Έγκλημα

Το χρονικό της άνανδρης επίθεσης στον ΔΙΑ

Η άνανδρη επίθεση που δέχθηκε το Συγκρότημα ΔΙΑΣ την περασμένη Κυριακή ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας φίμωσης και εκφοβισμού που ξεκίνησε μήνες πριν

Τα όσα εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ μόνο ντροπή και θλίψη προκαλούν. Ντροπή, για τα έκτροπα που σημειώθηκαν από μία μερίδα διαδηλωτών, που με μένος έσπαγαν και έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, και θλίψη, για την επίθεση που δέχθηκαν τόσο άδικα οι εργαζόμενοι του Συγκροτήματος -δημοσιογράφοι και μη- που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στα πόστα τους για το μεροκάματο. Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που ο ΔΙΑΣ βρέθηκε στο στόχαστρο. Η άνανδρη αυτή επίθεση ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας φίμωσης και εκφοβισμού που ξεκίνησε μήνες πριν. Και ο λόγος ήταν πάντα ο ίδιος: η εναντίωση μιας μερίδας πολιτών στα όσα μεταδίδουν τα μέσα και οι δημοσιογράφοι του Συγκροτήματος για την πανδημία.

Η πρώτη «απόπειρα»

Η πρώτη «απόπειρα» έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2020, όταν διαδηλωτές μαζεύτηκαν έξω από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ υποστηρίζοντας πως οι δημοσιογράφοι μετέφεραν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία. Η διαμαρτυρία αρχικά ξεκίνησε από το συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» όπου πραγματοποιούνταν εκείνη την ημέρα οι εργασίες της Βουλής, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της Λευκωσίας. Κάποιοι εκ των διαμαρτυρομένων παρέκκλιναν της πορείας και κατέληξαν, τελικά, έξω από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και αποτράπηκαν τα παρατράγουδα.

Μία βδομάδα μετά επέστρεψαν

Μία βδομάδα μετά, στις 10 Δεκεμβρίου 2020, ήρθαν ξανά. Αυτήν τη φορά όμως δεν γλιτώσαμε τα επεισόδια. Ήταν απόγευμα Πέμπτης, όταν οι διαδηλωτές, μετά από αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε και πάλι με κατεύθυνση το «Φιλοξενία», όπου συνεδρίαζε η Βουλή, ανακόπηκαν από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Δεκάδες διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και φώναζαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων. Επειδή, όμως, είχαν γνώσιν οι φύλακες, είχε προλάβει να στηθεί ασπίδα προστασίας από μέλη της Αστυνομίας περιμετρικά του Συγκροτήματος. Τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν λεκτικά στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ τους. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν την κυκλοφορία, πετούσαν πέτρες και καπνογόνα, ενώ η Αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού, με στόχο να τους απομακρύνει. Το σκηνικό στον δρόμο μπροστά από την κύρια πύλη του Συγκροτήματος θύμιζε πόλεμο. Απολογισμός της εν λόγω επίθεσης ήταν τραυματίες αστυνομικοί, συλλήψεις, αλλά και ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα ανυποψίαστων πολιτών που απλώς έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στη σκηνή.

Η τελευταία άνανδρη επίθεση

Το αποκορύφωμα συνέβη την περασμένη Κυριακή. Ήταν το βράδυ όπου κτυπήθηκε ελευθεροτυπία, η ελευθερία της έκφρασης, αλλά και η δημοκρατία στον τόπο. Οι τραμπούκοι – κουκουλοφόροι, αφού ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία τους στο Προεδρικό ενάντια στα μέτρα και τα εμβόλια, οδηγήθηκαν προς το Συγκρότημά μας, όπου προκάλεσαν ζημιές, ενώ έφτασαν στο σημείο να απειλούν και ζωές. Δεκάδες συνάδελφοί μας οι οποίοι εργάζονταν εκείνη την ώρα δέχθηκαν άνανδρη επίθεση από τον όχλο, ο οποίος εισχώρησε μέσα στο κτήριο. Προκάλεσαν ζημιές τόσο στον προαύλιο χώρο, όσο και σε οχήματα συναδέλφων αλλά και του σταθμού. Ζημιές επίσης προκλήθηκαν και στην είσοδο του Συγκροτήματος, όπου οι τραμπούκοι με μένος έσπαγαν και έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Η Αστυνομία έφθασε στον χώρο προσπαθώντας να προφυλάξει τους συναδέλφους, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει. Για την επίθεση, μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ, η Αστυνομία είχε προβεί σε 18 συλλήψεις, εκκρεμούσαν έξι εντάλματα σύλληψης, ενώ καταζητούνταν άλλα τέσσερα πρόσωπα.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που βρισκόταν στον αέρα το δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, «Τομές στα Γεγονότα». Ενώ βρισκόταν στον «αέρα», ο παρουσιαστής του δελτίου, δημοσιογράφος Νέστορας Βασιλείου, ενημερώθηκε από το κοντρόλ για την κατάσταση που επικρατούσε, από τους έντρομους συναδέλφους. Ο παρουσιαστής περιέγραψε την κατάσταση και απηύθυνε έκκληση στην Αστυνομία από τον «αέρα», για να φτάσει στο Συγκρότημα. «Εάν μας ακούει η Αστυνομία, ας κάνει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σπάνε τα αυτοκίνητά μας, ακούω να ουρλιάζουν οι συνάδελφοι στο ακουστικό, δεν ξέρω τι άλλο να πω», είπε συγκλονισμένος. «Φλέγεται η πύλη του Συγκροτήματος. Άνθρωποι βρίσκονται μέσα και σπάνε τα αυτοκίνητά μας. Πετάνε πέτρες, σπάνε παράθυρα, επικρατεί μια κατάσταση…», ήταν τα συγκλονιστικά του λόγια.

Η αλήθεια είναι πως ο Νέστορας Βασιλείου δεν γνώριζε την έκταση και τη σοβαρότητα των γεγονότων που εκτυλίσσονταν έξω από το στούντιο όπου βρισκόταν. Δεν γνώριζε ότι οι άνανδροι αποπειράθηκαν να κάψουν τον κ. Δημήτρη, τον άνθρωπο που μας φυλάει, κλειδώνοντάς τον στην πύλη του ΔΙΑ. Δεν ήξερε ότι η κυρία Ευδοκία, η γραμματέας στην υποδοχή, στην είσοδο του ΣΙΓΜΑ, βρέθηκε αντιμέτωπη με το μένος των κουκουλοφόρων ανήμπορη να αντιδράσει.

Το δελτίο ειδήσεων διακόπηκε, για να επαναρχίσει λίγη ώρα αργότερα. Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν, οι συνάδελφοι στάθηκαν ξανά όρθιοι και συνέχισαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να ενημερώνουν τους πολίτες με τον επαγγελματισμό που τους χαρακτηρίζει. Απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι στα δύσκολα δεν τα παρατούν. Γίνονται πιο δυνατοί. Βροντοφώναξαν όλοι μαζί το σύνθημα «ουδείς μπορεί να μας φιμώσει». Απάντησαν στις απειλές και στον εκφοβισμό πως είμαστε εδώ, όρθιοι και συνεχίζουμε. Στεκόμαστε δυνατοί και αμετακίνητοι στις αξίες και το κοινωνικό αγαθό που υπηρετούμε. Μένουμε αταλάντευτα υπέρ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Κι έτσι συνεχίζουμε να πορευόμαστε.