Η συνάντηση του κ. Biden με τον κ. Putin στη Γενεύη

Στις 16 Ιουνίου 2021 έλαβεν χώραν η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου κ. Biden και του Ρώσου Προέδρου κ. Putin στη Γενεύη. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν σ’ αυτήν την πόλη οι ηγέτες των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης ήταν πριν από 36 χρόνια, το 1985, όταν ο Πρόεδρος Reagan συναντήθηκε με τον κ. Gorbachev.

Η φετινή συνάντηση έγινε σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο Κρατών δεν ήταν στην καλύτερή τους κατάσταση. Πολλά θέματα μπορούσαν να την απασχολήσουν που χωρίζουν τις δυο χώρες, όπως η Ουκρανία, η Belarus, η Συρία, ο Navalny, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που χτυπούν τη ρωσική οικονομία και πολλά άλλα θέματα.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν λύθηκαν. Το μόνο που λύθηκε στην ουσία ήταν η επιστροφή των πρέσβεων των δυο χωρών στις έδρες τους, δηλαδή στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Επιπλέον απεφασίσθη η δημιουργία ομάδων εργασίας στους προσεχείς μήνες για θέματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες.

Πέρα όμως απ’ αυτά τα θέματα, τι άλλο μπορεί κανείς να πει σαν θετικό αυτής της συνάντησης? Το πρώτο που θα έλεγα είναι ότι ξανασυναντήθηκαν οι ηγέτες των δυο χωρών μετά την «αποτυχημένη» συνάντηση του Helsinki μεταξύ του κ. Donald Trump και του Ρώσου Προέδρου το 2018. Η συνάντηση δίδει μια ευκαιρία στις ηγεσίες των δυο χωρών να βρίσκονται σε επαφή.

Οι Ελβετοί και οι κάτοικοι της Γενεύης θεωρούν τη Γενεύη ως τον πραγματικό νικητή. Η πόλη έδειξε γι’ ακόμα μια φορά ότι είναι το μέρος όπου οι διπλωμάτες ευχαριστούνται να έρχονται για τις συναντήσεις τους και αισθάνονται καλά (βλ. «Andre Liebich, «Sommet Biden – Poutine: QuelBilan?», 17/6/2021). ΗInternationalGenevaμπήκεπάλιστοπροσκήνιο. Ένας άλλος

αναλυτής πιστεύει ότι μαζί με τη Γενεύη νικητής ήταν η παλαιάς μορφής διπλωματία (βλ. Jussi Hanhimaki, «Reset or Reversal? 2021 Biden-Putin summit in Geneva», 18/6/2021).

Εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η συνάντηση της Γενεύης της 16ης Ιουνίου 2021 ας ελπίσουμε ότι έκανε την αρχή για νέες συναντήσεις, στις οποίες οι δυο χώρες μαζί με άλλες Μεγάλες Δυνάμεις θα προσπαθήσουν να λύσουν τουλάχιστον τα σημαντικότερα θέματα που τις χωρίζουν και που φέρνουν σε κίνδυνο την ειρήνη σε πολλά μέρη του κόσμου και γενικά, κάποτε, στο πλανήτη.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων