Η τελευταία μας ευκαιρία

Βεβαίως και είναι θετικό το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρία του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τελικά τα προηγούμενά του ψηφίσματα 550/84 και 789/92 για την Αμμόχωστο, κατονομάζοντας την Τουρκία και τους Τ/κυπρίους ως υπεύθυνους για τη μη εφαρμογή τους.

Αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να συμμορφωθούν και θα προχωρήσουν ανεμπόδιστοι στον εποικισμό της πόλης, εκτός και αν στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων, και μάλιστα αυστηρών. Ας μην έχουμε όμως ψευδαισθήσεις, όταν ακόμη και πρόσφατα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διακήρυξε «Ξεχάστε την Αμμόχωστο. Περαστικά σας», οι δε Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν το λεχθέν παλαιότερα από τον μακαρίτη, πρώην πρωθυπουργό τους, Τουργκούτ Οζάλ, «το καραβάνι προχωρεί και ασ’ τα σκυλιά να γαβγίζουν». Δηλαδή η Τουρκία θα δημιουργεί συνεχώς νέα τετελεσμένα και ασ’ τους Έλληνες να διαμαρτύρονται.

Είχαμε όμως ποτέ οποιοδήποτε σχέδιο για να εμποδίσουμε τους Τούρκους να δημιουργούν νέα τετελεσμένα ή/και να τα ανατρέψουμε;

Αφού απενοχοποιήσαμε την Τουρκία για την εισβολή και κατοχή με τις ούτω καλούμενες «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» (συμφωνίες κορυφής), στη συνέχεια αποδεχτήκαμε και τη διχοτόμηση, αφού υποβάλαμε και χάρτη για το εδαφικό.

Τα έκτροπα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και οι βιαιοπραγίες στο δημοσιογραφικό συγκρότημα ΔΙΑΣ, που συνέπεσαν με την άφιξη του νεοσουλτάνου Ερντογάν, απέδειξαν ότι δεν μας ενδιαφέρει ποσώς η κατοχή, αφού αντί να ξεχυθούμε στις πλατείες, στους δρόμους και τα «οδοφράγματα» διαδηλώνοντας κατά της παράνομης επίσκεψης του νεοσουλτάνου, των ύβρεων και των απειλών του που ξεστόμισε, μερικοί τουρκοπροσκυνημένοι και τουρκόφρονες, που διακατέχονται από σύνδρομο τουρκολαγνείας, μόνο που δεν ανήρτησαν και πανό καλωσορίζοντάς τον (HOS GELDIN).

Έτσι και τώρα ίσως να περιοριστούμε σε μερικές φραστικές διακηρύξεις (έπεα πτερόεντα και πομφόλυγες), λόγια του αέρα και κενά περιεχομένου.

Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να συμπήξουμε ένα ενιαίο και αδιαίρετο εθνικό αντικατοχικό απελευθερωτικό μέτωπο ως προϋπόθεση ενότητας, σκοπού και δράσης, διαφορετικά η Τουρκία ανεμπόδιστη σταδιακά θα συνεχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά της για επανάκτηση και τελικά τον πλήρη και εσαεί ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου αφού καταβροχθίσει στο μεταξύ και την Αμμόχωστο.

Υ.Γ. Οι Τούρκοι θεωρούνται ως ένας από τους λαούς που δεν έχουν πολιτισμό. Γι’ αυτό και δεν μας εκπλήττει το γεγονός ότι αφαίρεσαν από το αέτωμα της εισόδου του Γυμνασίου την επιγραφή «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» και ανήρτησαν στην είσοδο του μεγαλοπρεπούς οικήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου δύο τεραστίων διαστάσεων σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Ήθελα να υπενθυμίσω ότι, όταν άνοιξαν μερικά «οδοφράγματα» (23/4/2003), μέλος Σχολικής Εφορείας πόλεως τινός, που ανήκε σε συγκεκριμένο κόμμα (του οποίου ο τότε ηγέτης απεκάλεσε την Ελλάδα «ξιπετσισμένο κουρκουτά»), ζήτησε όπως η λέξη «ελληνικά» εκπαιδευτήρια διαγραφεί! Ανατρέξατε στον Τύπο της εποχής διά πληρέστερη ενημέρωση.