Τουρισμός

Πόσο κοστίζει μια εβδομάδα στο ξενοδοχείο

«Ψάξτε τις προσφορές», τονίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού - Αυξημένα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Αρκετοί είναι οι Κύπριοι που υπολόγιζαν αυτό το καλοκαίρι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους. Ωστόσο, η πανδημία και οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθιστούν επισφαλή την επιλογή αυτή και βάζουν πολλούς σε δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με την προοπτική των διακοπών στο εξωτερικό.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η πανδημία, αρκετοί Κύπριοι, εν μέρει κατ’ επιλογήν και εν μέρει λόγω ακριβώς της πανδημίας, θα περάσουν τις διακοπές τους εντός Κύπρου.

Ωστόσο, για να «κλειδώσει» η επιλογή του χώρου και του χρόνου των διακοπών, πρέπει οι οικονομικές δυνατότητες του καθενός να του το επιτρέπουν.

Η «Σημερινή» έκανε τη δική της έρευνα αγοράς για την περίοδο Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και επίσης για την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου. Μέσα από γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα βρήκε και παρουσιάζει τις τιμές των ξενοδοχείων, τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων, στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι οι τιμές των κρατήσεων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες είναι αυξημένες (ενίοτε και άνω του 20%) σε σύγκριση με τις απ’ ευθείας κρατήσεις με τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι τιμές που αναγράφονται πιο κάτω αφορούν διαμονή τριμελούς οικογένειες (γονείς με ένα παιδί), με πρόγευμα και για περίοδο εφτά διανυκτερεύσεων. Σημειώνεται ακόμη ότι οι τιμές που αναγράφονται είναι «μέσες τιμές», κάτι που συνεπάγεται ότι υπάρχουν ξενοδοχεία όπου το κόστος διαμονής στις διάφορες περιοχές, είναι σαφώς πιο χαμηλό απ’ το αναγραφόμενο.

Για επτά διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιουλίου – αρχές Αυγούστου οι τιμές ανά περιοχή και κατηγορία ξενοδοχείου είναι οι εξής:

  • Πρωταράς

880 ευρώ - 3άστερα

1200 ευρώ - 4άστερα

1550 ευρώ - 5άστερα

  • Αγία Νάπα

870 ευρώ -– 3άστερα

1650 ευρώ - 4άστερα

2015 ευρώ - 5άστερα

  • Πάφος

775 - 3άστερα

1200 - 4άστερα

1920 - 5άστερα

  • Λεμεσός

800 - 3άστερα

1425 - 4άστερα

2680 - 5άστερα

  • Λάρνακα

680 - 3άστερα

1200 - 4άστερα

1500 - 5άστερα

Για την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου, περίοδο κατά την οποία η ζήτηση φτάνει στο αποκορύφωμά της, οι τιμές είναι κάπως αυξημένες. Για επτά διανυκτερεύσεις, ανά κατηγορία και περιοχή, το κόστος είναι:

  • Πρωταράς

1000 - 3άστερο

1800 - 4άστερο

2000 - 5άστερο

  • Αγία Νάπα

1080 - 3άστερο

1450 - 4άστερο

2055 - 5άστερο

  • Πάφος

1040 - 3άστερο

1460 - 4άστερο

1780 - 5άστερο

  • Λεμεσός

1035 -3άστερο

1515 - 4άστερο

2803 - 5άστερα

  • Λάρνακα

710 - 3άστερο

1180 - 4άστερο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές, πριν προχωρήσουν σε κρατήσεις, καλό είναι να αναζητήσουν τις διάφορες προσφορές που υπάρχουν από πολλά ξενοδοχεία, στις ιστοσελίδες των ίδιων των ξενοδοχείων ή ακόμη και διά τηλεφώνου.

Αυξημένα μέτρα προστασίας

Ως προς τις επιφυλάξεις που υπάρχουν λόγω της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο, πληροφορίες της «Σημερινής» από τον ΠΑΣΥΞΕ υπογραμμίζουν ότι «οι Ξενοδόχοι τηρώντας, στο έπακρον όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και με επιπλέον εσωτερικούς κανονισμούς υγειονομικής προστασίας, εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία για τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζομένους τους».

Είναι ενδεικτική εξάλλου η τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ προς τα μέλη του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση ότι «κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων από την έξαρση των κρουσμάτων που επηρέασαν τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας, παραθέτουμε τις ακόλουθες εισηγήσεις/κατευθύνσεις του Συνδέσμου μας:

»Προτρέπονται τα Μέλη όπως τηρούν αυστηρά και ευλαβικά τα Πρωτόκολλα Προορισμού, καθώς και τα Υγιειονομικά Πρωτόκολλα που διέπουν τη λειτουργία των Ξενοδοχειακών Μονάδων.

»Παρακαλείσθε όπως προτρέπετε το Προσωπικό σας για τον εμβολιασμό του και σε διαφορετική περίπτωση, να υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού κάθε 72 ώρες, ως και οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για Safe Pass.

»Επιπρόσθετα, από 1/7/21, θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά οι πελάτες, κατά την άφιξή τους, από εξουσιοδοτημένα άτομα της κάθε μονάδας, παρουσιάζοντας Safe Pass ή το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (EUDCC) όταν αυτό εγκριθεί για χρήση και στο εσωτερικό της χώρας».