Ειδήσεις

Λοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Τιμάται 12 χρόνια μετά την ηρωική θυσία του

12 χρόνια μετά την ηρωική του θυσία, ο Λοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους λαμβάνει την αναμενόμενη τιμή απ’ την Πολιτεία, με το Μετάλλιο «Αλτρουϊσμού και Αυτοθυσίας». Το Μετάλλιο αυτό απονέμεται στους ανθρώπους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν, κινδυνεύοντες συνανθρώπους τους.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση στις 6 Οκτωβρίου του 2020 και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 35 ο Χαράλαμπος προήχθη στον βαθμό του Λοχαγού. Το ΥΠΑΜ εις ένδειξη σεβασμού στην αυτοθυσία του, εισηγήθηκε την απόδοση του Μεταλλίου, πράγμα που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας υπέβαλε σχετική αίτηση προς το Υπουργικό συμβούλιο η οποία εγκρίθηκε χθες (12 Ιουλίου 2021). 

Ο Χαράλαμπος θυσιάστηκε το πρωί της 5ης Νοεμβρίου του 2009 σε φυλάκιο της πρώτης γραμμής, στο κέντρο της Λευκωσίας στον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην πύλη Πάφου. Ήταν 10.50 όταν ακούστηκε μια υπόκωφη έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου.

Το κακό είχε ήδη γίνει και ο 29χρονος Υπολοχαγός έπεσε νεκρός, ακρωτηριασμένος στα δυο του χέρια και με ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά. Η στάση του Χαράλαμπου τη στιγμή του τραγικού περιστατικού ήταν καθ' όλα ηρωική αφού αντί να πετάξει την οπλοβομβίδα που είχε από μόνη της οπλίσει, την κράτησε στην αγκαλιά του δίνοντας σε τρία άλλα νεαρά παιδιά τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονταν για να απομακρυνθούν από το φυλάκιο.

Έρευνα που διενεργήθηκε μετά θάνατον διαπίστωσε ότι ο 29χρονος τότε Υπολοχαγός σκοτώθηκε από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι από ανθρώπινο λάθος.

Τότε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε δηλώσεις του απέδωσε τα αίτια του τραγικού ατυχήματος σε «ανθρώπινο λάθος».

Η έρευνα λοιπόν, κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της εθνικής φρουράς. Συγκεκριμένα είχε σπάσει πλαστικό περίβλημα το οποίο κρατούσε τον μηχανισμό πυροδότησης.

Ελαττωματική οπλοβομβίδα σκότωσε τον Υπολοχαγό Χαραλάμπους

Το ρεπορτάζ του «SigmaLive» στις 5 Νοεμβρίου 2013 ανέφερε:

Από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι ανθρώπινο λάθος έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Υπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς, Χαράλαμπος Χαραλάμπους το Νοέμβριο του 2009, σύμφωνα με τα όσα κατέδειξε έρευνα που διενεργήθηκε. Τότε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε δηλώσεις του απέδωσε τα αίτια του τραγικού ατυχήματος σε «ανθρώπινο λάθος».

Η έρευνα λοιπόν, κατέεδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της εθνικής φρουράς. Συγκεκριμένα είχε σπάσει πλαστικό περίβλημα το οποίο κρατούσε τον μηχανισμό πυροδότησης.

Η στάση του υπολοχαγού τη στιγμή του τραγικού περιστατικού ήταν καθ' όλα ηρωική αφού αντί να πετάξει την οπλοβομβίδα που είχε από μόνη της οπλίσει, την κράτησε στην αγκαλιά του δίνοντας σε τρία άλλα νεαρά παιδιά τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονταν για να απομακρυνθούν από το φυλάκιο. Ο ίδιος σκέπασε με το σώμα του την οπλοβομβίδα που του προκάλεσε θανάσιμα τραύματα.

Το περιστατικό έγινε σε φυλάκιο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας απέναντι ακριβώς από τους εισβολείς και τον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην πύλη Πάφου. Το ατύχημα έγινε όταν καταμετράτο το πολεμικό υλικό του φυλακίου με την αλλαγή της διοίκησης του λόχου.

Ακριβώς στις 10 και 50 ακούστηκε μια υπόκωφη έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου. Το κακό είχε ήδη γίνει και ο 29χρονος υπολοχαγός έπεσε νεκρός, ακρωτηριασμένος στα δυο του χέρια και με ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά.