Υγεία

Δραματική η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου

Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο από την έναρξη της πανδημίας - Οι αριθμοί ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων απειλούν την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων

Μόνο δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, με τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων να πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Οι τετραψήφιοι πλέον αριθμοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώνονται καθημερινά θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων, τα οποία προς το παρόν αντέχουν την πίεση που τους ασκείται, αλλά ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να τα θέσει εκτός ορίων. Τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας τρομάζουν, ωστόσο αναμένεται πως η επόμενη που θα εκδοθεί, και θα αφορά την τελευταία εβδομάδα, θα είναι ακόμα χειρότερη. Αυτό, όμως, που προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι ξεκάθαρο. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέους ηλικίας 10-29 ετών, ενώ παράλληλα αυτές οι ηλικίες αποτελούν και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Οπότε, μπορεί κάποιος να εξαγάγει το ασφαλές συμπέρασμα πως οι ανεμβολίαστοι, και κυρίως οι νεαροί, αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον πιο εύκολο τρόπο ώστε να εισέρχεται ο ιός στην κοινότητα. Γι’ αυτό και την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μία ακόμα προσπάθεια να αναχαιτιστεί η κατάσταση και να ανατραπεί η δραματική εικόνα των κρουσμάτων, αποφάσισε σειρά νέων αυστηρότερων μέτρων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν νέα κίνητρα για εμβολιασμό, αφού ο στόχος πλέον αυξήθηκε στο 80% του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής πέραν του 60% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεπεράσουν το 70% τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, οπότε θεωρητικά ο μεγάλος στόχος δεν είναι μακριά.

Οι αριθμοί τρομάζουν

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου, καταγράφηκαν 7.321 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 23 έτη, ενώ σε ό,τι αφορά στους νοσηλευομένους, η διάμεση ηλικία είναι στα 55 έτη. Το 31,5% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 10-19 ετών και το 30,1% είναι ηλικίας 20-29 ετών, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Αντίθετα, τα κρούσματα στις μεγαλύτερες ηλικίες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνονται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα, η επιβάρυνση στις νεαρότερες ηλικίες φαίνεται και στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών. Στις ηλικίες 10-19 ετών είναι στο 2402,5/100.000, στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών είναι στο 1585,3/100.000, ενώ στο μισό είναι στις ηλικίες πάνω των 30 ετών. Η αθροιστική επίπτωση είναι στο 824,4/100.000 παγκύπρια, ενώ ανά Επαρχία είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένη στην Αμμόχωστο (2006,1/100.000).

Ενδεικτικό είναι και το στοιχείο για τις νοσηλείες που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό, με το οποίο κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν. Όπως είπε ο Πρόεδρος, 9 στους 10 που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Κινδυνεύει το σύστημα υγείας

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που προκύπτουν από την Εθνική Αναφορά, το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη «Σημερινή» πως τα στοιχεία των τελευταίων 8 ημερών, που είναι και τα χειρότερα, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην Αναφορά, οπότε η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη απ’ ό,τι παρουσιάζεται. Στην επόμενη Εθνική Αναφορά, όπως προειδοποίησε, όπου θα υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, θα διαφανεί και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, αυτήν τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα, αλλά μέχρι στιγμής όχι και τις νοσηλείες. Βέβαια, όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει η στιγμή που το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Μην ξεχνάμε, πρόσθεσε, πως υπάρχει και ένα όριο για το πόσους ασθενείς Covid-19 μπορούν να εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία μας. «Οπότε, αν δεν ισοφαρίσουν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία αυξητική τάση και σε κάποιο σημείο δεν θα υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για να υποστηρίξουν τους ασθενείς που τους χρειάζονται».

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκε από το Υπουργείο ότι 190 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 44 σε σοβαρή κατάσταση και μάλιστα το 89,5% των νοσηλευομένων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Μη εμβολιασθέντες τα πλείστα κρούσματα

Ερωτηθείς κατά πόσον γνωρίζουμε εάν τα κρούσματα των τελευταίων ημερών αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες, είπε πως αν και δεν υπάρχει αυτό το δεδομένο διαθέσιμο προς το παρόν, την προηγούμενη εβδομάδα το 90% των κρουσμάτων διεφάνη ότι δεν ήταν εμβολιασμένοι. Άρα, τόνισε, «η μόνη μας διέξοδος είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία τα έχουμε ξεχάσει. Η μάσκα είναι εμπόδιο ασφαλείας και για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους».

Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε πως ο στόχος μας για να κτίσουμε ένα γερό τείχος ανοσίας μετατέθηκε από το 65% του πληθυσμού στο 80%, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, που οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη «Δέλτα». Επανέλαβε πως «ο εμβολιασμός πραγματικά είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τη διακίνηση του ιού», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως εάν κάποιος λάβει μόνο τη μία δόση (εκτός από το μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν προχωρήσει με την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού του σχήματος, είναι προστατευμένος μόνο κατά 30%. Κι αυτό το ποσοστό, συνέχισε, δεν είναι επαρκές για το συγκεκριμένο στέλεχος «Δέλτα». Περαιτέρω, υπογράμμισε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι λόγω του στελέχους ‘‘Δέλτα’’, εκεί που αναμέναμε με τα εμβόλια να έχουμε μία αποτελεσματικότητα γύρω στο 90-95%, υπάρχει μία έκπτωση που μας ρίχνει γύρω στο 80-85%. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να μην αποκτήσουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους, αφού εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό». Ερωτηθείς κατά πόσον είναι καλό να προχωρήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες σε τεστ αντισωμάτων, ο κ. Καραγιάννης είπε πως ο ίδιος εισηγήθηκε στον Υπουργό Υγείας να γίνει μία μελέτη από την Πολιτεία για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε όσον αφορά την ανοσία της κοινότητας πριν από το φθινόπωρο.

Τι αλλάζει από 20 Ιουλίου

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021, με μοναδικό στόχο να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας, είναι τα ακόλουθα:

  1. Αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία ατόμων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου.
  2. Επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται τα υποστατικά/επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.
  3. Εισαγωγή SafePass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.
  4. Προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.
  5. Απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.
  6. Αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση.