Κυπριακό

Κατεχόμενα: Κατηγορούν τον Τατάρ για «θρησκευτικό, εθνικό και φυλετικό διαχωρισμό»

Κατηγορίες κατά Τατάρ για τα όσα σε συνέντευξή του στη «Financial Times». «Παραμύθι» η ομοσπονδία. Ο Ελτσίλ επικρίνει τον Έρντογαν και το AKP για φασιστικές πρακτικές στα κατεχόμενα. Ακάνσοϊ: «Η Τουρκία ζήτησε να παραχωρηθεί η υπηκοότητα σε όσους είχαν άδεια εργασίας για 5 χρόνια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Financial Times», είπε: «Ο Τατάρ εξηγούσε τη μη λύση του Κυπριακού προβλήματος κάνοντας λόγο για θρησκευτικό, εθνικό και φυλετικό διαχωρισμό, λες και δεν είχε κάτι να πει», γράφει η «Yeni Düzen» (10/08/2021), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών.

«Μπορείτε να μην πιστεύετε στην ομοσπονδία, αλλά για να εξηγήσετε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει [ομοσπονδία] κάνετε λόγο, εκ μέρους μας, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, σε ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, όπως είναι η εφημερίδα Financial Times, για θρησκευτικό, εθνικό και ειδικότερα για φυλετικό διαχωρισμό;», ανέφερε ο Έρχουρμαν.

Στη συνέχεια, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε την έννοια «φυλή», ενώ στην «ΤΔΒΚ» ζουν άνθρωποί με διαφορετική θρησκεία και εθνικότητα. «Ως μέλος του τουρκοκυπριακού λαού, δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τα αισθήματα μου έναντι μιας τέτοιας δήλωσης», σημείωσε ο Έρχουρμαν.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τάταρ, απαντώντας στον Έρχουμαν, γράφει τα εξής:

«Στη δήλωσή μου στη Financial Times, είπα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι, οι Ελληνοκύπριοι είναι χριστιανοί με διαφορετική κουλτούρα και παραδόσεις. Ζουν ξεχωριστά από το 1963. Είναι αδύνατο να ενωθούν πάλι οι δύο πλευρές υπό την στέγη της ομοσπονδίας. Είπα ότι με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Δεν χρησιμοποίησα την λέξη φυλή, κύριε».

Ο Ναμί πρέπει να μάθει τις πραγματικότητες στο νησί, υποστηρίζει η «προεδρία»

Υπό τον τίτλο «Ο Ο.Ναμί πού μιλά», η «Güneş» (10/08/2021), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι το γραφείο Τύπου της «προεδρίας» στα κατεχόμενα, αξιολογώντας την συνέντευξη που έδωσε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Οζντίλ Ναμί σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, διατύπωσε εκ νέου ότι δεν είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά.

Σε γραπτή της ανακοίνωση, η «προεδρία» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ναμί λυπηρές και στενάχωρες, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά είναι συνώνυμο με το να επανέλθει ο μύθος της ανέφικτης ομοσπονδίας στην ατζέντα και με τον τερματισμό της ύπαρξης του τουρκικό στρατού στην Κύπρο με την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας. «Φυσικά, αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ο κ. Ναμί και οι υπόλοιποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός δεν έχει την υπομονή να χάσει άλλα 50 χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για χάρη του παραμυθιού της ομοσπονδίας. Η μόνη λύση που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή είναι μια λύση, που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Ο κ. Ναμί πρέπει να μάθει επίσης τις πραγματικότητες στο νησί και να μιλά σύμφωνα μ’ αυτές», επαναλαμβάνει η «προεδρία» στη γραπτή της ανακοίνωση.

Σημειώνοντας ότι ενώ το ελλήνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο απαιτεί την επανέναρξη των συνομιλίων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, η «προεδρία» αναφέρει ότι και ο κ. Ναμί έχει την ίδια απαίτηση, κατηγορώντας, μάλιστα και την μητέρα πατρίδα Τουρκία ότι προσπαθεί να ελέγξει όλο και περισσότερο τους Τουρκοκύπριους. «Το ότι συμπίπτουν αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας με αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορεί να είναι απλά σύμπτωση», ισχυρίζεται η «προεδρία».

Αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν έχει ενημέρωση για την απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία υποστηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων

Υπό τον τίτλο «Ρωτάτε την Τουρκία και όχι εμάς», η Avrupa (10.08.21) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση Bağımsızlık Yolu (Δρόμος προς την Ανεξαρτησία) δημοσιοποίησε την απαντητική επιστολή, που έδωσε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στο σύμβουλο του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν, καθώς και στο γιατρό και αρθρογράφος Αχμέτ Τζιαβίτ Αν, όταν ζήτησαν να τους δώσουν πληροφορίες και τους λόγους για την απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία καθώς και εάν υπάρχει μια τέτοια λίστα με ονόματα, που απαγορεύεται η είσοδος τους στην Τουρκία.

