Παραπολιτικά

Όχι σε μιαν Αμμόχωστο «Σουλτανεύουσα»

Ο τρίτος Αττίλας έχει αρχίσει. Κι ας μην έχει τη μορφή στρατιωτικής επιχείρησης αυτήν τη φορά. Ο Αττίλας έχει εισβάλει στην Αμμόχωστο και την κατακτά σιγά-σιγά. Σαλαμοποιώντας την. Η διάδοχος της Σαλαμίνας, σαλαμοποιείται! Ας μην μας ξεγελά ο «αποχαρακτηρισμός» μιας περιοχής, εκτάσεως μόλις 3,5%, και η μετατροπή της από στρατιωτική ζώνη σε ζώνη αστικής χρήσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επέκταση της κατοχής σε ακόμα ένα κομμάτι της πόλης-φάντασμα. Προσάρτησή του στο ελεγχόμενο από την Τουρκία ψευδοκράτος. Ανοίγουν ένα κομμάτι των Βαρωσίων με την ίδια διάθεση που ο λύκος ανοίγει το στόμα του, αναμένοντας να καταβροχθίσει το υποψήφιο θύμα του.

Ας μην έχουν ψευδαισθήσεις όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν υπό τουρκική (και όχι τουρκοκυπριακή) διοίκηση στο 3,5% των Βαρωσίων. Θα είναι οι νέοι εγκλωβισμένοι μας.

Είναι γεγονός ότι οι φρούδες ελπίδες 47 χρόνων, οι ματαιωμένες προσδοκίες, οι κοροϊδίες, οι ψεύτικες υποσχέσεις, δημιούργησαν στους Αμμοχωστιανούς αισθήματα πικρίας, απογοήτευσης, απαισιοδοξίας για το μέλλον. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγεί σε αποφάσεις που διευκολύνουν τα σχέδια της κατοχικής δύναμης.

Ο Αμμοχωστιανός πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γεώργιος Αρέστης, μιλώντας στο Σίγμα, έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναξιοπιστίας και της κακοπιστίας της Τουρκίας. Η σύζυγος του κ. Αρέστη είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το οποίο αναγνώρισε ότι η Τουρκία φέρει ευθύνη για παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων της, και το 2006 καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει στην κ. Αρέστη αποζημίωση 800.000 ευρώ για την στέρηση της χρήσης και απόλαυσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά, η Τουρκία δεν έχει δώσει ούτε ένα σεντ.

Το έχω ξαναγράψει, αλλά θα το πω και σήμερα, με αφορμή τη νέα κίνηση του σουλτάνου στη σκλαβωμένη πόλη. Δεν πρέπει να δώσουμε στην τουρκική πλευρά την ευκαιρία να μετατρέψει, με τη δική μας συμμετοχή, την «Αμμόχωστο Βασιλεύουσα» σε «Αμμόχωστο Σουλτανεύουσα».

Ας θυμούμαστε όλοι τα τελευταία λόγια του ηρωικού υπερασπιστή της Αμμοχώστου, Μαρκαντώνιου Βραγαδίνου, προτού ξεψυχήσει, όταν τον έγδερναν ζωντανό: «Μην εμπιστεύεστε αυτό το βάρβαρο και άπιστο έθνος»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