Αναλύσεις

Το Οθωμανικό Δίκαιο…

Ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν και πώς; Το Εθνικό Συμβούλιο ή ο Πρόεδρος; Έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αναλώνονται σε άγονες συνεδριάσεις και τώρα βρίσκονται αμήχανοι και τρομαγμένοι μπροστά στις θύελλες που προκάλεσαν ο εξευμενισμός και η Πενταμερής. Κατέστησαν εαυτούς ουραγούς και ιχνηλάτες των γεγονότων. Και χωρίς πυξίδα αναμένουν τον Ερντογάν, με τα χέρια ψηλά, να τους εξαγγείλει τις αυτοκρατορικές του αποφάσεις. Δεν συζητά εάν θα μας καταβροχθίσει. Ούτε τι σάλτσα θα χρησιμοποιήσει. Κυνικά μάς το λέει κατάμουτρα: Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο τελειώσατε! Η νέα άλωση της Αμμοχώστου και τα τετελεσμένα είναι η αρχή. Θα ακολουθήσει ολόκληρη η Κύπρος.

Ο Ερντογάν επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα ως θριαμβευτής της Πενταμερούς. Χωρίς καταλογισμό ευθυνών και χωρίς κόστος. Έχει μόνο όφελος. Και από την Αμμόχωστο θα ανοίξει τον νέο κύκλο της οθωμανικής του πολιτικής. Εισβάλλει εκ νέου χωρίς αντίσταση. Έχει αντιληφθεί ότι η καλή μας πρόθεση κρύβει πίσω της τη στρατιωτική και διπλωματική μας αδυναμία και ανικανότητα να προχωρήσουμε σε αποτρεπτικές κινήσεις. Απόδειξη τούτου είναι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. Αναμένουν, λένε, τι θα πει και πώς θα ενεργήσει ο Σουλτάνος. Και μετά βλέπουμε… Τι να πει άραγε και τι να δούμε από μια ηγεσία που είναι αναξιόπιστη; Και της οποίας οι θέσεις δεν λαμβάνονται υπόψη. Ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την ΕΕ. Μέχρι πρότινος μάς διαβεβαίωνε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος δεσμευόταν για βέτο επί της τουρκικής ενταξιακής πορείας εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Τώρα ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι επρόκειτο για έπεα πτερόεντα. Για πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης, που τσακίστηκε πάνω στα βράχια της επιθετικής τουρκικής πολιτικής. Χωρίς να έχει δίκτυ ασφαλείας. Χωρίς διπλωματική και στρατιωτική αποτροπή. Χωρίς σχέδιο Β.

Εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει κόστος, προχωρεί ακάθεκτος. Τόσο η Αθηνά όσο και η Λευκωσία με την πολιτική τους και τον ρητορικό τους λόγο προκαλούν γέλωτα και διασκεδάζουν το βαθύ κράτος της Άγκυρας. Υπάρχει και η εύκολη λύση για την αποποίηση ευθυνών. Οι Ευρωπαίοι και ο ΟΗΕ, όπως λένε οι ηγέτες μας, δεν μας συμπαρίστανται επαρκώς! Αληθές είναι ότι έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους, αλλά κοιτάζουν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα. Η Πενταμερής και ο ελλαδοτουρκικός διάλογος, που άνοιξαν τον δρόμο στη νέα τουρκική επιθετικότητα, ήταν δικές μας επιλογές. Τι, λοιπόν, θα πούμε τώρα στους εταίρους μας; Να συγκρουστούν διπλωματικά, οικονομικά και άλλως πως με την Τουρκία ενώ εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε σε δεύτερη Πενταμερή; Διότι ελέχθησαν και αυτά στο τελευταίο Εθνικό. Ότι, δηλαδή, ακόμη και αν επιβληθούν νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, εμείς εκεί ακλόνητοι. Θα πάμε ξανά σε Πενταμερή. Γιατί; Για να αποδεχθούμε τα δύο κράτη ως βάση της λύσης; Για να σπάσουμε ξανά τα μούτρα μας;

Τα δυο χωριστά κράτη είναι προϊόν των δυο συνιστώντων κρατών της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ακόμη δηλαδή και αν εμφανιστεί ότι υποχωρεί η Τουρκία από τα δυο κράτη, πού θα οδηγηθούμε; Στην προηγούμενη δική της θέση. Επί του παρόντος δεν θα κάνει βήμα πίσω. Το αντίθετο. Είναι πιθανό να καλέσει κάποιους από τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Για να προκαλέσει εμφυλιακές τάσεις. Είναι πρόδηλον ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, λόγω των λανθασμένων και ουτοπικών επιλογών μιας ηγεσίας, που δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι με την πολιτική της και τις «εξυπνάδες» της δεν κατεύναζε, αλλά εξαγρίωνε το θηρίο. Και δεν μπορούσε, δεν μπορεί ή δεν θέλει να κατανοήσει και να παραδεχθεί τα λάθη της. Αδυνατεί να δει ότι ο ρεαλισμός είναι ένας. Και βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι η νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απαλλαγή της από τον στρατό κατοχής. Και η απελευθέρωση επί τη βάσει των αρχών και των αξιών του κεκτημένου. Καμία έκπτωση. Διότι οι εκπτώσεις δεν οδήγησαν ένα βήμα πριν από τη λύση, όπως μας υπόσχονταν, αλλά μιαν ανάσα πριν από τη διάλυση. Και τελικώς αντί του Ευρωπαϊκού, η Άγκυρα επιβάλλει το Οθωμανικό Δίκαιο. Και ο νοών νοείτω.