Υγεία

Απαντήσεις σε 20 επιχειρήματα ενάντια στον εμβολιασμό

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης και Πέτρος Καραγιάννης, απαντούν σε επιχειρήματα πολιτών που τάσσονται ενάντια στα εμβόλια

Απαντήσεις σε είκοσι επιχειρήματα τα οποία προτάσσουν πολίτες οι οποίοι τάσσονται ενάντια στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, δίνουν μιλώντας στο ένθετο «Υγεία» της «Σημερινής», τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης και δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Την ώρα που οι προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού εντατικοποιούνται και φαίνεται σιγά σιγά να έχουν αποτέλεσμα, επιχειρούμε να δώσουμε από επιστημονικής σκοπιάς απαντήσεις στις πιο συχνές θεωρίες ή και φοβίες που παρατηρείται ότι διακατέχουν τους Κύπριους πολίτες που επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στόχος μας είναι να λύσουμε τις όποιες απορίες υπάρχουν επί του θέματος με τη βοήθεια των πλέον αρμόδιων επιστημόνων.

Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης

Δεν υπάρχει κορωνοιός, άρα γιατί να εμβολιαστώ

Απάντηση: Δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε, αφού πλέον όλοι μας ξέρουμε κάποιον που το πέρασε είτε σοβαρά είτε ελαφριά. Δεν αμφισβητείται από κανένα πλέον η ύπαρξη του ιού, απλώς κάποιοι μπερδεύουν την ύπαρξη της νόσου με τη βαρύτητα της νόσου. Κανείς δεν λέει ότι όποιος κολλάει κορωνοιό πεθαίνει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν υπάρχει.

Το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα

Απάντηση: Υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε το αντίθετο και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που γυναίκες που εμβολιάστηκαν ακολούθως έμειναν έγκυες.

Είμαι έγκυος και δεν είναι ασφαλές

Απάντηση: Μελέτες έδειξαν ότι είναι ασφαλές και υπάρχει και η σύσταση από την κυπριακή Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία που λέει ακριβώς αυτό.

Νοσούν και οι εμβολιασμένοι

Απάντηση: Νοσούν αλλά έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, ή να έχουν συμπτώματα, ή να έχουν σοβαρά συμπτώματα. Ο εμβολιασμός επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό, άρα σε κάποιο βαθμό που είναι μεγαλύτερος από το μηδέν μας προστατεύει.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης

Φοβάμαι τις παρενέργειες, κυρίως τις σοβαρές που μπορούν να επιφέρουν ακόμα και θάνατο

Απάντηση: Οι παρενέργειες με τη δεδομένη χρήση των εμβολίων έχουν διευκρινιστεί πλέον. Αυτές ήταν εξαιρετικά μικρές σε αριθμό εάν κάποιος λάβει υπόψην ότι μέχρι στιγμής έγιναν πέραν των 3μιση δισεκατομμυρίων εμβολιασμοί, την ώρα που αντιθέτως τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πασιφανή. Επομένως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα εμβόλια θα τελειοποιηθούν ακόμα περισσότερο ούτως ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους.

Είναι πειραματικά χωρίς άδεια κυκλοφορίας, αυτή αναμένεται να βγει το 2023

Απάντηση: Έχουν έκτακτη έγκριση από τους πιο αρμόδιους οργανισμούς ανά το παγκόσμιο και λόγω των όσων προαναφέραμε θεωρώ ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Πρόκειται περί ανοσιακή απάντηση όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούμε από παιδικής ηλικίας και δεν αναμένεται καμία άλλη αντίδραση ή επίδραση στον οργανισμό μας.

Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για ότι συμβεί όταν εμβολιαστείς ούτε η Κυβέρνηση ούτε οι εταιρείες

Απάντηση: Στο πακέτο υπάρχει μία ρήτρα η οποία λέει ότι οι εταιρείες δεν φέρουν ευθύνη κι αυτό συμβαίνει με όλα τα εμβόλια και όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έκτακτη ανάγκη η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης κι αυτά τα εμβόλια πήραν έκτακτη αδειοδότηση. Δεν νομίζω όμως ότι αυτά είναι επικίνδυνα λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.

Δεν είναι 100% αποτελεσματικό

Απάντηση: Ούτε το εμβόλιο της γρίπης Α είναι αποτελεσματικό κατά 100%. Μάλιστα, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι αποτελεσματικό κατά 65%. Όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, οι μελέτες έδειξαν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90-95% για τη Pfizer και Moderna και γύρω στο 85% για την AstraZeneca. Επομένως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα επίπεδα προστασίας είναι πολύ υψηλά και εφόσον μας θωρακίζουν από τη νόσηση και στη χειρότερη των περιπτώσεων ελαττώνουν τα συμπτώματα και τις νοσηλείες τότε γιατί να μην το αξιοποιήσουμε.

Δεν είναι ασφαλής ο εμβολιασμός για εφήβους, έχουν καταγραφεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Απάντηση: Πρόκειται για εξαιρετικά μικρό αριθμό περιστατικών αν λάβουμε υπόψην τα δεδομένα του Ισραήλ που από 6μιση εκατομμύριο εμβολιασμούς υπήρξαν 158 περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν με φαρμακευτική αγωγή επιτυχώς και κανένας δεν κατέληξε.

