Αναλύσεις

Πριν από τον Ερντογάν «ανακοίνωσε» τετελεσμένα ο Κασουλίδης

Εν αναμονή των εφιαλτικών ανακοινώσεων του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου από τα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης μάς κάλεσε να σκεφτούμε έξω από το κουτί και εισηγήθηκε ουσιαστικά να αναγνωρίσουμε το αεροδρόμιο της Τύμπου ως διεθνές, με στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος!

Μας αφήνει άφωνους κάθε φορά που εκφράζει τις… βαθυστόχαστες και, κατά τ’ άλλα, απαράδεκτες απόψεις του ο τέως Υπουργός Εξωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής, Ιωάννης Κασουλίδης. Σε τέτοιο σημείο, που τείνουμε να συνηθίσουμε τις τουρκικές θέσεις χρωματισμένες με τον δήθεν ρεαλιστικό πατριωτισμό.

Αυτήν τη φορά, όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κατάφερε να είναι βήματα μπροστά και από τον Ταγίπ Ερντογάν! Εν αναμονή των εφιαλτικών ανακοινώσεων του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου από τα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης, καλεσμένος στην εκπομπή «Προκλήσεις» του ΡΙΚ, την περασμένη Πέμπτη και ερωτώμενος από τον Αντρέα Κημήτρη τι μπορούμε να πράξουμε για αποτροπή νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, μας κάλεσε να σκεφτούμε έξω από το κουτί και εισηγήθηκε να αναγνωρίσουμε το αεροδρόμιο της Τύμπου ως διεθνές, με στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος!

Ας δούμε, όμως, ολοκληρωμένο τον απαράδεκτο συνειρμό του:

Αφού ανέφερε ότι τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο θα τύχουν λεκτικής καταδίκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά πρακτικά δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της Τουρκίας, μας υπενθύμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια καλή κίνηση με την εισήγησή του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την παράδοση του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη για να λειτουργεί πλέον νόμιμα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην άρση του εμπάργκο με αντάλλαγμα την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως προνοούν τα ψηφίσματα 550 και 789».

Τόνισε δε ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται και μας διαφώτισε για το επιχείρημά τους, λέγοντας μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κτίσει πάνω σε αυτήν την πρόταση με στόχο την κατ’ αρχήν συμφωνία Τουρκίας - Ελληνοκυπρίων. «Θεωρούν ότι το αεροδρόμιο είναι στα χέρια τους και θα το παραδώσουν στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η Αμμόχωστος δεν είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων και θα την πάρουν». Για να προσθέσει στη συνέχεια το εξής αδιανόητο: «Θα μπορούσαμε αντί της παράδοσης του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη, να μετατρέψουμε την πρότασή μας ως ενέργεια τη Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για μετατροπή του αεροδρομίου της Τύμπου σε Διεθνές Αεροδρόμιο».

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, με όντως απορημένο ύφος, διερωτήθηκε αν το εμπάργκο προς τους Τουρκοκυπρίους ευνοεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού μετά από τόσα χρόνια το ψευδοκράτος άντεξε με τη στήριξη της Τουρκίας!!! Μας εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους, καθώς η όλη ενέργεια θα προέρχεται από το κυρίαρχο κράτος. «Εγώ βλέπω ότι αν τεθεί αυτό το θέμα μπορεί να δημιουργηθεί μια βάση, πάνω στην οποία θα ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση με πρωτοβουλίες».

Διευκρίνισε, κιόλας, ότι η πρότασή του θα έχει κέρδος προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος γιατί θα μπορούν να συναλλάσσονται με τον έξω κόσμο απευθείας και οι επισκέπτες θα έρχονται απευθείας!!!

Αν και προκάλεσε λίγα λεπτά παγωμάρας, εντούτοις… ρεαλιστικά σκεπτόμενοι καταλάβαμε πως πρόκειται και πάλι για τις συνήθεις προτάσεις του κ. Κασουλίδη, που ουσιαστικά μπορούν να βελτιώσουν, ακόμη και να νομιμοποιήσουν την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου! Τα έξω από το κουτί του κ. Κασουλίδη είναι τόσο προχωρημένα, που ξεπερνούν ακόμη και την υποταγή και… μεγαλειωδώς φτάνουν στην προσφορά προς την Τουρκία, ώστε να μη χάσουμε κάτι που μας ανήκει.

Μέχρι και το ΑΚΕΛ διαφώνησε

Αν και οι απόψεις του κ. Κασουλίδη επί του Κυπριακού πολλές φορές συγκλίνουν με τις απόψεις του ΑΚΕΛ, εντούτοις ο επικεφαλής του Γραφείου του Κυπριακού του ΑΚΕΛ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Τουμάζος Τσιελεπής, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, εξέφρασε τη διαφωνία του.

