Αναλύσεις

Το mea culpa των ενόχων

Όταν ένα άτομο βρίσκει τη δύναμη να απολογηθεί για τα λάθη του, για τη συμβολή, συνδρομή, αποδοχή ή συμμετοχή στο προδοτικό πραξικόπημα του Ιούλη, είναι μια πρόοδος. Φτάνει, όμως, αυτό το mea culpa να οδηγεί σε πράξεις που ουδόλως θα δικαιώνουν τον κατακτητή, που, σε τελική ανάλυση, για τα συμφέροντά του σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το τουρκοφόρο πραξικόπημα.

Μετά τις ξένες επεμβάσεις και συνωμοσίες, η μεγαλύτερη κατάρα για την Κύπρο αποδείχθηκε η ατιμωρησία. Η εσχάτη προδοσία του 1974 όχι μόνο δεν επέβαλε τιμωρία σε αυτούς που οδήγησαν τον τόπο στο αιματοκύλισμα της πατρίδας μας και στην παράδοση του 1/3 των εδαφών της στην Τουρκία, αλλά τους δόθηκε και το δικαίωμα να έχουν λόγο για το μέλλον της, το οποίο, αρχής γενομένης από τη συνομωσία του 1974, προδιαγράφεται δυσοίωνο και αβέβαιο.

Όταν ένα άτομο βρίσκει τη δύναμη να απολογηθεί για τα λάθη του, για τη συμβολή, συνδρομή, αποδοχή ή συμμετοχή στο προδοτικό πραξικόπημα του Ιούλη, είναι μια πρόοδος. Φτάνει, όμως, αυτό το mea culpa να οδηγεί σε πράξεις που ουδόλως θα δικαιώνουν τον κατακτητή, που, σε τελική ανάλυση, για τα συμφέροντά του σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το τουρκοφόρο πραξικόπημα.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την προδοσία του 1974, βλέπουμε άτομα που τότε έσπευδαν να καρπωθούν θέσεις και αξιώματα από το πραξικόπημα, να απολογούνται για τον πρότερον βίο τους. Να λένε τη δική τους συγγνώμη, επειδή υποστήριξαν και ζητωκραύγασαν υπέρ της τότε κατάλυσης της νόμιμης κυβέρνησης υπό τον Εθνάρχη Μακάριο.

Ωστόσο, την ίδια ώρα επιχειρούν με άρθρα, ανακοινωθέντα και δηλώσεις, να δώσουν άφεση αμαρτιών στην Τουρκία και στα εγκάθετα ανδρείκελά της στον βορρά. Υιοθετούν το αφήγημα του Τούρκου ΥΠΕΞ πως τάχατες η ε/κ πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο στον Κραν Μοντανά, ενώ η Τουρκία ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε λύση. Κατηγορούν την ε/κ πλευρά πως δεν θέλει να μοιραστεί το κράτος με τους Τ/κύπριους και ότι δήθεν οι Ε/κ θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους.

Με αυτές τις θέσεις αχρηστεύουν την απολογία τους και συντάσσονται με όσους ζητούν λύση τώρα όπως να ’ναι και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Άγκυρας. Με αυτό το ασύστολο ψέμα, ότι δήθεν οι Ε/κ θεωρούν ιδιοκτησία τους την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία οδεύει στην πλήρη υλοποίηση των αρχικών της στόχων για τη διχοτόμηση της Κύπρου και τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας του κυπριακού κράτους.

Το mea culpa τους είναι επιφανειακό και δεν τους απαλάσσει από τις ενοχές και τα αμαρτήματα εφόσον ο δρόμος τους τούς βγάζει ξανά να ζητωκραυγάζουν υπέρ εκείνων που το 1974 ένα στόχο είχαν: Τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Χρήσιμοι ηλίθιοι για την Τουρκία

Για την ενοχοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν στρατολογηθεί δεκάδες Ελληνοκύπριοι παράγοντες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί αναλυτές σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν και να γίνουν αποδεκτά σχέδια τύπου Ανάν, τα οποία θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το τελευταίο αποκούμπι μας. Παρασιωπούν το γεγονός πως μετά το ΟΧΙ του 76% των Ε/κ το 2004, ο υποχθόνιος τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιχειρούσε με νύχια και με δόντια να ακυρώσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 και 550, τα οποία καταδικάζουν την ανακήρυξη του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα . Ευτυχώς τότε, μετά από έντονες διπλωματικές παρεμβάσεις του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, επενέβησαν τρία μόνιμα μέλη του Σ.Α., Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, και προστάτευσαν την Κύπρο από το εκδικητικό μένος τού Κόφι Ανάν.

Αυτοί που σήμερα επιχειρούν να δώσουν άλλοθι στην τουρκική αδιαλλαξία μετατρέπονται, είτε το θέλουν είτε όχι, σε χρήσιμους ηλίθιους της Άγκυρας.

Όταν σήμερα ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, παραδέχεται πως «τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση δύο κρατών », ή τη λύση - κατάλυση, όπως την επιδιώκει η Τουρκία, τα mea culpa των ενόχων για τη δράση τους το 1974, προορίζονται μόνο για το σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Το να κατηγορείται από τον Τατάρ και τους ομοίους του η ε/κ πλευρά ότι επιδιώκει να είναι η κυρίαρχη επειδή ζητά την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή του Βαρωσίου, και να υιοθετούνται παρόμοιες θέσεις και από ελληνόφωνες Κυπρίους, είναι αξιοκατάκριτο. Και μάλιστα από αυτούς που ζήτησαν συγγνώμη για την υποστήριξή τους στο Ιουλιανό πραξικόπημα. Ο νοών νοείτω και αλλοίμονο στους ανόητους που πιστεύουν τα mea culpa των ενόχων.

Τα μηνύματα του Ερντογάν και της φον ντερ Λάιεν

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έφτασε την Τετάρτη στα κατεχόμενα, προκειμένου να προετοιμάσει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν. Ήδη στα κατεχόμενα εδώ και μέρες τα φερέφωνα της Τουρκίας ντελαλίζουν πως ανήμερα την επέτειο της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιούλη «θα δοθούν πολύ σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από την Κύπρο».

Την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε από την Κύπρο το μήνυμα ότι «η Ε.Ε. δεν θα αποδεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών και είμαστε σταθεροί σε αυτό και πολύ ενωμένοι και αυτό πρέπει να αναμένει η Κύπρος».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι «στέλνουν πολύ ξεκάθαρα μηνύματα».

Το πόσο ξεκάθαρα είναι τα μηνύματα της Ε.Ε. προς την Τουρκία το είδαμε από τις αντιδράσεις της Άγκυρας και των εκπροσώπων του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, οι οποίοι απάντησαν στην Ε.Ε. να μην ανακατεύεται στο Κυπριακό και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς καμιά αλλαγή την πορεία της.

Συνεπώς δεν είμαστε καθόλου ήσυχοι για τη στήριξη ολόκληρης της Ε.Ε., ούτε και γνωρίζουμε αν θα πάρει κυρωτικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας μετά τις εξαγγελίες του ισλαμοφασίστα Ερντογάν στις 20 Ιουλίου.

Ευχόμαστε μόνο να μην υπάρξουν Ε/κ που θα δικαιολογήσουν τις όποιες παράνομες εξαγγελίες για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, φορτώνοντας την ευθύνη στην ε/κ πλευρά επειδή αρνήθηκε και αρνείται να ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις.