Ειδήσεις

Γκέιτς & Μπέζος: Τρώμε συνθετικό κρέας από μύκητες για να σώσουμε τον πλανήτη

Καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο άνετοι με το να τρώνε μπιφτέκια από ψεύτικο κρέας που μοιάζουν με το πραγματικό κρέας, που μαγειρεύονται σαν και αυτό και έχουν την ίδια γεύση, μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που στηρίζεται από τον Jeff Bezos της Amazon και τον Bill Gates της Microsoft, χρησιμοποιεί το μύκητα ως το βασικό συστατικό για τη δημιουργία τροφίμων από «εναλλακτικό κρέας», γνωστό ως «alt-meat».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, η εταιρεία Nature's Fynd με έδρα το Σικάγο, συγκέντρωσε $158 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές που περιλαμβάνουν τους Bezos, Gates και Al Gore. Τα μπιφτεκάκια χωρίς κρέας για πρόγευμα και το το τυρί χωρίς γαλά πρόκειται να φτάσουν στα ράφια των παντοπωλείων αργότερα φέτος, μαζί με άλλα προϊόντα χωρίς κρέας όπως μπέργκερς, τσίκεν νάγκετς χωρίς κοτόπουλο και γιαούρτι.

Ο τομέας των εναλλακτικών τροφίμων εκτινάχθηκε το 2020, αυξάνοντας τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά 27% και ανεβάζοντας τη συνολική αξία της αγοράς στα $7 δις, σύμφωνα με την Plant-Based Foods Association (PBFA), ένα οργανισμό με περισσότερες από 200 εταιρείες μέλη.

Εν τω μεταξύ, οι αποστολές προϊόντων εναλλακτικής πρωτεΐνης (alt-protein) από διανομείς υπηρεσιών τροφίμων σε εμπορικά εστιατόρια αυξήθηκε κατά 60% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εταιρεία NPD Group.

Στην πρωτοπορία της ανερχόμενης βιομηχανίας, συνεχίζει η αναφορά του CNBC, βρίσκονται οι εταιρείες Beyond Meat και Impossible Foods των οποίων τα alt-meat προϊόντα όπως «μπέργκερς», «κοτόπουλο» και «λουκάνικα» έχουν διαταράξει την αμερικανική βιομηχανία τροφίμων των $733 δις. Αυτό ώθησε εταιρείες όπως η Tyson Foods, η Perdue, η Hormel, η Cargill και άλλες να κυκλοφορήσουν δικά τους προϊόντα σε αυτή τη κατηγορία.

Η αύξηση των πωλήσεων στα alt-meat προϊόντα επιβραδύνθηκε κάπως λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος εστιατορίων. Μια πρόσφατη έκθεση της JP Morgan ισχυρίζεται ότι οι Dunkin απέσυρε τα σάντουιτς πρωινού της που είχαν λουκάνικο Beyond από τα περισσότερα εστιατόρια, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τις εταιρείες. Παρά ταύτα, τρόφιμα από φυτικά ή άλλες καλλιέργειες αναμένεται να αποκτήσουν το 60% του μεριδίου αγοράς στις παγκόσμιες πωλήσεις μέχρι το 2040, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία AT Kearney.

Έχοντας χάσει το 1% της συνολικής της αγοράς μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ τους παραγωγούς κρέατος, αλλά κοιτάζοντας τη μείωση του κόστους για το alt-meat κρέας θα πρέπει να τους κάνει να ανασηκώσουν τα φρύδια τους, γράφει το CNBC. Στα μέσα Ιουνίου, μια λίβρα Beyond Meat είχε τιμή $6,40, φέρνοντάς το πιο κοντά στην τιμή του παραδοσιακού βοείου κρέατος. Αυτό είναι μια πρόοδος για τον μακροπρόθεσμο στόχο του CEO της Beyond Meat, Ethan Brown, που θέλει να επιτύχια ισοτιμία με το παραδοσιακό κρέας. Το μπιφτέκι βοείου κρέατος πουλιόταν για $5,26 ανά λίβρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η Impossible Foods μείωσε τις τιμές των εστιατορίων της δύο φορές των περασμένο χρόνο, και τον Φεβρουάριο, και μείωσε τις τιμές λιανικής κατά 20%, μειώνοντας την τιμή στις %5,49.

