Η δολοφονία του Προέδρου της Αϊτής και οι επιπτώσεις της

O Πρόεδρος της Αϊτής, Jovenel Moïse, δολοφονήθηκεν από «μισθοφόρους», τη νύχτα της 6ης προς την 7ην Ιουλίου, 2021. Η μικρή αυτή χώρα της Καραϊβικής, που θεωρείται η φτωχότερη της Αμερικανικής Ηπείρου, κινδυνεύει να βυθισθεί περισσότερον στο χάος μιας γενικής κρίσης.

Απ’ ό,τι φαίνεται, στη δολοφονίαν ήταν αναμιγμένος ένας Αϊτινός, κάποιος Sanon, που συνοδεύετο από πολλούς Κολομβιανούς, που ήλθαν μαζί του στην Αϊτή για να τον προστατεύουν. Η αστυνομία της Αϊτής ισχυρίζεται ότι συνέλαβε τον Sanon. Τρείς από τους Κολομβιανούς, που τον συνόδευαν, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά τα γεγονότα η Δομινικανή Δημοκρατία έκλεισεν τη μεθόριον της με την Αϊτή στη νήσο Ισπανιόλα.

Η Αϊτή, παλιά Γαλλική αποικία, είναι συχνά σε ανώμαλη εσωτερικήν κατάσταση. Έζησεν την μακράν περίοδον του λεγόμενου Papadoc και του υιού του. Οι πράκτορές του, οι γνωστοί ως Tontons Macoutes, εμφανίσθηκαν ακόμα και σε τηλεοπτικά έργα, όπως το περίφημον «The Comedians» , με την Elizabeth Taylor, το Richard Burton και τον Peter Ustinov, όπου όλον το δικτατορικόν καθεστώς της χώρας παρουσιάζεται καθαρά.

Η χώρα είναι κάτω από την επιρροήν των ΗΠΑ. Μετά την δολοφονίαν του Προέδρου, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως μέλη του FBI, του Υπουργείου των Εξωτερικών, του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του τμήματος της εσωτερικής ασφάλειας έσπευσαν στην Αϊτή και συνάντησαν το γενικό διευθυντή της αστυνομίας και άλλες υπηρεσίες.

Στη χώραν υπάρχουν ήδη τρείς πολιτικοί που φιλοδοξούν να πάρουν την εξουσίαν. Οι Αμερικανοί συνάντησαν ήδη τον Πρωθυπουργόν και τον Πρόεδρον της Γερουσίας, που έχουν δικές τους φιλοδοξίες για την εξουσίαν. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η ΕΕ καταδίκασαν το γεγονός της δολοφονίας και καλούν σε επιστροφή στην ομαλότητα. Κηρύχθηκε δε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

Η Αϊτή, προς το παρόν, βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Υπάρχει ανεξέλεγκτη βία. Η χώρα χρειάζεται βοήθεια σε όλους τους τομείς.