Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Πήγαν να κάψουν ζωντανό Καταδρομέα του 1974 - Έχει σφαίρα του Αττίλα στο σώμα του

Καταδρομέας, πολεμιστής του 1974 στον Πενταδάκτυλο με τον ηρωικό Ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη ο φύλακας της πύλης του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ που σχεδόν έκαψαν ζωντανό με φωτοβολίδα οι τραμπούκοι χθες βράδυ. Δείτε την συνέντευξή του στο «Σίγμα» τον Ιανουάριο του 2020.

Συγκλονισμένος μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο δημοσιογράφος Νέστορας Βασιλείου, ο οποίος ενημερώθηκε για την επίθεση στο συγκρότημα ΔΙΑΣ την ώρα που παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων του σταθμού. 

Όπως είπε, είναι δύσκολο να είσαι στον αέρα και να συμβαίνουν όλα αυτά και κυρίως να μην γνωρίζεις αν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. 

Δεν μπορώ να εξηγήσω τι μπορεί να έχει εξωθήσει έναν άνθρωπο στο να προσπαθήσει να κάψει ζωντανό έναν συνάνθρωπό του, να βλέπει μια γυναίκα στο πάτωμα και να σπάει από πάνω της γυάλινες πόρτες, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Έντονα φορτισμένος συναισθηματικά, αναφέρθηκε και στον κ. Δημήτρη Σκούρο, τον φύλακα του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, που ήταν ο πρώτος που δέχθηκε το μένος του όχλου. 

«Ο κ. Δημήτρης εκεί στην πύλη, το 1974 μάζευε νεκρούς συμπολεμιστές του πάνω στα βουνά του Πενταδάκτυλου, έχει σφαίρα ο άνθρωπος πάνω στο σώμα του και κάποιοι ήρθαν να τον κλειδώσουν και να τον κάψουν ζωντανό στον χώρο εργασίας του. Το νιώθω πολύ έντονα, αυτόν τον άνθρωπο να τον κάψετε ζωντανό; Το λέω και γεμίζουν τα μάτια μου», σημείωσε. 


Τι είπε ο κ. Σκούρος για τι έζησε στην πύλη του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ:


Η μαρτυρία του Δημήτρη Σκούρου τον Ιανουάριο του 2020

Στον φακό του «Σίγμα» είχαν μιλήσει τον περασμένο Ιανουάριου δύο συμπολεμιστές του θρυλικού Καταδρομέα Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, που έπεσε μαχόμενος στις 21 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Ιλαρίωνα, ως Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Ένας εξ αυτών ήταν ο Δημήτρης Σκούρος

Το «SigmaLive» έκανε χθες εκτενές αφιέρωμα στη ζωή του Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, με αδημοσίευτες φωτογραφίες και δηλώσεις από την θυγατέρα του, Λίνα.

Οι δύο από τους άνδρες της 33ης Μ.Κ. που ήταν παρόντες κατά τη θυσία του ηρωικού Ταγματάρχη, ο Χρήστος Κούλινος, Νοσοκόμος της Μοίρας, και ο Δημήτρης Σκούρος, Επιλοχίας του 3ου Λόχου Κρούσεως. Οι Κούλινος και Σκούρος περιέγραψαν με λεπτομέρεια τις τελευταίες στιγμές του Ταγματάρχη, στην πλήρη οπτικογραφημένη συνέντευξή τους που δημοσιεύει σήμερα το «SigmaLive». 


Οι δύο θυμήθηκαν πως ο Κατσάνης κάθε μέρα τους έδειχνε τον Άγιο Ιλαρίωνα, υπενθυμίζοντάς τους πως το αρχαίο βυζαντινό φρούριο ήταν ο στόχος τους. Εξιστορούν με θαυμασμό τις στιγμές στην Μοίρα μαζί του, το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό του.

Διηγούνται πως κατέλαβαν το ύψωμα και πως μετά δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από του Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι τους καθήλωσαν, δολοφονώντας τον Διοικητή και κτυπώντας με πυρά όσους τον προσέγγιζαν για να πάρουν την σορό του.

Στην συνέντευξη περιγράφουν με συγκίνηση και δέος τις τελευταίες του στιγμές, μετά που πυροβολήθηκε από Τούρκο ελεύθερο σκοπευτή και διαπίστωσαν οι ίδιοι τον θάνατό του. 

Επίσης, στην πρωινή εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» μίλησαν σήμερα το πρωί δύο ακόμη στρατιώτες του, ο Λάμπρος Κακουλλής και ο Γιώργος Εμμανουήλ.

Ο κ. Κακουλλής, με αδελφό πεσόντα, είχε τραυματιστεί σοβαρά στην μάχη με τον Τούρκο εισβολέα, με ριπή στην κοιλιά. Με ενέργειες του Κατσάνη μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο με λαντ-ρόβερ, σώζοντας τον από βέβαιο θάνατο. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ, ο Διοικητής τους «κινούταν σαν να ήταν σε στίβο μάχης. Με το πιστόλι στο χέρι, μπροστά από μας. Καταλαβαίνεις ότι αυτός ήτανε θηρίο» και πρόσθεσε: «Όταν βλέπεις ένα Διοικητή να είναι μπροστά από όλους. Δεν λογάριαζε ούτε σφαίρες, ούτε βλήματα που έπεφταν βροχή, ούτε πολυβόλα από απέναντι που ήταν γεμάτη η βουνοκορφή.»


Πέτρα Αργυρού: Αυτό που έγινε ήταν άνανδρο – Δεν εκφοβιζόμαστε

«Αυτό που έγινε χθες ήταν άνανδρο. Ήταν μια απόπειρα φόνου του φύλακα μας. Που τέτοιες μέρες το 1974 πολεμούσε το 1974 στον Άγιο Ιλαρίωνα για την πατρίδα. Επίθεση εναντίον μιας τηλεφωνήτριας, που θα μπορούσε να ήταν η μάνα τους.

Δεν συνιστούν επίπεδο λεβεντιάς αυτό. Ήταν ευνουχισμός λεβεντιάς», δήλωσε η Πέτρα Αργυρού, Διευθύντρια Ειδήσεων.

Σε δηλώσεις της προς συναδέλφους, η Πέτρα Αργυρού τόνισε πως δεν εκφοβιζόμαστε και δεν δεχόμαστε απειλές από κανέναν.

«Το Συγκρότημα ήταν απροσπέλαστο ψες. Όταν ήρθα εδώ αντίκρυσα κάτι που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Σήμερα είναι και μια σημαδιακή μέρα, με την παράνομη κάθοδο Ερντογάν. Η Αμμόχωστος χάνεται, η πατρίδα κινδυνεύει και εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας».

Η κ. Αργυρού είπε ότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε. «Υπήρχε διαβεβαίωση ότι όλα ήταν υπό έλεγχο και είμασταν προστατευμένοι. Δεν είναι σοβαρό αυτή τη στιγμή να καταλογίσουμε ευθύνες. Να περιμένουμε να δούμε κάποιες κομβικές λεπτομέρειες αναφορικά με τον συντονισμό και τις λεπτομέρειες.

Η Πολιτεία πρέπει να απαντήσει δεόντως σε όλο αυτό που συνέβηκε, αν θέλει να είναι και να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη», κατέληξε.

Υποστηρίξτε τη