Υγεία

Δέλεαρ για εμβολιασμό των νέων

Η Κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων νέων ατόμων κάτω των 29 ετών, με στόχο την αποφυγή ενός νέου κύματος της πανδημίας

Μπορεί να πετύχαμε τον στόχο του εμβολιασμού του 65% του πληθυσμού και μάλιστα μέσα στα χρονικά πλαίσια που είχαν τεθεί εξ αρχής -δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου-, ωστόσο η νέα έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρώσεις. Αντιθέτως, ο νέος στόχος που τέθηκε τώρα αφορά τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να κτίσει ένα πιο ισχυρό τείχος ανοσίας και να αντισταθεί σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων, που ίσως επιφέρει την εκ νέου ισχύ των περιοριστικών μέτρων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον εμβολιασμό των νέων κάτω των 29 ετών, καθώς αυτές οι ηλικίες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και αποτελούν παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό θετικών κρουσμάτων. Για τον σκοπό αυτό, την περασμένη Παρασκευή η Κυβέρνηση εξήγγειλε σειρά κινήτρων, ακολουθώντας την πρακτική που ακολούθησαν και άλλες χώρες στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ανεμβολίαστοι οι πλείστοι νεαροί

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα, μέχρι τις 30 Ιουνίου στις ηλικίες 18-19 εμβολιάστηκαν τουλάχιστον με την 1η δόση το 28,5%, στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 το 36,5% και στην ομάδα των 30-39 ετών το 53,5%. Στις ηλικιακές ομάδες των 40-49, 50-59 και 60-69, το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 73,4%, 72,3% και 82,2% αντίστοιχα. Τέλος, σε πολύ υψηλό ποσοστό έφτασε η εμβολιαστική θωράκιση στις μεγαλύτερες ηλικίες, με το ποσοστό να είναι στο 91,7% για την ηλικιακή ομάδα των 70-79 και στο 92,2% για τα άτομα άνω των 80 ετών. Παράλληλα, την εβδομάδα που μας πέρασε άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για όλα τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και ήδη άρχισαν να προγραμματίζονται χιλιάδες ραντεβού για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 16-17 ετών.

Νεαρότερα άτομα τα κρούσματα

Την ίδια ώρα, πέρα από την αύξηση στους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων και την παράλληλη αύξηση του ποσοστού θετικότητας, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 23 έτη. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες κάτω των 40 ετών και η ελλιπής τήρηση των μέτρων σε χώρους όπου κοινωνικοποιούνται τα άτομα αυτών των ηλικιών, διατηρεί τα κρούσματα σε υψηλό ποσοστό σε αντίθεση με τις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών, όπου λόγω της εμβολιαστικής θωράκισης, τα κρούσματα παραμένουν σε ποσοστό κάτω του 10% (χαρακτηριστικά, στα άτομα 70-79 ετών με ποσοστό εμβολιασμού στο 92%, το ποσοστό των κρουσμάτων είναι στο 1,7% και στους 80 και άνω είναι στο 0,4%). Σε σχέση με την αθροιστική επίπτωση, η αύξηση των κρουσμάτων έφερε την κατάταξη της Κύπρου από το ECDC στην κόκκινη κατηγορία, και είναι οριακά για να χαρακτηριστεί ως βαθύ κόκκινο. Έντονη αύξηση καταγράφεται στην Αμμόχωστο (940,7/100.000), ενώ πλην της Πάφου (112,2/100.000) όλες οι άλλες Επαρχίες έχουν αθροιστική επίπτωση πάνω από 200.

Κίνητρα και προνόμια για εμβολιασμένους

Η Κυβέρνηση, αφού εξέτασε τα κίνητρα άλλων χωρών, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, κληρώνουν μέχρι και σπίτια ή αυτοκίνητα σε εμβολιασμένους, απέρριψε αυτού του είδους τις προτάσεις, εκτιμώντας πως θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις, ενώ εκτός συζήτησης παρέμεινε και το παράδειγμα της Ελλάδας με την παροχή χρηματικού ποσού σε νέους εάν εμβολιαστούν.

