Περιβάλλον

23% των Κυπρίων πετάνε το φαγητό τους στα σκουπίδια

Εφόσον η ανθρώπινη φυλή είχε τη δύναμη να επέμβει αρνητικά στο περιβάλλον της, γιατί να μην έχει τη δύναμη να αναστρέψει τα πεπραγμένα της;

Η αγορά προϊόντων για το σπίτι μας, με σκοπό τη σίτιση και κατανάλωσή τους, επιβάλλεται να είναι ισορροπημένη. Δηλαδή, να εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες μας.

Η αγορά όσων προϊόντων χρειαζόμαστε για το τραπέζι μας δεν είναι χαρακτηριστικό φτώχιας, είναι σημάδι σεβασμού της τροφής. Μεταδίδουμε την έξυπνη κατανάλωση και αγορά τροφίμων και γινόμαστε πρότυπο και για τους άλλους, ειδικά για τα παιδιά μας, τα οποία μεγαλώνοντας θα ενστερνιστούν τη δική μας έξυπνη κατανάλωση τροφίμων, με ευεργετικά αποτελέσματα. Σεβόμαστε τον πλανήτη μας και τους συνανθρώπους μας.

Σήμερα, δυστυχώς, ως μια απόλυτα καταναλωτική κοινωνία σπαταλάμε εκατομμύρια τόνους φαγητού, ενώ μεγάλη μερίδα του πλανήτη δεν έχει ούτε τα απαραίτητα για να ζήσει, πόσω μάλλον για φαγητό.

Πέραν του σοβαρού οικονομικού αντικτύπου από τις αγορές και σπατάλες τροφίμων και χρημάτων και τις κοινωνικές επιπτώσεις, τα υπολείμματα φαγητού προκαλούν κυρίως τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.

Το κατά πόσον μπορεί η Γη να αντέξει τη συνεχόμενη σπατάλη πόρων, είναι ένα ερώτημα για το οποίο όλοι γνωρίζουμε την απάντηση.

Τι γίνεται στην Κύπρο

Σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπαταλημένοι πόροι. Το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας «FoodPrint», με σύνθημα «τέρμα στη σπατάλη τροφίμων», που αποτελούν το Συγκρότημα «Δίας», η ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Φίλοι της Γης και οι σύμβουλοι περιβάλλοντος «Παρπούνας - Sustainability» και επικοινωνίας «Opinion and Action», ετοίμασε έρευνα και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, στην Κύπρο το μέσο νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια το 23% των εβδομαδιαίων του αγορών σε τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα. Ενώ, για παράδειγμα, θα μπορούσαν φρούτα που έχουν ωριμάσει πέραν του κανονικού να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας, ή να γίνουν ένα νόστιμο γλυκό.

- Ταυτόχρονα, στην Κύπρο το 52,7% θεωρούν πολύ σημαντική τη μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Το 73% αγοράζουν περισσότερες από τις απαραίτητες ποσότητες τροφίμων.

- Το 85% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι, όταν ετοιμάζουν ή παραγγέλνουν φαγητό, υπάρχουν περισσεύματα.

- Το μέσο νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια 23% των εβδομαδιαίων του αγορών σε τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.

- Οι Κύπριοι, όταν πετάνε φαγητό και τρόφιμα στα σκουπίδια, νιώθουν κυρίως (α) τύψεις (56%) και (β) ότι σπατάλησαν τα χρήματά τους άδικα (46%). Το αίσθημα ότι η πράξη αυτή κάνει ζημιά στο περιβάλλον είναι λιγότερο διάχυτο (30%).

- Επτά στους δέκα καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν περισσότερες από τις απαραίτητες ποσότητες τροφίμων. Στα πλείστα νοικοκυριά περισσεύει φαγητό, το οποίο δεν καταναλώνεται. Στα δύο από τα δέκα νοικοκυριά αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, ενώ στα επτά σχεδόν από τα δέκα, κάποιες φορές. Μόνο στο 14% των νοικοκυριών σχεδόν ποτέ δεν περισσεύει φαγητό.

- Τα δύο τρίτα καταναλώνουν το φαγητό που περισσεύει τις επόμενες μέρες, ενώ ένα τρίτο συνηθίζει να δίνει το περίσσευμα φαγητού σε κατοικίδια ζώα.

- Πιο αραιά το περίσσευμα φαγητού χρησιμοποιείται για κομποστοποίηση (9%). Ένας στους έξι, αρκετά συχνά ή πάντοτε, πετάει το φαγητό που μένει, στα σκουπίδια.

- Το περιβάλλον είναι στη συνείδηση μόνο 3 στους 10 καταναλωτές.

- Οι 2 στους 10 πετάνε το φαγητό χωρίς να έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγο, κυρίως διότι έτσι συνήθισαν.

Μπορούμε να αλλάξουμε το αύριο…

Οπότε είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε με όσα πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι με περιττά προϊόντα, τα οποία στο τέλος της ημέρας καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων.

Η καθ’ όλα επιστημονική παραδοχή είναι ότι οι ανθρώπινες ενέργειες/δραστηριότητες μπορούν να αλλάξουν, κι έχουν αλλάξει επί τα χείρω, τον ζωντανό οργανισμό της Γης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας να χρησιμοποιούμε την ανθρώπινη δύναμη και σοφία υπέρ του καλού, την ευζωία του περιβάλλοντος και φυσικά για τη δική μας επιβίωση και ευμάρεια, αφού εξαρτιόμαστε αποκλειστικά και μόνο από το περιβάλλον και είναι αυτό που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

FOOD PRINT WEB BANNER-SigmaLive.jpg