Υγεία

Τι είναι η ρομποτική ορθοπαιδική και πού χρησιμοποιείται

Ξεκίνησαν οι επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα NAVIO από την ομάδα του κ. Δήμου Νεοφύτου, Ορθοπαιδικού Χειρουργού

Για πρώτη φορά στην Κύπρο ξεκίνησαν οι επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα NAVIO από την ομάδα του κ. Δήμου Νεοφύτου, Ορθοπαιδικού Χειρουργού στην Πολυκλινική Υγεία. Το γεγονός αυτό είναι μεγάλης σημασίας και, όπως μας τόνισε ο κύριος Νεοφύτου, καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσεται η Ιατρική Τεχνολογία στη χώρα μας και να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες τάσεις με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αρτιότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 3.jpg

Έχει χαρακτηριστεί μια μικρή «επανάσταση» στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της πιο συχνής εκφυλιστικής πάθησης του ανθρώπινου σώματος και πολύ συχνή αιτία αναπηρίας στον ενήλικο πληθυσμό.

Η ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος τον τελευταίο χρόνο εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Κύπρο, δίνοντας λύση σε ασθενείς που επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό επειδή ακόμα και οι καθημερινές κινήσεις, όπως το περπάτημα, είναι επώδυνες, αφού τα οστά της άρθρωσης «τρίβονται» μεταξύ τους ελλείψει χόνδρου, του «υλικού» που υπό φυσιολογικές συνθήκες μειώνει τις τριβές και απορροφά τους κραδασμούς.

Η αρθροπλαστική γόνατος, δηλαδή η αντικατάσταση της φθαρμένης με τεχνητή άρθρωση, συνήθως συστήνεται σε ασθενείς στους οποίους η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει και το γόνατο παραμένει μη λειτουργικό, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν και οι υπόλοιπες υγιείς αρθρώσεις (π.χ. το άλλο γόνατο ή τα ισχία).

Σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία, ο κ. Νεοφύτου τονίζει ότι ένας στους δέκα ενήλικες άνω των 65 ετών θα υποβληθεί σε αρθροπλαστική κάποια στιγμή.

Όπως μας λέει ο κ. Νεοφύτου, οι επεμβάσεις αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας και κατ’ επέκτασιν της ανάγκης των ανθρώπων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για τον λόγο αυτό, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η βιομηχανία που αναπτύσσεται γύρω από τις ιατρικές εξελίξεις προσπαθούν με καινοτόμους τρόπους και παρεμβάσεις να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών.

Βασικό πλεονέκτημα, όμως, σε σχέση με τις άλλες σύγχρονες τεχνικές, είναι ότι με τη ρομποτική ολική αρθροπλαστική αυξάνεται η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα της επέμβασης και, κατά συνέπειαν, μεγαλώνουν τα ποσοστά επιτυχίας.

Επιπλέον, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης δίνει περισσότερη διάρκεια ζωής στα εμφυτεύσιμα υλικά.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 4.jpg

Navio Robotic System

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα ρομποτικά συστήματα Ορθοπαιδικής με προηγμένη τεχνολογία αιχμής, που επιτρέπει τη διενέργεια αρθροπλαστικών με εξαιρετική ακρίβεια. Ελαχιστοποιεί το μήκος της τομής και τη διατάραξη των μαλακών μορίων (συμβατό δηλαδή με ελάχιστη επεμβατικότητα-MIS), επιτρέποντας μικρό χρόνο νοσηλείας, γρήγορη κινητοποίηση, ελαχιστοποίηση του πόνου και απώλειας αίματος (νοσηλεία 1-3 ημέρες, Fast Track Surgery).

Ήδη από το 2014 έχουν λειτουργήσει NAVIO ρομποτικά συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το NAVIO θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως, πλεονεκτώντας στα εξής σημεία:

  • Μείωση έκθεσης του ασθενούς σε ακτινοβολία, εφόσον δεν χρειάζεται προεγχειρητικά αξονική τομογραφία.
  • Υψηλή ανάλυση και πληροφόρηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την τάση των συνδέσμων του γόνατος.
  • Προσoμείωση της επέμβασης πριν ακόμη ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί.
  • Δυνατότητα χρησιμοποίησης 6 διαφορετικών τύπων αρθροπλαστικής γόνατος αναλόγως ηλικίας και δραστηριότητας του ασθενούς.
  • Τοποθέτηση υλικού oxinum, καινοτόμου υλικού αρθροπλαστικής με χαμηλό συντελεστή τριβής (30 χρόνια εγγυήση ζωής απο το FDA).

Το ρομποτικό σύστημα NAVIO έρχεται να ενσωματωθεί και να ενισχύσει την εμπειρία της ομάδας του κ. Νεοφύτου, που τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου με καινοτόμες προσεγγίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Navio Surgical System έχει λάβει έγκριση από το NCBI (Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας Πληροφόρησης) των ΗΠΑ.

Μέσω του ρομποτικού συστήματος NAVIO δημιουργείται ένα ψηφιακό πλάνο της επέμβασης και με βάση αυτό το ψηφιακό πλάνο θα κινηθεί ο εξειδικευμένος χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης: η ρομποτική χειρολαβή θα κατευθυνθεί με ακρίβεια στην προσχεδιασμένη περιοχή, και στις τρεις διαστάσεις, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αν το κρίνει απαραίτητο.

Η νέα αρθρική επιφάνεια τοποθετείται με εξαιρετική ακρίβεια και με ψηφιακά πιστοποιημένο τρόπο με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα.

Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής γόνατος -πέρα από την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα- είναι η δυνατότητα που υπάρχει να αντιμετωπιστεί η οστεοαρθρίτιδα στο αρχικό στάδιο, η μικρότερη απώλεια αίματος συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνική, η διεγχειρητική δυνατότητα εκτίμησης της συνδεσμικής σταθερότητας, οι μειωμένες επιπλοκές, η πλήρης εξαφάνιση του πόνου, η κατακόρυφη πτώση του ποσοστού να χρειαστεί νέα επέμβαση, και η αμεσότερη και ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση.

Κατά κανόναν ο ασθενής μπορεί να περπατήσει με υποβοήθηση τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Ο χειρουργός θα κάνει αξιολόγηση της νέας ακτινογραφίας γόνατος και θα συστήσει πρόγραμμα φυσικοθεραπειών.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, το φύλο του, τον βαθμό καταπόνησης των αρθρώσεών του, τη φυσική του κατάσταση, το βάρος του, και άλλους παράγοντες.

Η Κύπρος ως Κέντρο Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία Smith & Nephew και σύντομα η Κύπρος πρόκειται να καταστεί Κέντρο Εκπαίδευσης για τις αρθροπλαστικές με τη χρήση του Navio Surgical System σε 20 χώρες στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 2.jpg