Ανάμεσα σε άλλα η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση κινήτρων για ενθάρρυνση και επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος, όπως: παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου, παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021, παραχώρηση άδειας για την ημέρα του εμβολιασμού σε εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Περαιτέρω, από 9 Ιουλίου, θα απαιτείται η κατοχή SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτίζονται πέραν των 20 ατόμων (π.χ. χώροι εργασίας, μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, κ.λπ). Επίσης, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σινεμά, θέατρα και συναυλίες θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο για άτομα που πληρούν τις προδιαγραφές για το SafePass, με αυξημένο το ποσοστό πληρότητας. Από 1η Αυγούστου 2021, οι Κύπριοι και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για όλους τους επιβάτες, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί. Επιπρόσθετα καταργείται η παροχή του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Δεν υπάρχει νομικό ζήτημα

Ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης, κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για παροχή κινήτρων για εμβολιασμό των πολιτών, εξήγησε πως νομικά δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Όπως είπε, ένα κράτος μπορεί να αποτελείται από πολίτες οι οποίοι να έχουν συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης και να μη χρειάζονται αντίδωρο για να δεχθούν να κάνουν αυτό που έχουν καθήκον να κάνουν, που σε αυτήν την περίπτωση είναι το να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό τους. Από νομικής πλευράς, εξήγησε πως είναι πολιτική απόφαση, η οποία δεν ελέγχεται από το δικαστήριο και είναι μία προσφορά υπό κάποιες προϋποθέσεις, «δηλαδή αν κάνεις αυτό κι αυτό, θα έχεις αυτήν την ευνοϊκή μεταχείριση». Αυτά τα μέτρα, πρόσθεσε, δεν έχουν τη μορφή νόμου ή κανονισμού αλλά πολιτικής απόφασης, οπότε πολύ δύσκολα μπορεί να δοθεί θέμα άνισης μεταχείρισης, καθώς δεν υπάρχει απαγορευτικό. Περαιτέρω, εξήγησε πως η ανισότητα δεν είναι αριθμητική, δηλαδή με απλά λόγια δεν είναι το ίδιο να βάζεις 5 κιλά βαμβάκι από τη μία και 5 κιλά σίδερο από την άλλη σε μία ζυγαριά. «Είναι τα δεδομένα της κάθε κατηγορίας προσώπων που μπορεί να επιτρέπουν τη διαφορετική μεταχείριση», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελίδης. «Για παράδειγμα, για να βάλει κάποιος το εμβόλιο, χρειάζεται να περάσει από μία διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Οπότε περνά μία διαδικασία που τον καθιστά ως μία ιδιαίτερη κατηγορία ατόμων που δεν συμπίπτει με εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο», ανέφερε καταληκτικά.

Δώρα από μετρητά

μέχρι και διαμερίσματα

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε πως σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ δόθηκαν και άλλα προνόμια σε εμβολιασμένους, όπως το να μπορούν να ζουν και να κάνουν τα πράγματα που σταμάτησαν να κάνουν λόγω της πανδημίας χωρίς περιοριστικά μέτρα και μάλιστα χωρίς μάσκες και φυσικές αποστάσεις. Παράλληλα, αρκετές αμερικανικές εταιρείες και εργοδότες έδιναν και δίνουν ρεπό και επιπλέον χρήματα σε όσους υπαλλήλους τους έκαναν το εμβόλιο. Παρόμοια πρακτική ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ που δίνει άδεια μετ’ αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από κάθε δόση του εμβολίου. Σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπως και στη Ρωσία κληρώνουν δώρα όπως αγελάδες, αυτοκίνητα, διαμερίσματα και μετρητά χιλιάδων ευρώ για όσους εμβολιάζονται.