Παιδεία

Για μια θέση στην κατασκήνωση

Πώς και πώς περιμένουν φέτος την κατασκήνωση οι μικροί φίλοι, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μένουν σε λίστα αναμονής μήπως υπάρξει κάποια ακύρωση

Καλοκαίρι και κατασκήνωση πάνε μαζί! Μπορεί και φέτος οι συνθήκες να είναι ιδιαίτερες, όμως οι μικροί φίλοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν ακόμη ένα καλοκαίρι σπίτι. Αναμφίβολα, η κατασκήνωση είναι ένας δημιουργικός τρόπος να περάσουν τα παιδιά μέρος των καλοκαιρινών τους διακοπών. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν στο βουνό, στη φύση και να συνυπάρξουν με άλλα παιδιά μαθαίνοντας βασικές δεξιότητες της ζωής. Κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζεται ιδιαιτέρως, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες από 2000 θέσεις, που προσέφερε φέτος η Υπηρεσία Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας, έγιναν ανάρπαστες από το τέλος του Μάη.

Εμπειρίες ζωής

Η κατασκήνωση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στα παιδιά, η οποία ενισχύει την ψυχική ωρίμανσή τους. Στην κατασκήνωση το παιδί μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, μακριά από τη γονική προστασία. Στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και γίνεται πιο ανεξάρτητο. Παράλληλα, όμως, μπορεί να «σταθεί» ικανό σε μια ομάδα. Αναπτύσσει το αίσθημα της ομαδικότητας, γίνεται μέλος μιας ευρύτερης ομάδας, μέσα στην οποία πρέπει να συνεργαστεί και να λειτουργήσει συλλογικά για το καλό της. Έτσι το παιδί εφοδιάζεται με την αξία της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συνεισφοράς. Μαθαίνει να συνυπάρχει με άλλα παιδιά χωρίς να είναι στο επίκεντρο και να ενδιαφέρεται μόνο για τις δικές του ανάγκες. Εκτός αυτών, ένα άλλο βασικό θετικό που προσφέρει η κατασκήνωση, είναι η εκμάθηση τήρησης ενός προγράμματος. Στην κατασκήνωση τα πράγματα δεν είναι ελεύθερα. Πρέπει το παιδί να υπακούσει κανόνες και να γίνει υπεύθυνο. Όπως και να το δει κανείς, η κατασκήνωση είναι ένας αρκετά ευχάριστος δρόμος προς την κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα από τη συνομιλία, το παιχνίδι, τη συνεργασία, τη διασκέδαση και τη δημιουργικότητα.

Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε

Απίστευτη ζήτηση για μια θέση στις θερινές κατασκηνώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας στον Πρόδρομο, για την περίοδο 4 Ιουλίου με 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τόσο μεγάλο, ώστε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να γεμίσουν οι θέσεις. Φέτος, μάλιστα, οι θέσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες, εφόσον, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, δεν οργανώθηκαν κατασκηνώσεις την προηγούμενη χρονιά.

Στις κατασκηνώσεις φέτος συμμετέχουν παιδιά της Ε’ αλλά και της Στ’ τάξης. Την περασμένη χρονιά τα παιδιά που βρίσκονταν στην Ε’ τάξη δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην κατασκήνωση, εφόσον δεν οργανώθηκε. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα παιδιά που προέρχονται κατά προτεραιότητα από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και δεν δύνανται να λάβουν μέρος σε άλλη κατασκήνωση που ενδέχεται να οργανώνουν διάφοροι άλλοι φορείς (όπως ομοσπονδίες, συντεχνίες, δήμοι κ.λπ).

Ακόμη ψάχνουν θέση

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπηρεσία Κατασκηνώσεων, μας αναφέρθηκε ότι οι θέσεις που δόθηκαν φέτος ήταν 2300. «Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλες χρονιές καθώς φέτος θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά παιδιά της Στ’ τάξης. Τις προηγούμενες χρονιές αφορούσε μόνο παιδιά της Ε’ τάξης αλλά και παιδιά του εξωτερικού, σύμφωνα με τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε ως Υπουργείο Παιδείας με άλλες χώρες». Οι θέσεις καλύφθηκαν εδώ και πολύ καιρό, όπως μας αναφέρθηκε από την Υπηρεσία, ενώ υπάρχει ακόμη το ενδιαφέρον του κόσμου για να πληροφορηθεί αν θα οργανωθούν περισσότερες κατασκηνώσεις ώστε να μπορούν να συμμετέχουν, με την Υπηρεσία να απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο αυτό για το φετινό καλοκαίρι.

Το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται όταν μάλιστα πολλοί από τους φορείς που μέχρι προ πέρσι οργάνωναν ανελλιπώς κατασκηνώσεις, λόγω της αμφίβολης κατάστασης, δεν θα οργανώσουν ούτε φέτος. Μιλώντας με άλλους φορείς που οργανώνουν φέτος κατασκήνωση, μας ανέφεραν ότι οι θέσεις που δόθηκαν φέτος ήταν μειωμένες και υπάρχει ακόμη λίστα αναμονής, σε περίπτωση ακύρωσης.

Όσο για τις αποστολές παιδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης σε κατασκηνώσεις στο εξωτερικό, που οργάνωνε το ΥΠΠΑΝ, αυτές δεν θα γίνουν το φετινό καλοκαίρι λόγω των ασταθών συνθηκών που επικρατούν και σε άλλες χώρες.