Αναλύσεις

Οι νοσηλείες θα καθορίσουν νέο lockdown

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της κατάστασης πριν χαθεί κι αυτή η τουριστική σεζόν - Η προσοχή πλέον στρέφεται στις εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσηλευτήρια

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, οι οποίοι μετά την έξαρση των κρουσμάτων με αριθμούς που αποτελούν νέο ρεκόρ για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, καλούνται για άλλη μια φορά να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Η Κύπρος βρίσκεται στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας εν μέσω της τουριστικής περιόδου, που κινδυνεύει να χαθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η προσοχή όλων των αρμόδιων φορέων στρέφεται στις νοσηλείες ασθενών Covid-19, αφού η ενδεχόμενη αύξηση στις εισαγωγές θα κτυπήσει νέο καμπανάκι κινδύνου κι εκεί η λήψη πιο αυτηρών μέτρων θα είναι αναπόφευκτη. Επί του παρόντος η εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δεν αποτελεί λόγο για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή και στα οποία θα δοθεί χρόνος, ώστε να διαφανεί εάν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, γίνεται σαφές πως ο μόνος δρόμος για έξοδο από τον εφιάλτη είναι ο εμβολιασμός, ειδικότερα των νεαρότερων ηλικιών, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Στο κόκκινο η χώρα μας

Η χώρα μας βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στο βαθύ κόκκινο στον χάρτη επικινδυνότητας του ECDC και παράλληλα καταγράφει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ, έχοντας μάλιστα διπλάσια ποσοστά κρουσμάτων από την αμέσως επόμενη χειρότερη χώρα, που είναι η Πορτογαλία. Το γεγονός αυτό δεν αφήνει πολλές ελπίδες για προσέλκυση τουριστών, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Την Πέμπτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 993, ενώ καθημερινά καταγράφεται αύξηση και στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε την Κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, κυρίως σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Συγκεκριμένα, με βάση τα νέα μέτρα, το SafePass είναι πλέον υποχρεωτικό σχεδόν όπου υπάρχουν συναθροίσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Στόχος του εν λόγω μέτρου είναι η δημιουργία covid free χώρων, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση μόνο τα άτομα που είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες είτε κατέχουν αρνητικό τέστ 72 ωρών. Αυτό το μέτρο ισχύει σε χώρους όπως τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες και άλλα. Ως κίνητρο για να δημιουργηθούν χώροι όπου επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ατόμων ή όσων έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, ο μέγιστος αριθμός ατόμων διαφέρει ανάλογα με την πολιτική της επιχείρησης. Για παράδειγμα, μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα για μη εμβολιασμένους ή στα 350 άτομα για εμβολιασμένους και σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα για άτομα που κατέχουν SafePass ή στα 500 άτομα για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως από την 1η Αυγούστου καταργηθεί και το δωρεάν πρόγραμμα διενέργειας rapid test για τον γενικό πληθυσμό. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για αυστηρότερα μέτρα

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τους επιδημιολόγους σε νέα σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, όπου επαναξιολόγησαν τα δεδομένα και έκρουσαν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, η άποψη των επιδημιολόγων είναι πως πρέπει να δοθεί χρόνος στα νέα μέτρα, ώστε να διαφανεί εάν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής θα παρακολουθούν την κατάσταση όπως αυτή θα διαμορφώνεται στα νοσηλευτήρια και, ανάλογα με τις εισαγωγές, θα υπάρξουν και νέες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυστηρότερα μέτρα ίσως περιλαμβάνουν νέο μίνι lockdown με επαναφορά του κέρφιου και νέους περιορισμούς στα κέντρα διασκεδάσεως και άλλους χώρους, όπου παρατηρούνται αλυσίδες κρουσμάτων. Αυτό το σενάριο θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι εάν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 ξεπεράσουν τους 200. Σημειώνεται πως μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 117, εκ των οποίων οι 30 ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Ο στόχος είναι να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να μη χαθεί και ο Αύγουστος, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία και γενικότερα στην οικονομία. Ερωτηθείς γι’ αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Καραγιάννης ανέφερε στη «Σ» πως αυτήν τη στιγμή το lockdown είναι εκτός συζήτησης, εκτός και εάν υπάρξει δραματική αύξηση στους νοσηλευομένους. Προς το παρόν, όπως είπε, αυτό που επείγει είναι να συμμορφωθούν οι νεαροί, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων, και να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό τους.

Ανεβάζουν ξανά στροφές οι εμβολιασμοί

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται πως οι νέοι άρχισαν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πολιτείας για να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τις 2 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου διευθετήθηκαν 17.676 ραντεβού για εμβολιασμούς, τα περισσότερα από νεαρά άτομα. Η Πύλη παραμένει ανοικτή για όλα τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν και κινητά κέντρα εμβολιασμού σε κάθε επαρχία, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται πολίτες χωρίς να χρειάζεται η διευθέτηση ραντεβού.