Ειδήσεις

Τα νέα drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πετούν στα 7 χιλιόμετρα

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων drones που προμηθεύτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου; Βίντεο από τη δράση τους.

Με δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ενισχύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου για την πρόληψη περιστατικών, όπως η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, και τη διαχείρισή τους με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τον εξοπλισμό προσέφερε η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (ΕΚΟ).

Όπως αναφέρει το «SigmaLive», η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Ιουλίου στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λακατάμια, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κύπρο, Γιώργου Γρηγορά και του αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η δωρεά, που ξεπερνά τα 40 χιλιάδες ευρώ περιλαμβάνει όχι μόνο την παραχώρηση των drones αλλά και την εκπαίδευση των χειριστών τους, προστίθεται.

Με την ολοκλήρωση της παραλαβής πιστοποιημένοι χειριστές θα εκπαιδεύσουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη λειτουργία τους, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές τους στον εντοπισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τα drones αποτελούν απαραίτητα εφόδια κάθε σύγχρονης πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς με τις δυνατότητες χαρτογράφησης και παρακολούθησης, από απόσταση, παρέχουν, σε πραγματικό χρόνο, αναγκαίες πληροφορίες προς τα μέλη του σώματος της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συμπληρώνεται.

drones-donation-fire-service-cy.jpg

Με τον τρόπο αυτό, πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Τα συγκεκριμένα drones αξιοποιούν την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, καθώς διαθέτουν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται στο σημείο της φωτιάς, ακόμα και σε συνθήκες πυκνού καπνού και να συλλέγουν δεδομένα με ακρίβεια και να τα στέλνουν με ταχύτητα στους Πυροσβέστες.

Η ραδιομετρική θερμική κάμερα μπορεί να τεθεί και σε νυχτερινή λειτουργία για να μεγεθύνει και να παρουσιάσει με ακρίβεια τα κρίσιμα δεδομένα που χρειάζεται το Σώμα για να περιορίσει το εύρος της καταστροφής και να διαφυλάξει ζωές που κινδυνεύουν είτε αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής, είτε μέλη του Σώματος που επιχειρούν στο μέτωπο.

Οι λειτουργίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν περιορίζονται μόνο κατά την ώρα της φωτιάς, αλλά μπορούν να περιπολούν σε κανονικές συνθήκες και να εντοπίζουν πιθανές εστίες ή κινδύνους.

Ύψος πτήσης 7 χιλιόμετρα

Όπως εξηγεί η «Defence Redefined», τα δύο drones που έλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τύπου DJI Matrice 300 RTK τα οποία φέρουν εξειδικευμένους αισθητήρες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας συμπεριλαμβανομένης ραδιομετρικής θερμικής κάμερας και αποστασιόμετρου λέιζερ, ενώ σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν αυτονομία μέχρι και 55 λεπτά πτήσης αλλά και προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το ύψος πτήσης ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 7000 μέτρων ενώ η εμβέλεια τηλεχειρισμού ανέρχεται στα 15 χιλιόμετρα.


«Εξαιρετικής σημασίας για την Πυροσβεστική»

Ο Αναπλ. Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου κ. Πολύβιος Χατζηβασιλείου αφού ευχαρίστησε  τον κ. Γιώργο Γρηγορά , Γενικό Διευθυντή της ΕΚΟ Κύπρου, για τη δωρεά δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια να δωρίσει τα δύο drones είναι εξαιρετικής σημασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και αποδέχεται την προσφορά, με μεγάλη χαρά.»

drones-donation-fire-service-cy.jpg

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, ο εξοπλισμός διευκολύνει και αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το δύσκολο έργο των μελών της Υπηρεσίας που επιχειρούν στα μέτωπα. Στην πρόσφατη πυρκαγιά καθώς και σε προηγούμενες περιπτώσεις δανειζόμασταν τα drones από άλλες υπηρεσίες. Έχοντας το δικό μας υπερσύγχρονο εξοπλισμό μπορούμε να έχουμε άμεσα όλα τα δεδομένα από το μέτωπο και να διαφυλάξουμε τις ζωές αυτών που κινδυνεύουν. Επιπρόσθετα η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο στις Αγροτοδασικές πυρκαγιές.»

Τα drones σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, θα μπορούν μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς έρευνας ελλειπόντων προσώπων, για σκοπούς επιτήρησης περιοχών ως επίσης και σε περιστατικά που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία εντός του αστικού ιστού. Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε τις αξιολογήσεις περιοχών μετά από φυσικές καταστροφές σε περιπτώσεις πλημμυρών, σεισμών ή άλλων συμβάντων ως επίσης αξιολογήσεις περιοχών μετά από τεχνολογικές ή άλλες καταστροφές.

«Η χρήση τους δε σε αξιολογήσεις ενδεχόμενων πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές , πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια ή άλλων πυρκαγιών αστικού δικτύου θα είναι πολύ βοηθητική για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των επεισοδίων που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία», κατέληξε.

pyrosvestikadrones.jpg