Κυπριακό

Ερντογάν: Αναγνωρίστε ψευδοκράτος για να πάρετε πίσω περιουσίες σε Βαρώσι

«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».

Μηνύματα στην στρατιωτική παρέλαση με αφορμή της μαύρη επέτειο του Αττίλα έστειλε ο Τουρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν που έφτασε παράνομα από χθες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το SigmaLive.

Αφού τόνισε την σημασία της ημέρας για τους Τ/κ που «κέρδισαν την ελευθερία τους» ενώ ήταν  «αλυσοδεμένοι» ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στέκεται μαζί με τους μάρτυρες και όσους έχασαν την ζωή τους εκείνες τις μέρες. 

«Τώρα δεν φοβόμαστε είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος  εξαπέλυσε σειρά κατηγοριών κατά των Ε/κ ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια την λύση, είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τ/κ.

«Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπουργκενστόκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν ΟΧΙ ενώ στο βορρά είπαν ΝΑΙ.»

Ακολούθως ο Ερντογάν εξαπέλυσε λεκτικά πυρά και κατά της Ε.Ε, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τ/κ, τελικά έλεγαν ψέματα.

Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις ο Ερντογάν απάντησε «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις», είπε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισογυρίσματα.

«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια  ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και  επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».

Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρώτα η αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Επομένως, επεσήμανε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.

Σχετικά με την Αμμόχωστο αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ είπε πλέον δεν υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», είπε τονίζοντας «πως η περιοχή θα  γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή.»

Κάλεσε του Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Όσον αφορά τα ζητήματα της  Ανατολική Μεσόγειου τόνισε πως η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ.

Εμείς κάναμε πρόταση για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι..

«Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση. Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν όσα μπορούν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον μίλησε για ορισμένους κύκλους που ενοχλούνται με την επίσκεψη στα κατεχόμενα και είναι εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο φωτογράφισε την σημερινή τηλεδιάσκεψη με τίτλο  «Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου στην σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας», όπου θα συνομιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Νάνσυ Πελόζι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς , ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, όπως επίσης και άλλοι 25 αντιπρόσωποι από την Βουλή και την Γερουσία.

«Ανεξάρτητα από το πώς περάσουν 47, 147 ή 247 χρόνια, ο Τουρκοκύπριος λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του», είπε.