Παραπολιτικά

Ο Ερντογάν και ο «άδειος τενεκές»

Το να αναθέτεις στους Βρετανούς να συντάξουν μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, είναι σαν να αναμένεις από έναν κολλητό κάποιου διαβόητου εγκληματία να τον καρφώσει στην Αστυνομία. Αυτή είναι η μόνιμη κατάσταση με τους Βρετανούς στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με την Τουρκία. Και επαναλήφθηκε και στο θέμα των τουρκικών παρανομιών στην Αμμόχωστο. Οι αριστοτέχνες στις διπλωματικές λοβιτούρες Άγγλοι επεχείρησαν να νερώσουν τόσο πολύ τη σχετική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μην αναφέρεται καν ότι την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο την έκαναν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Τουλάχιστον αυτό καταγράφηκε στα πρώτα προσχέδια της δήλωσης που παρουσίασαν οι άσπονδοι φίλοι μας. Και μάλιστα στην πρώτη εκδοχή, εκφραζόταν απλώς λύπη και όχι καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. Αναγκάστηκαν να παρέμβουν διάφορες χώρες για να γίνουν μετατροπές στο αγγλικό κείμενο, ώστε να αντικατοπτρίζει και το γενικό αίσθημα για ισχυρή απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις τουρκικές προκλήσεις. Η στήλη γράφτηκε προτού δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο της δήλωσης κι έτσι δεν ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενό της.

Σίγουρα, όμως, η απάντηση της Άγκυρας θα ήταν απορριπτική και επιθετική. Μας προϊδέασε γι’ αυτό ο Ερντογάν, όταν, μιλώντας για όλους αυτούς που τον καλούσαν να μην προβεί σε οποιεσδήποτε προκλητικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, δήλωσε σαρκαστικά ότι «κάνουν μόνο θόρυβο, όπως ένας άδειος τενεκές»! Και θα συνεχίσει να τηρεί αυτήν την περιφρονητική στάση προς τους διεθνείς... «τενεκέδες», όσο δεν του επιβάλλονται κυρώσεις που να τσούζουν. Διαφορετικά, οι φραστικές καταδίκες έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με την απόπειρα μεταφοράς νερού με... τρύπιο τενεκέ.

Πάντως, ιδιαίτερα οργισμένοι με τον Ερντογάν εμφανίζονται οι Αμερικανοί. Όχι μόνον επειδή αγνόησε επιδεικτικά τις παρεμβάσεις τους για την Αμμόχωστο, αλλά επειδή οδεύει και προς μια νέα αφόρητη πρόκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απόκτηση και δεύτερης συστοιχίας πυραύλων S400. Στην αμερικανική Γερουσία πνέουν μένεα κατά του Τούρκου δικτάτορα και ζητούν επιτακτικά να καταβάλει κόστος για την αντισυμμαχική συμπεριφορά του. Ε, μα πόσες φορές η τσούρα να τριφτεί πάνω στην βέρκαν του βοσκού; Κάποια στιγμή είναι μοιραίο να την ενεργοποιήσει εναντίον της. Ελπίζουμε, δηλαδή...

ΜΠΟΞΕΡ