Παραπολιτικά

Εμβολιασθείτε σήμερα, αύριο ίσως είναι αργά

Πιάσαμε τον πρώτο στόχο για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 50%. Δηλαδή ένας στους δύο είναι ακόμη τρωτός στην πανδημία, όπερ σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να υπάρξει ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη (80%).

Υπάρχουν και εκείνοι που αποφεύγουν να εμβολιαστούν, περιμένοντας «στην κλούβα» να εμβολιαστούν οι άλλοι, για να δουν αν θα πάθουν κάτι, αλλά και για να καλυφθεί με τους άλλους το επιδιωκόμενο ποσοστό. Ξεχνούν, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Ότι οι άλλοι είναι θωρακισμένοι σε μεγάλο βαθμό έναντι του κορωνοϊού, ενώ οι ίδιοι δεν είναι καθόλου. Διερωτάται κανείς αν αξίζει το ρίσκο της αναμονής, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι ο ιός δεν είναι καθόλου υπομονετικός και επιτίθεται βίαια σε όσους βρει ευάλωτους και τρωτούς.

Εν τω μεταξύ διερευνώνται καταγγελίες ότι κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιασθούν. Προφανώς και οι ίδιοι οι γιατροί είναι ανεμβολίαστοι. Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που κάποιος ασθενής νοσήσει σοβαρά, ταλαιπωρηθεί σε κάποια ΜΕΘ, ή χάσει τελικά και τη ζωή του, λόγω της αντιεμβολιαστικής συμβουλής του γιατρού; Θα μιλάμε για ιατρική αμέλεια ή για ιατρική ανευθυνότητα; Και τι θα πει ένας γιατρός στους συγγενείς ανεμβολίαστου ασθενούς που κατέληξε; «Εγώ τον συμβούλευσα να μην κάνει το εμβόλιο, αλλά η ευθύνη της απόφασης ήταν δική του»;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το κράτος ενεργεί εκδικητικά και εκβιαστικά προς τους ανεμβολίαστους, για να τους υποχρεώσει να εμβολιαστούν. Δεν νομίζω ότι το κράτος ενεργεί εκβιαστικά προς όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Απλώς ενεργεί προστατευτικά για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί μεν να αποφύγουν τη βελόνα του εμβολίου, αλλά με την επιθετική ινδική μετάλλαξη, θα είναι οι πρώτοι υποψήφιοι να μετατραπούν σε Ινδούς φακίρηδες, ξαπλωμένους σε στρώμα από πολυάριθμες βελόνες, πολύ πιο οδυνηρές...

ΜΠΟΞΕΡ