«Η νομιμοποίηση του αεροδρομίου δημιουργεί κίνδυνο για το πώς θα αξιοποιηθεί από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αν ήταν εκεί ο Ακιντζί ή ο Ταλάτ δεν θα ήμουν τόσο κατηγορηματικός, αλλά ο Τατάρ θα μπορούσε να σκεφτεί ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ένα κράτος παράνομα». Συμπλήρωσε ότι ο Τατάρ έχει τον λαό, την εξουσία και του λείπει η σύνδεση με τον έξω κόσμο. «Αν την πάρει μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά και να μη θέλει τη λύση του Κυπριακού». Διευκρίνισε ότι η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου μπορεί να συνδυαστεί με την πορεία λύσης του Κυπριακού και να συζητηθεί εφόσον υπάρξει κατάληξη στα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα. Ο κύριος Τσιελεπής διερωτήθηκε σε ποιο κράτος θα είναι εγγεγραμμένο το αεροδρόμιο της Τύμπου, καθώς δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. «Εμείς δεν δεχόμαστε να εγγραφεί στο ψευδοκράτος, εκείνοι δεν δέχονται να εγγραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ευέλικτη διπλωματία…

Είναι εμφανές ότι ο κ. Κασουλίδης συνεχίζει την πολιτική που οδήγησε στα «δυο κράτη» και τώρα θέλει να τα νομιμοποιήσει για να καλύψει τις δικές του αποτυχίες και να εμφανίσει την τουρκική λύση ως σωτήρια! Αν ήταν ρεαλιστικά τα όσα λέει, γιατί δεν τα πέτυχε τόσα χρόνια που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών; Να υποθέσουμε ότι θα αντιλήφθηκε ότι για να γίνει η ουτοπική του πολιτική ρεαλιστική, θα πρέπει να δεχθούμε ό,τι αξιώνουν οι Τούρκοι; Και έτσι θα αφήσει στήλη άλατος ακόμη και τον ίδιο τον Ερντογάν. Αυτό, άλλωστε, θα πει ευέλικτη διπλωματία… Να λες, δηλαδή, αυτά που θέλει ο Ερντογάν, πριν από τον Ερντογάν!

Πολιτική ισότητα

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν και τα όσα ανέφερε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών για τα όσα διημείφθησαν στη Γενεύη στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Eιρήσθω εν παρόδω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να απαντήσει κατά πόσον ισχύει ότι στη Γενεύη αποδέχθηκε την πολική ισότητα.

Είπε, λοιπόν, ο κ. Κασουλίδης: «Ο κ. Αναστασιάδης, λίγο πριν από τη Γενεύη, υπέβαλε γραπτές θέσεις, στις οποίες είχε κάνει μεγάλα ανοίγματα προς όφελος της τ/κ πλευράς (…) Για να είμαστε πιο δίκαιοι στο θέμα της πολιτικής ισότητας, εγώ προσωπικά κατέκρινα ότι, στο Κραν Μοντανά, η δίκη μας θέση τράβηξε κάπως πίσω απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί με τον κ. Ακιντζί, όσον αφορά την πολιτική ισότητα (...) Στη Γενεύη επανελήφθη η πλήρης αποδοχή της πολιτικής ισότητας από την πλευρά μας. Και επειδή λέγεται ότι στο κρίσιμο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής για τη λήψη των αποφάσεων, τέθηκε θέμα ότι στερείται η τουρκική πλευρά του δικαιώματος μίας θετικής ψήφου, δεν διατυπώθηκε έτσι ακριβώς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επίμαχη παράγραφο είπε ότι ουδέποτε εγώ διαφώνησα με το δικαίωμα της τ/κ πλευράς να έχει μια θετική ψήφο, εάν θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους και επομένως δεν είναι τι νομίζουμε εμείς, ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, αλλά τι νομίζουν οι ίδιοι(…) Επομένως είναι πολύ γενικότερο και καθόλου απαγορευτικό. Πιστεύω πως η θετική ψήφος έχει αποκατασταθεί όσον αφορά την άποψή μας».

Σπουδαία! Τώρα αντιληφθήκαμε γιατί οι Τούρκοι θέλουν κι άλλα και μιλούν για κυριαρχική ισότητα, ίσο διεθνές καθεστώς και δυο κράτη, κρυφά βέτο, αλλά και γιατί δεν πείθουμε εμείς τη διεθνή κοινότητα.

Έτσι προέκυψαν τα «σύμφυτα δικαιώματα»

Ανησυχητικά και τα όσα ακούστηκαν στην εκπομπή του ΡΙΚ από τους δυο καλεσμένους περί βολιδοσκοπήσεων του Αντόνιο Γκουτέρες στην Γενεύη, ο οποίος -σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα- αναφέρθηκε σε κοινότητες/λαούς, σε Sovereign capital των Τ/κ και σε bottom up approach. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Σημερινής», ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε μόνο σε bottom up approach, με την ερμηνεία ότι αυτό σημαίνει πως ξεκινάμε από τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων που συνέρχονται και δημιουργούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Όντως, δηλαδή, ο Αντόνιο Γκουτέρες εμφάνισε σε κάποια στιγμή τη διάθεση να δώσει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση για να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις και να συμφιλιώσει, όπως υποστηρίζουν οι Άγγλοι, τη ΔΔΟ με κάποια από αυτά που επιδιώκουν οι Τ/κ. Φαίνεται ότι, μετά από έντονες αντιδράσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο Γκουτέρες το απέσυρε σε μεγάλο βαθμό (γι’ αυτό και δεν γίνεται καμία αναφορά στην έκθεσή του των καλών υπηρεσιών), αλλά κατάλοιπο από την εν λόγω προσέγγιση, αποτελεί η αναφορά στην έκθεση του ΓΓ στα «σύμφυτα δικαιώματα», που έρχεται δήθεν να ισοσκελίσει την αναφορά ότι υπάρχει ένα μόνο κράτος στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση όλα τα προαναφερθέντα δεν παύουν να είναι επικίνδυνοι ακροβατισμοί…