«Είναι αντιληπτό ότι η Τουρκική Δημοκρατία έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα της στα άτομα, που αναφέρονται στην αίτηση σας (INAD inadmissible). Όπως είναι γνωστό, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις μέσω των αρμόδιων αρχών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό ότι αυτές οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα θα μπορούσαν να ζητηθούν απευθείας από τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας. (…) Μέχρι στιγμής, το υπουργείο μας δεν έχει καμία ενημέρωση εάν υπάρχουν ή όχι παρόμοιες αποφάσεις», αναφέρει η απαντητική επιστολή.

Ο Ελτσίλ επικρίνει τον Έρντογαν και το AKP για φασιστικές πρακτικές στα κατεχόμενα

H «Avrupa» (10/08/2021) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο φασισμό του Ερντογάν-AKP», αναφέρεται στην αντίδραση του Σενέρ Ελτσίλ, «γενικού γραμματέα» της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» (KTÖS) για το θέμα της επίδοσης δικαστικής κλήσης μέσω της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα, προς τον Τουρκοκύπριο Κουπίλαϊ Οζκιράτς, πρόεδρο της τουρκοκυπριακής συντεχνίας EL-SEN.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Ελτσίλ επέκρινε έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την πολιτική επιβολών και τις φασιστικές πρακτικές που εφαρμόζουν εναντίον των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ να περάσουν αυτές οι πρακτικές φασισμού.

Αναφερόμενος στην απόφαση του 26ου Πρωτοδικείου Άγκυρας να κοινοποιήσει μέσω της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα δικαστική κλήση προς τον Τουρκοκύπριο Κουπίλαϊ Οζκιράτς για άρθρο του που έγραψε στην εφημερίδα πριν από 3 μήνες αλλά για τη στάση του στο θέμα της «ιδιωτικοποίησης της αρχής ηλεκτρισμού», ο Ελτσίλ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στον Όζκιρατς, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνος.

«Το φασιστικό καθεστώς του Έρντογαν και το AKP στράφηκε και προς τους Τουρκοκύπριους ασκώντας πιέσεις σε δημοκράτες, προοδευτικούς Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, πολιτικούς και διαφωτιστές. Δεν αρκεί το γεγονός ότι εμποδίζουν την είσοδο στην Τουρκία σε διάφορους Τουρκοκύπριους χωρίς καμιά δικαιολογία, τώρα το φασιστικό καθεστώς του Έρντογαν και του AKP άρχισε να υποβάλλει μηνύσεις και εναντίον τους. Οι πρακτικές πιέσεων, επιβολών και απειλών, οι ενέργειες λιντσαρίσματος και απομόνωσης που εφαρμόζει το φασιστικό καθεστώς του Έρντογαν-AKP και των υποστηρικτών του, έχει καταστεί σύνηθες πλέον στη χώρα», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο Ελτσίλ, καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή τις ανοικτές παρεμβάσεις της Άγκυρας στις πρόσφατες λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Χαρακτηρίζοντας ως ρεζίλεμα τον τρόπο που ενέργησε η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα εναντίον του Όζκιρατς, ο Ελτσίλ ανέφερε ότι η στάση της «πρεσβείας» αποδεικνύει ότι λειτουργεί στα κατεχόμενα υπό το «καθεστώς της νομαρχίας».

Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ στο φασιστικό καθεστώς Έρντογαν να παρεμβαίνει στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Ελτσίλ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στον Όζκιρατς και κάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως κατακτητές στην Κύπρο.

Ακάνσοϊ: «Η Τουρκία ζήτησε να παραχωρηθεί η υπηκοότητα σε όσους είχαν άδεια εργασίας για 5 χρόνια»

Ο Ασίμ Ακάνσοϊ, «βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP)», σε δηλώσεις του στη δημοσιογράφο Αϊσουύ Μπασρί Ακτέρ της «Yeni Düzen» (10/08/2021), είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητεία του ως «υπουργός εσωτερικών» κρατικοί αξιωματούχοι της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε συναντήσεις αντιπροσωπείας του προξενείου, του προώθησαν με ξεκάθαρο τρόπο αίτημα να παραχωρηθεί η «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» σε όλους τους Τούρκους πολίτες, που είχαν άδεια εργασίας για πέντε χρόνια.

Σημειώνοντας ότι τους εξηγούσε τις απόψεις του για το θέμα, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι παραχωρούσε «υπηκοότητα» μόνο σε όσους αποκτούσαν το δικαίωμα μέσω γάμου και σε όσους είχαν άδεια εργασίας για 13 χρόνια.