Το μικρόβιο Fusarium strain flavolapsis

Η Nature's Fynd συνιδρύθηκε το 2012 - αρχικά ως Sustainable Bioproducts - από τους Thomas Jonas και Mark Kozubal, τώρα Διευθύνοντα Σύμβουλο και Επικεφαλής Επιστήμονα αντίστοιχα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Kozubal είχε ανακαλύψει ένα μικρόβιο, το Fusarium strain flavolapsis, από ηφαιστειακές θερμές πηγές στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone.

106901071-1624394716476-CEOThomas_Jonas1[1].jpg

Ο Mark Kozubal

Ηγήθηκε μιας ομάδας έρευνας και ανάπτυξης που διαμόρφωσε το μικρόβιο σε αυτό που η εταιρεία αποκαλεί Fy, τη ζυμωμένη, ευέλικτη, πλούσια σε πρωτεΐνη πηγή για τα προϊόντα της Nature's Fynd.

Η διαδικασία της ζύμωσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού, μπύρας, κρασιού, τυριού και άλλων προϊόντων εδώ και χιλιετίες. Τώρα, αναδεικνύεται ως η βασική πλατφόρμα για την βιομηχανία alt-protein με μεγάλες δυνατότητες ευθυγράμμισης της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα, την πολιτική και τις επενδύσεις, σύμφωνα με το Good Food Institute. Ακόμα και έτσι, η Nature's Fynd έχει πολλά να κάνει. Η Quorn, με έδρα τη Βρετανία και που ιδρύθηκε το 1985, προσφέρει από το 2002 στις ΗΠΑ τα προϊόντα της χωρίς κρέας και με βάση τους μύκητες. Αγοράστηκε από τον φιλιππινέζικο κατασκευαστή τροφίμων Monde Nissin για περίπου $830 εκατομμύρια το 2015, σύμφωνα με το Reuters. Και το πεδίο των άλλων πιθανών ανταγωνιστών όλων και αυξάνεται.

«Η Δεύτερη Εξημέρωση»

Όπως οι αγελάδες, τα κοτόπουλα και οι χοίροι εξημερώθηκαν πριν από αιώνες ως πηγές πρωτεϊνών, «τώρα είναι η ώρα για αυτή τη δεύτερη ενημέρωση», δήλωσε ο Jonas σε μια πρόσφατη συνέντευξη. «Η εκτροφή αυτού το μικροβίου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πραγωγής πρωτεϊνών που είναι εξίσου καλή.»

Η Nature's Fynd κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 35,000 τετραγωνικών ποδιών στον χώρο των Union Stockyards του Σικάγο, το επίκεντρο της βιομηαχνίας συσκευασίας κρέατος του 20ου αιώνα.

106901081-1624395494460-NaturesFyndBreakfastPattiesPack[1].jpg

Ο ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή καταναλωτής

Πέρα από τον μύκητα, η Nature's Fynd είναι επίσης αντιπροσωπευτική του κινήματος βιωσιμότητας των τροφίμων, του οποίου η αποστολή είναι να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των παγκόσμιο συστημάτων τροφίμων, τα οποία παράγουν 34% των εκπομπών θερμοκηπίου που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

«Η πρόκληση γι' αυτό και τις μελλοντικές γενιές είναι να μάθουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», είπε ο Jonas.

«Επειδή με 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η Γη δεν μεγαλώνει, οι πόροι της μειώνονται και η κλιματική αλλαγή καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση γης για την καλλιέργεια σοδειών και διατροφή ζώων. Τα μαθηματικά απλά δεν λειτουργούν. Έτσι, ολόκληρος ο στόχος του νέου πρωτεϊνικού μας συστήματος είναι να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της πλήρους αλυσίδας πρωτεϊνών.»