Τα παιδιά και οι νέοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν

Απάντηση: Μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και ειδικά σε άτομα που για τον ένα λόγο ή τον άλλο δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή δεν έχουν κάνει ανοσία. Επίσης διαφάνηκε ότι και τα παιδιά τον τελευταίο καιρό έχουν παρατεταμένα συμπτώματα μετά την ανάρρωση, παρόμοια δηλαδή με το σύνδρομο «Long Covid».

Η καλύτερη ανοσία είναι κολλήσω

Απάντηση: Πολύ σωστό, αν όμως ξέραμε ότι η ανοσία διαρκεί επ’ άπειρον. Δεν ισχύ όμως κάτι τέτοιο. Με την πάροδο του χρόνου η ανοσία φεύγει. Το γεγονός ότι νόσησαν δεν αποτελεί ένδειξη προστασίας από μελλοντική επαναλοίμωξη.

Περιμένω το φάρμακο

Απάντηση: Το φάρμακο εάν και εφόσον αδειοδοτηθεί και κυκλοφορήσει θα είναι για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι για προληπτικούς σκοπούς όπως το εμβόλιο. Επίσης φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σαν μονοθεραπεία πολύ γρήγορα μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση του ιού, δηλαδή να μεταλλαχθεί ο ιός όπως στην περίπτωση της γρίπης. Γι’ αυτό και στην περίπτωση της γρίπης η χρήση του φαρμάκου γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλιώς.

Περιμένω το εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις

Απάντηση: Οι εταιρείες και κυρίως η Pfizer ήδη ανακοίνωσαν ότι έχουν κατασκευάσει εμβόλιο που μπορεί να αντιμετωπίσει το στέλεχος «δέλτα». Πρόκειται για επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο. Θα είναι για όλα τα στελέχη, πολυδύναμο και θα μπορούν να το βάλουν άτομα που εμβολιάστηκαν ήδη με τις δύο πρώτες δόσεις, αλλά και άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Τα εμβόλια περιέχουν απάνθρωπες ουσίες, όπως όργανα από νεκρά έμβρυα και ζώα

Απάντηση: Τα εμβόλια είναι συνθετικά παρασκευάσματα από ουσίες οι οποίες παράγονται στο εργαστήριο. Δεν περιέχουν τίποτε το ζωικό, ούτε αντιβιοτικά, αλλά ζάχαρα και σταθεροποιητές για να αποφεύγεται η αποσύνθεση των εμβολίων επειδή διασπώνται πολύ εύκολα. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα mRna κρατούνται σε καταψύκτες μέχρι τη χρήση τους.

Τα εμβόλια περιέχουν μέσα υδράργυρο που είναι επικίνδυνος

Απάντηση: Όχι, δεν περιέχουν υδράργυρο ή άλλα μέταλλα.

Το εμβόλιο περιέχει μικροτσίπ

Απάντηση: Δεν περιέχουν μικροτσίπ. Εξ άλλου ας σκεφτούμε ότι το κάθε φιαλίδιο περιέχει πολλαπλές δόσεις, οπότε και με την κάθε έκχυση του εμβολίου θα εισχωρούσαν πολλαπλά μικροτσίπ.

Θηλάζω και αν εμβολιαστώ δεν θα είναι ασφαλές για το βρέφος

Απάντηση: Μία γυναίκα εμβολιασμένη το μόνο που μπορεί να μεταφέρει στο παιδί της μέσω του θηλασμού, είναι πρωτεΐνες του γάλακτος και αντισώματα. Άλλωστε, δεν παράγονται τόσο υπερβολικές ποσότητες του αντιγόνου του ιού, γι’ αυτό και χρειάζονται δύο δόσεις. Διαφορετικά θα ήταν αρκετή και η μία δόση.

Ο νέος κορωνοιός είναι μία απλή γρίπη και δεν χρειάζομαι εμβόλιο

Απάντηση: Αν ήταν μία απλή γρίπη δεν θα μετρούσαμε αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια νεκρούς. Και αν δεν είχαμε τα εμβόλια, σαν αποτέλεσμα αυτού του τέταρτου κύματος το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη «δέλτα», θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς.

Ο ιός είναι κατασκευασμένος από εργαστήριο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο για να μας εμβολιάσουν

Απάντηση: Δεν φαίνεται ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος. Φαίνεται ότι απομονώθηκε από νυχτερίδες στο εργαστήριο στην Ουχάν το οποίο είναι κάτω από διερεύνηση από τον ΠΟΥ. Εφόσον δεν υπάρχουν τεκμήρια ακόμα για το ποιο ζώο μπορεί να οφείλεται στην αγορά της Ουχάν, δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας. Είτε έτσι, είτε αλλιώς.

Δεν το εγκρίνει ή δεν το πιστεύει η θρησκεία μου

Απάντηση: Πλέον και η εκκλησία της Ελλάδος είπε ότι το εμβόλιο είναι δώρο του Θεού, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών.