Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ο «κολλητός» τους, ο Covid 19

Είναι να μη μας δώσουνε κάποιες ελευθερίες και χαλαρώσεις. Αμέσως ξεσαλώνουμε. Φκάλλουμεν τζιαι το σσιοινίν τζιαι το παλλούτζιν, για να το πούμε και κυπριακά, ίσως το κατανοήσουμε καλύτερα. Μόλις μας βγάλανε τις αλυσίδες των περιορισμών, αρχίσαμε με ζήλο να δημιουργούμε τις δικές μας αλυσίδες. Τις αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού. Μέσα σε μερικές μόνο ημέρες καταγράφηκαν είκοσι τέτοιες αλυσίδες. Κι άντε να βρει η ομάδα ιχνηλάτησης τούς κρίκους των αλυσίδων, προτού μετατραπούν και αυτοί σε νέες αλυσίδες. Μεγάλες συναθροίσεις σε χώρους διασκέδασης, σε γάμους, σε βαφτίσεις κ.λπ. είναι τα σημεία απ’ όπου ξεκινούν οι αλυσίδες.

Την ευκαιρία στον κορωνοϊό να κάνει πάρτι δίνουν, κυρίως, οι νεαρές ηλικίες με τα δικά τους πάρτι. Πολλοί νέοι βγαίνουν έξω για νυχτερινή διασκέδαση και δεν παίρνουν τις ανάλογες προφυλάξεις. Κι όταν επιστρέφουν στο σπίτι, δεν είναι μόνοι τους. Παίρνουν μαζί τους και τον κολλητό τους (κολλητό στην κυριολεξία), τον Covid 19. Για να τον «συστήσουν» και στην οικογένειά τους. Δυστυχώς, η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι νέοι και ανεμβολίαστοι. Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα για ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Ίσως χρειάζεται και κάποιου άλλου είδους τακτική. Το στοίχημα είναι να καταφέρεις να πείσεις έναν ανώριμο νεαρό, που έχει και τάση στην απειθαρχία και την παραβατικότητα, να συμμορφωθεί με κανόνες που θεωρεί ότι του στερούν την ελευθερία του. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι ίσως να έχουν να καταθέσουν κάποιες ιδέες για προσέγγιση αυτών των νέων.

Πάντως, η γενική εικόνα που παρουσιάζουμε είναι καταθλιπτική. Μπορεί τώρα να απολαμβάνουμε αμέριμνοι το κύμα σε κάποια παραλία, αλλά κάνουμε πως δεν βλέπουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλησιάζει απειλητικό (αν δεν έχει αρχίσει κιόλας να μας πλακώνει). Και να σκεφτεί κανένας ότι αυτήν ειδικά την περίοδο έχουμε σύμμαχο ένα άλλο κύμα, που θεωρείται ότι καταπολεμά τον κορωνοϊό. Το... κύμα καύσωνα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υποστηρίξτε τη