Κυπριακό

Αρχηγός εποίκων: «Προσδοκία μας είναι όπως το Αζερμπαϊτζάν να είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ»

Ο λεγόμενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» των κατεχομένων και εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ, Τούρκος έποικος Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το χέρι βοήθειας που προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν προς την «ΤΔΒΚ», αναφέροντας ότι προσδοκίας τους είναι όπως το Αζερμπαϊτζάν να είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», όπως ονομάζονται τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η «Güneş» (11/08/2021) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας και οικονομίας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του παράνομου, αποσχιστικού καθεστώτος Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το χέρι βοήθειας που προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν προς την «ΤΔΒΚ», αναφέροντας ότι προσδοκίας τους είναι όπως το Αζερμπαϊτζάν να είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», όπως ονομάζονται τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από την Τουρκία.

Ο Αρικλί προέβη στις πιο πάνω δηλώσεις στα πλαίσια συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ανόδου του Αζερμπαϊτζάν. O Αρικλί, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος της Ανόδου, Ανάρ Ασαντλί και τους αντιπρόεδρους του κόμματος Ιμπραχίμ Ισμαήλοφ και Γκουλσεν Ηατζίγιεβα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της «αναγνώριση της ΤΔΒΚ» από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε ανακοίνωση του, ο Αρικλί είπε ότι «είναι σημαντικό το μήνυμα που δίνεται για δύο ξεχωριστά κράτη μετά την εγκατάλειψη της ομοσπονδίας και ότι τα φιλικά και αδελφικά κράτη θα πρέπει να τείνουν χείρα βοηθείας για κάτι τέτοιο». Τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη τους από τη διεθνή κοινότητα, ο Αρικλί στην ανακοίνωση του, υποστήριξε και τα εξής: «Οι χώρες που μπορούν να μας αναγνωρίσουν θα πρέπει να το πράξουν και οι χώρες που δεν μπορούν να μας αναγνωρίσουν θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την άρση της απομόνωσης. Χρειαζόμαστε στήριξη στη διεθνή σκηνή και το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει πρώτο να μας πιάσει από το χέρι», ανέφερε. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα «αδελφικά κράτη να τους σφίξουν το χέρι και να τους στηρίξουν στη διεθνή σκήνη και στα ΗΕ», ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ανάμεσα στα κράτη αυτά που έρχεται πρώτο. «Είναι πολύ σημαντικό το χέρι βοήθειας που τείνει προς εμάς το Αζερμπαϊτζάν αφού έχουμε ανάγκη από πολιτική στήριξη. Προσδοκία μας είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι η πρώτη χώρα που θα μας αναγνωρίσει. Εμείς έχουμε τις ίδιες θέσεις και απόψεις με εσάς. Δεν πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί ανάμεσα μας, πρέπει σύντομα να υπάρξει ένωση των τουρκόφωνων χωρών. Έχουμε συναντίληψη και ενότητα καρδιάς και κάτι τέτοιο θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο…», πρόσθεσε ο Αρικλί.

Να σημειωθεί ότι ο Αρικλί, που είναι πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων, καταζητείται από την Αστυνομία Κύπρου, με διεθνές ένταλμα της Interpol, καθώς συμμετείχε στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του άοπλου Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ τον Αύγουστο του 1996.