Κόμματα

Το μεσημέρι θα ξέρουμε τον νέο ΓΓ του ΑΚΕΛ

«Δεν διεκδικώ δεν σημαίνει αποστρατεύομαι, θα είμαι μαζί σας στον αγώνα», είπε ο απερχόμενος ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στο 23ο Συνέδριο

Αναδεικνύεται σήμερα το μεσημέρι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Συγκεκριμένα, το πρωί αναμένεται να εγκριθεί η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου και θα γίνει συζήτηση επί του εγγράφου για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών. Ακολούθως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Στη συνέχεια η νέα Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει για εκλέξει τον νέο Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα κλείσει το 23ο Συνέδριο.

Ο νέος ΓΓ πρέπει απαραιτήτως να είναι μέλος της ΚΕ. Θέση στην ΚΕ δεν επαναδιεκδικούν οι Πάμπης Κυρίτσης, Χρίστος Αλέκου, Μέλια Αβραάμ και Γιαννάκης Κολοκασίδης.

Ο νέος ΓΓ θα παραλάβει την πολιτική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον τού κόμματος, ενώ παράλληλα θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα αποκατάστασης της χαμένης εμπιστοσύνης του κόσμου της Αριστεράς.

Το πρωί της Παρασκευής το Συνέδριο του κόμματος άνοιξε με τη σκιαγράφηση του Γενικού Γραμματέα, Άντρου Κυπριανού -δεν επαναδιεκδικεί-, για το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, στην Ευρώπη και ευρύτερα στο εξωτερικό.

Ο Άντρος Κυπριανού εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ τον Γενάρη του 2009 και επανεκλέγηκε από το 21ο Συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο του 2010 και το 22ο Συνέδριο τον Ιούνιο του 2015. Το 23ο συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για ένα χρόνο πριν, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και πραγματοποιείται, όπως σημείωσε ο απερχόμενος ΓΓ, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε μια καθοριστική χρονική στιγμή.

Σκιαγράφηση του Γενικού Γραμματέα

Με μια 16σέλιδη ομιλία με αναφορές στο αποτέλεσμα των εκλογών και τι πρέπει να πράξει το κόμμα απ’ εδώ και μπρος, στο Κυπριακό και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, την πανδημία, την οικονομία και τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και με την υπόσχεση ότι θα είναι μαζί με τους συντρόφους του στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε για τελευταία φορά από το αξίωμα στους 1.267 συνέδρους στο 23ο εκλογικό συνέδριο.

Ο κ. Κυπριανού στην ομιλία του σημείωσε πως η ανάγκη για ανανέωση είναι ζωοδόχος πηγή για το κόμμα και γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Είπε ότι το κόμμα πρέπει να βρει το θάρρος να δει τα λάθη και τις παραλείψεις κατάματα, να εντοπίσει τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες και να τις αντιμετωπίσει αποφασιστικά με διάθεση αυτοκριτικής και κριτικής, χωρίς αυτομαστίγωμα. Ανέφερε πως είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια πλήγηκε το ηθικό πλεονέκτημα που είχαμε για δεκαετίες και γι’ αυτό ευθύνονται τα κρούσματα διαφθοράς που εκδηλώθηκαν, δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα, και αφορούσαν επώνυμα στελέχη του κόμματος. «Ενώ για τα άλλα κόμματα οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι τα στελέχη τους θα εμπλέκονται σε φαινόμενα διαπλοκής-διαφθοράς, ο κόσμος της Αριστεράς, πολύ σωστά, είναι πιο απαιτητικός, απαιτεί εντιμότητα και καθαρότητα», ανέφερε.

Ανέφερε πως το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποδοθεί στην πρώτη του ανάγνωση στον θυμό και στη διαμαρτυρία μερίδας του κόσμου της Αριστεράς για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, για το Μαρί, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις εκποιήσεις, την ασυδοσία των τραπεζών, για φαινόμενα διαφθοράς που αφορούσαν και ορισμένους ανθρώπους του ΑΚΕΛ, για την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε με την πανδημία, για το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν έγινε φυσιολογική και μακρά προεκλογική εκστρατεία εξαιτίας των μέτρων που υπήρχαν.

Ο απερχόμενος ΓΓ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να γίνει παραδοχή ότι το ΑΚΕΛ έχασε τον πρωτοποριακό του ρόλο στην κοινωνία και επιβάλλεται να εντοπίσει το γιατί και να βρει λύσεις στο πρόβλημα της λειτουργίας των κομματικών ομάδων, που στην πλειοψηφία τους, όπως είπε, λειτουργούν τυπικά και υποτονικά, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρωτοβουλίες, με περιορισμένη συμμετοχή μελών, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην ανάγκη να παταχθεί ο παραγοντισμός. «Αν υποψήφιοι ερίζουν για την ψήφο υποσκάπτοντας ο ένας τον άλλο, τότε γιατί έχουμε παράπονο όταν ο κόσμος μάς λέει ‘‘είστε όλοι οι ίδιοι;’’, έτσι περιορίζουμε και τη δυνατότητα του κόμματος να έχει καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Αντί να δουλεύουμε για να διευρύνουμε την επιρροή του αυτοεγκλωβιζόμαστε στη δεξαμενή των κομματικών σταυρών», ανέφερε.

Κυπριακό και κίνδυνος διχοτόμησης
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποτρέψει τον εφιάλτη της διχοτόμησης και θα επιμένει στην επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά.

Επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο να συμβάλει για έξοδο από το αδιέξοδο με πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κύπρου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διάνοιξη της προοπτικής λύσης.

Πανδημία-οικονομία-κοινωνία, προτάσεις ΑΚΕΛ

Αναφερόμενος στην πανδημία το κορωνοϊού, είπε ότι είχε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και μίλησε για τη διαφορετική προσέγγιση επιφανών οικονομολόγων και μελετητών που υποστηρίζουν ότι για να απαντηθούν οι ανάγκες των πολλών, επιβάλλεται η εφαρμογή στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης με επίκεντρο τις αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης με συνεπακόλουθο την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και του αριθμού των απασχολουμένων.