Η αποδοχή των καταναλωτών, φυσικά, είναι υψίστης σημασίας για το επιχειρηματικό μοντέλο της Nature's Fynd. Τον Φεβρουαρίου, η εταιρεία ξεκίνησε μια περιορισμένη, δειγματοληπτική πώληση των μπιφτεκιών και του τυριού τους, αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Η Karuna Rawal, επικεφαλής του μάρκετινγκ, δήλωσε ότι η επίσημη διάθεση προϊόντων θα επικεντρωθεί πρώτα στους λιανοπωλητές και θα ακολουθήσουν μετά οι συνεργασίες με υπηρεσίες τροφίμων.

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με το λιανικό εμπόριο και να είμαστε σε θέση να πούμε την ιστορία μας στον καταναλωτή με έναν τρόπο που μπορούμε να ελέγξουμε το αφήγημα», είπε.

Σε αυτό το πνεύμα, η συσκευασία της Nature's Fynd είναι διακοσμημένη με το έμβλημα «Fy», όπως το «Intel Inside» των υπολογιστών, για να δημιουργήσει αναγνώριση και αφοσίωση στην επωνυμία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως τα προϊόντα alt-meat γοητεύουν περισσότερο τους νεότερους καταναλωτές.

«Οι Gen Zers και οι Millenials είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές στον χώρο των προϊόντων που βασίζονται στα φυτά», δήλωσε η Sabina Vyas, διευθύντρια στρατηγικών πρωτοβουλιών και επικοινωνιών στο PBFA. «Καθώς αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη, οι εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.»

Το 63% των καταναλωτών στις ΗΠΑ στις ηλικίες 24-39 πιστεύουν πως οι διατροφικές τους ανάγκες μπορούν να καλυφθούν πλήρως με μια διατροφή βασισμένη σττα φυτά, σύμφωνα με έρευνα της One Poll που επικαλείται το CNBC.

«Δεν γνωρίζω κανένα άνω των 40 που να λέει "πρέπει να τρώω περισσότερο κρέας"», ανέφερε ο Jonas.

Ο Chris Rivest, επενδυτής στην τεχνολογία κλίματος της εταιρείας Breakthrough Energy Ventures, που ιδρύθηκε το 2016 από τον Bill Gates και ένα συνασπισμό ιδιωτικών επενδυτών που ανησυχούν για τις επιτπώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ότι τα τρόφιμα είναι ένα εμπόρευμα, με αγορές βασισμένες στη γεύση, τη διατροφή και το κόστος.

Ο Rivest είναι οπαδός του μύκητα, λέγοντας ότι «έμεινε έκπληκτος» από τα προϊόντα που δοκίμασε. Ο Gates είναι επίσης εντυπωσιασμένος κατά τη διάρκεια εκπομπής «60 Minutes» και έχουν διατροφική αξία.

Η εταιρεία λέει ότι η βήγκαν πρωτεΐνη περιλαμβάνει όλα τα 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων και των 9 απαραίτητων αμινοξέων και καλά επίπεδα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, χωρίς χοληστερόλη ή λίπη-τρανς. Λέει ότι η Fy περιέχει το 1/10 του λίπους του βοείου κρέατος και 50% περισσότερη πρωτεΐνη από το τοφού και διπλάσια πρωτεΐνη από τα ωμά μπιζέλια.

Ο Rivest πιστεύει επίσης ότι η επιχείριση μπορεί να ανταγωνιστεί με κόστος. «Πιστεύουμε ότι το μοντέλο της Nature's Fynd μπορεί να μειώσει το κόστος των παραδοσιακών πηγών πρωτεΐνών», είπε. «Αυτό είναι που μας έπεισε για αυτή την ευκαιρία».

Όπως με πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις, η κλίμακα θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία της Nature's Fynd.

«Αναμένουμε να έχουμε μεγάλη ζήτηση σε σχέση με την παραγωγική μας ικανότητα, οπότε πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να συγκεντρώσουμε περισσότερα επιπλέον κεφάλαια για να προχωρήσουμε», είπε ο Jonas.

«Ανταγωνιζόμαστε τη βιομηχανία κρέατος, η οποία εργάζεται στην αλυσίδα εφοδιασμού τους για 300 χρόνια, οπότε έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε.»