Παραπολιτικά

Χρυσάφι στο Μιτσερό

«Έσιει κούσπον στο Μιτσερόν!», αναφωνούσε με νόημα ο Ρίκκος ο Μάππουρος στην κλασική σειρά του Σίγμα «Βουράτε Γειτόνοι». Και ιδού τώρα που ο κούσπος στο Μιτσερόν μπορεί να αποβεί ευεργετικός για την οικονομία του τόπου, σε καιρούς δύσκολους. Όπως ανακοινώθηκε από εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης, έχει εντοπισθεί χρυσός στην περιοχή της Κοκκινόγιας στο Μιτσερό. Ήρθε στην κατάλληλη στιγμή η ανακάλυψη. Τον χρειαζόμαστε επειγόντως τον χρυσό, μετά που σφάξαμε... την κότα που γεννούσε χρυσά αυγά (ή μάλλον χρυσά διαβατήρια).

Ε, ρε μανούλα μου, που λέει κι ο Καραγκιόζης. Φυσικό αέριο στις θάλασσές μας, χρυσάφι στα χώματά μας, ποιος στη χάρη μας.

Τώρα, βέβαια, θα μου πείτε, δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος εξορύξεις σε διάφορες περιοχές για να ανακαλύψει χρυσάφι κρυμμένο στα σπλάχνα τους. Αρκεί να έχει μόνον τη γη σε καλή περιοχή. Αφού μια σπιθαμή χώμα κατάντησε να αξίζει όσο και το χρυσάφι.

Εκτός από τον χρυσό, στο Μιτσερό βρέθηκε και χαλκός, ο οποίος επίσης είναι ένα μέταλλο κερδοφόρο. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος από τα πανάρχαια χρόνια ήταν σημαντική χαλκοπαραγωγός χώρα στην περιοχή. Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι, αν επιβεβαιωθεί πως έχουμε σημαντικές ποσότητες χρυσού και χαλκού στο Μιτσερό, το βλέμμα της Τουρκίας θα στραφεί προς τα εκεί και θα αρχίσουν να τα εποφθαλμιούν κι αυτά, με τον ισχυρισμόν ότι... οι μισές ποσότητες ανήκουν στους Τουρκοκυπρίους!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