Υγεία

Βρετανοί Υπουργοί: Ίσως μεταδίδεται και από πορδές ο κορωνοϊός

Πηγές της «Telegraph» αναφέρουν ότι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν διαβάσει «πράγματα που δείχνουν αξιόπιστα» στη θεωρία. Έρευνες σε βοθρολύματα για ανίχνευση τοπικών εστιών μόλυνσης ή μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Μια νέα θεωρία για τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 έχει προκύψει και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου.

Σε πρόσφατο άρθρο του Christopher Hope, πολιτικού ανταποκριτή της αγγλικής εφημερίδας «The Telegraph», αναφέρεται ότι υπουργοί της κυβέρνησης του Boris Johnson μελετούν νέα στοιχεία που μπορεί να αποδεικνύουν πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω πορδών σε κλειστούς χώρους, όπως αποχωρητήρια.

Μία εκ των πηγών του Hope «είπε ότι έχουν διαβάσει "πράγματα που δείχνουν αξιόπιστα στο θέμα" από άλλες χώρες» ωστόσο, προσθέτει, «οι επιστήμονες της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει δημοσίευση για το θέμα».

Τα στοιχεία

Η πηγή «ανέφερε ότι υπήρξαν στοιχεία για "γονιδιωματικά-συνδεδεμένη ανίχνευση μεταξύ δύο ατόμων από ένα θάλαμο τουαλέτας στην Αυστραλία"».

tel1f.JPG

Αποχέτευση & λόκνταουν

Υπήρξαν επίσης «καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις διασποράς ασθενειών μέσω των αγωγών αποχέτευσης κατά τη διάρκεια των λόκνταουν στο Χονγκ Κονγκ όταν η καμπή-U είχε στεγνώσει», αναφέρει η «Telegraph».

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, η επιστήμη δεν έχει αξιόπιστα αποτελέσματα για το θέμα.

Ένας άλλος υπουργός ανάφερε στη «Telegraph» ότι καθώς ο Covid-19 είναι «ασθένεια του αναπνευστικού, η μετάδοση και η αποβολή πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό μέσω του στόματος και στη πραγματικότητα κυρίως μέσω της μύτης».

Εκπρόσωπος Μπόρις Τζόνσον

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες της «Telegraph», εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού ανέφερε πως δεν είχε υπόψη του τους ισχυρισμούς ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από αέρια του πεπτικού σωλήνα.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Έχουμε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα υπό εξέταση».

Κίνδυνος μόλυνσης από πορδές;

Οι υγιείς άνθρωποι τείνουν να αερίζονται από 5 έως 25 φορές την ημέρα και οι δοκιμές έχουν δείξει πως ο SARS-CoV-2 μπορεί να εντοπιστεί σε φρέσκα κόπρανα.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσω πορδών πιστεύεται ότι είναι μικρότερος, αναφέρει ο Hope, διότι οι άνθρωποι φοράμε εσώρουχα και ρούχα κάτω από τη μέση και αυτά λειτουργούν ως φίλτρα για τυχόν επιβλαβή σωματίδια με τον ίδιο τρόπο που το κάνει μια μάσκα προσώπου.

Πρώτη προειδοποίηση Αυστραλού γιατρού

Η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού από αέρια εντέρων εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρσι στην Αυστραλία όταν ο Norman Swan, Αυστραλός ιατρός, έδωσε την εξής συμβουλή σε ένα podcast του «ABC»: «Όχι πορδές με γυμνό πισινό».

coronafartabc.JPG

Έρευνες σε βοθρολύματα

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με την «Telegraph», ανακάλυψαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας ότι γενετικά θραύσματα του ιού μπορούσαν να εντοπιστούν στα λύματα. Αξιωματούχοι στη Βρετανία εντατικοποίησαν το πρόγραμμα για την ανάλυση των βοθρολυμάτων για έγκαιρο εντοπισμό του κορωνοϊού τον Μάιο. Αυτό το πρόγραμμα τώρα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της Αγγλίας.

covidtest1.JPG

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cranfield μελετούν τα λύματα για στοιχεία του Covid

Αυτή η πρακτική βοήθησε στην ανίχνευση τοπικών εστιών ή μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία και που έτσι μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες κοινότητες μέσω του δικτύου επεξεργασίας λυμάτων.

Η Δρ Jenny Harries, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, το περιέγραψε ως «ένα επιπλέον σύστημα ανίχνευσης» για τον Covid-19.

mirro1rt.JPG