Παιδεία

Στο μικροσκόπιο η νέα σχολική χρονιά

Τη συνάντηση με τον Υπουργό αναμένουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για να τεθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τη νέα σχολική χρονιά – Την κατάργηση των τετράμηνων εξετάσεων για τη Γ’ Λυκείου ζητά η ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να βρεθεί λύση για τις Παγκύπριες

Τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα θα δουν την ερχόμενη Τετάρτη, στις 13:30, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις Μέσης Εκπαίδευσης. Κύρια θέματά τους η διαχείριση της πανδημίας αλλά και το καυτό ζήτημα των Παγκύπριων Εξετάσεων, που είναι στον δρόμο για να μετατραπούν σε Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραμήνων.

Προβληματισμός με τις νέες αποφάσεις

Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι η διαχείριση της πανδημίας, που δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει σύντομα. Ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη «Σημερινή», επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός αναθεωρημένου πλάνου, ώστε η διαχείριση να γίνεται καθολικά και σταθερά.

«Εφόσον βλέπουμε να επιστρέφει ένα κύμα πανδημίας, που ενδέχεται να είναι πιο τρομακτικό, θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε άμεσα με τον αξιότιμο Υπουργό το ζήτημα της διαχείρισης, αλλά και το τι γίνεται με τις οδηγίες που αποστέλλονται μέσω εγκυκλίων. Θα πρέπει να διαμορφωθούν και να κοινοποιηθούν στα σχολεία έγκαιρα, πριν ακόμη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ξεκάθαρα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας, χωρίς να υπάρχουν τα όποια κενά και οι ασάφειες. Επίσης θα πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο όλες οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες που αφορούν και επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων, για εύκολη αναφορά και εύρεση από τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς».

Πονοκέφαλο προκαλεί το γεγονός ότι από την 1η Αυγούστου καταργούνται τα δωρεάν rapit tests. «Φαντάζεστε τι θα γίνει με τους μαθητές. Θα πρέπει να ενημερωθούμε άμεσα και να διευθετηθεί το θέμα. Οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν για rapit tests δύο φορές την εβδομάδα το λιγότερο; Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν πριν από τον Σεπτέμβριο».

Μονά θρανία και στελέχωση μονάδων

Αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ είναι και η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. «Δεδομένων των συνθηκών και πρωτίστως της ανάγκης για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας θα πρέπει να αποφασιστεί επιτέλους η μείωση των μαθητών στις τάξεις με βάση, βεβαίως, τις δυνατότητες και υποδομές των σχολικών μονάδων. Θεωρούμε απαράδεκτη την πίεση που ασκείται στα σχολεία για μείωση τμημάτων, την ώρα που η πανδημία ορίζει τους δικούς της κανόνες».

Επίσπευση ζητούν, παράλληλα, των διαδικασιών για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι έχουν ήδη καταγραφεί καθυστερήσεις στις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν μονά θρανία σε όλες τις αίθουσες των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Θέμα που καίει οι Παγκύπριες

Η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών και μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα ξεκινήσει, με τους τελειόφοιτους να αναρωτιούνται υπό ποίο καθεστώς θα πάρουν απολυτήριο ή θα εξασφαλίσουν μια θέση σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Χατζησάββας τόνισε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων αποφάσεων για αναβολή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου της σχολικής χρονιάς 2021-2022. «Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα οι μαθητές θα παρακάθονται σε τρεις εξετάσεις. Ο διδακτικός χρόνος θα συρρικνωθεί απίστευτα, ειδικά κατά το β’ τετράμηνο».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε ήδη στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας σχετικά με τη δημιουργία Παγκυπρίων Εξετάσεων Τετραμήνων, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι αυτή η πρόταση πρέπει να αποσυρθεί. Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ενώπιον της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια και θα πάρουν απολυτήριο μέσα από τις εξετάσεις τετραμήνων. «Θεωρούμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να καταθέσει μια πρόταση για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου μόνο για την ερχόμενη χρονιά. Να συνεχίσει να υφίσταται ο νόμος μόνο για τις Παγκύπριες στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ώστε να δοθεί ο χρόνος να δούμε σφαιρικά το ζήτημα όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών μας, που εξυπηρετεί και αυτούς που επιδιώκουν μόνο το απολυτήριο και αυτούς που αναζητούν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Σκεφτείτε ένα παιδί στη Γ’ Λυκείου μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να παρακαθίσει σε τρείς εξετάσεις, οι οποίες διαρκούν πάνω-κάτω, ένα μήνα η κάθε εξέταση. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται υπεύθυνους χειρισμούς».

Στο προσκήνιο και πάλι

ο όγκος της διδακτέας ύλης

Ένα θέμα που πηγαινοέρχεται χωρίς κάποιο αποτέλεσμα είναι αυτό της διδακτέας ύλης, ειδικότερα στο Λύκειο και στα μαθήματα κατεύθυνσης. Ο κ. Χατζησάββας εξήγησε ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα πρέπει να αξιολογηθούν. «Δεν μπορεί να υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα που να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μην τους καλεί η αρμόδια επιτροπή να τα δουν και να τα επιλύσουν. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον όγκο της ύλης. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στα μαθηματικά κατεύθυνσης, η διδακτέα ύλη είναι πολύ δύσκολο να παραδοθεί και να διδαχθεί εξολοκλήρου στο Λύκειο. Υπάρχουν κάποιοι που κακώς υιοθετούν την άποψη ότι τα ‘‘λέμε’’ στην τάξη και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε, ή το χειρότερο ότι θα τα εμπεδώσουν στα φροντιστήρια. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Δεν είμαστε εκεί για να τα ‘‘λέμε’’, αλλά για να γίνεται το μάθημα κατανοητό, να εμπεδώνεται. Πρέπει, επιτέλους, να περάσουμε όλοι στον επαγγελματισμό».

Την ερχόμενη Τετάρτη μαζί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα είναι και ο Σύνδεσμος Διευθυντών. «Είναι πολύ θετικό γιατί εκεί θα ακουστούν όλες οι απόψεις, θα τοποθετηθούν και για το ζήτημα των συνεχών αποστολών αλληλοαναιρούμενων και ανυπόγραφων οδηγιών στα σχολεία και επίσης θα αναφερθούν στις οργανωτικές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνων, ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα».