείται τίποτα προς το παρόν και το θέμα παραπέμπεται προς συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. «Δεν τίθεται καμία πρόθεση, ούτε κανένας λόγος για αύξηση της συντάξιμης ηλικίας σε καμία περίπτωση, εκτός εάν έχουμε διαφοροποίηση στο προσδόκιμο ζωής και με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία επιβεβαίωση αυτής της ανάγκης», είπε.

Περαιτέρω, όσον αφορά το ζήτημα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής, δηλαδή το πέναλτι του 12%, ο κ. Μάτσας εξήγησε πως μπορεί να τύχει διαφορετικής διαχείρισης. Συγκεκριμένα, είπε πως δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνεις αντικίνητρα στο να συνταξιοδοτηθεί κάποιος στο 65ο έτος, αλλά μπορεί να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος που να απαλείφεται με έναν κόφτη σε κάποια ηλικία. Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, τα δύο αυτά ζητήματα, όπως και γενικότερα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βρίσκονται στην ατζέντα του Εργασιακού Συμβουλευτικού Σώματος, στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Ο διάλογος του Σώματος ξεκινά στις 22 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς εργασίας, η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής Απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στην εργασία, η εφαρμογή των προνοιών που εμπεριέχονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κατώτατος μισθός και η ρύθμιση της τηλεργασίας.