Τουρισμός

Τουρισμός: Πλήρης ανάκαμψη το 2024!

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ικανοποιητική τουριστική σεζόν - Πλήρης ανάκαμψη με ορίζοντα τριών χρόνων "βλέπει" το Υφυπουργείο Τουρισμού

Χωρίς καμία ελπίδα για οποιαδήποτε ανάκαμψη της χρονιάς καταρτίζουν, πλέον, το πρόγραμμά τους τουριστικοί παράγοντες και ξενοδόχοι. Το, όπως αποδείχθηκε, καταστροφικό φετινό καλοκαίρι, το οποίο αποτελεί συνέχεια της σχεδόν ανύπαρκτης περασμένης τουριστικής περιόδου, έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στη βαριά βιομηχανία του τόπου. Εν αναμονή των στατιστικών αποτελεσμάτων για τις αφίξεις τουριστών για τον περασμένο Ιούλιο από τη Στατιστική Υπηρεσία, αυτό το οποίο διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι μετά δυσκολίας οι αριθμοί των αφίξεων θα φτάσουν μέχρι και τις μισές αφίξεις του 2019.

Ούτε στο μισό οι αφίξεις

Συγκρίνοντας τον περασμένο Ιούνιο, για τον οποίο έχουν ήδη ανακοινωθεί τα στατιστικά δεδομένα, παρατηρείται μείωση κατά 63,9% στις αφίξεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, που μεταφράζεται σε 184.159 αφίξεις κατά τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με 509.662 αφίξεις κατά τον Ιούνιο του 2019. Σημειώνεται ότι ο Ιούνιος του 2020 έκλεισε με μόλις 9.119 αφίξεις. Επίσης, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 340.984 σε σύγκριση με 255.675 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 33,4% και μείωση 79,1% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019 (1.631.023 αφίξεις).

Μείωση 81,2% στα έσοδα μέχρι

τον Μάιο σε σχέση με το 2019

Όσον αφορά τα έσοδα, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Μάιο 2021 έφθασαν τα €76,7 εκ. σε σύγκριση με μηδενικά έσοδα που καταγράφηκαν κατά τον Μάιο 2020, περίοδο κατά την οποία είχαν εφαρμοστεί στην Κύπρο τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19) και εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου στη Δημοκρατία διαφόρων κατηγοριών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών. Σε σύγκριση με τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Μάιο 2019 (€277,6 εκ.), παρατηρήθηκε μείωση 72,4%. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €123,0 εκ. σε σύγκριση με €115,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 6,7% και μείωση 81,2% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2019 (€652,8 εκ.).

«Σώζει» την παρτίδα η Ρωσία

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις από τη Ρωσία υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Ιούνιο 2021, αφού αποτέλεσαν το 45,8% (84.400) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ισραήλ το 7,4% (13.553), οι αφίξεις από την Ουκρανία το 6,5% (11.991), οι αφίξεις από την Ελλάδα το 5,5% (10.209), οι αφίξεις από την Πολωνία το 5,0% (9.260) και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 4,2% (7.700). Όσον αφορά τη "Γηραιά Αλβιόνα", παρά την αισιόδοξη εικόνα που δημιουργήθηκε για το "άνοιγμα" των αιθέρων για Βρετανούς τουρίστες, εντούτοις φαίνεται πως μέχρι στιγμής οι αφίξεις δεν είναι ικανοποιητικές, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των ταξιδιωτών να επισκεφθούν έναν προορισμό ο οποίος βρίσκεται στην "πορτοκαλί" λίστα, καθώς επίσης και εξαιτίας της ήδη ειλημμένης απόφασης πολλών τουριστών για το πού θα ταξιδέψουν για τις διακοπές, καθώς ήδη βρισκόμαστε στον Αύγουστο. Πάντως εμφανής είναι και η εικόνα από την επιβατική κίνηση, καθώς στα αεροδρόμια, παρά το γεγονός ότι έχουμε 135 πτήσεις την εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με 100, περίπου, από τη Ρωσία, οι πρώτες έρχονται με πληρότητα μόλις 60% σε σχέση με τις δεύτερες, οι οποίες ανέρχονται στο 85%, περίπου, της πληρότητας.

Περδίος: Πλήρης ανάκαμψη μέχρι το 2024!

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση κατά τον Αύγουστο εκτιμάται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εικόνα που κατέδειξε ο Ιούνιος, ο οποίος "έκλεισε" στο 35% του 2019, παρά την κατάσταση που επικρατεί.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του υποβρύχιου Μουσείου MUSAN, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η Κύπρος παραμένει στην κατηγορία "βαθύ κόκκινο", κάτι το οποίο δυσκολεύει την έλευση τουριστών, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε εξάλλου ότι, στην αρχή του καλοκαιριού, ο στόχος του Υφυπουργείου για τη φετινή χρονιά ήταν η φετινή περίοδος να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, κάτι το οποίο ήδη φαίνεται με βάση τα στοιχεία.

Μάλιστα, εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι το 2022 θα είναι η αρχή της ανάκαμψης, ενώ η πλήρης ανάκαμψη, όπως είπε, εκτιμάται να έρθει μέχρι το 2024.

Ερωτηθείς αν το Safepass θα είναι αρνητικό στοιχείο για τους τουρίστες, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε πως "θα είναι μια επιβάρυνση για τους τουρίστες", όμως εξέφρασε την ελπίδα "να μην είναι κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τους επόμενους μήνες". Όσον αφορά τη χρέωση των rapid tests, ο Σάββας Περδίος δήλωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία. "Εδώ και 18 μήνες προσφέρονται δωρεάν αυτά τα τεστ’’, ανέφερε ‘‘και είναι φυσιολογικό, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, να έρθει μια μέρα που να πρέπει να χρεώνονται". Αναφέρθηκε στο πλαφόν που έχει μπει στην τιμή, λέγοντας πως είναι λογική η τιμή. Σε ερώτηση αν υπήρχαν ακυρώσεις εξαιτίας του Safepass, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε πως "γι’ αυτό το θέμα θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες".

Πονοκέφαλος τα rapid tests για ξενοδόχους

Ακόμη έναν πονοκέφαλο για τους ξενοδόχους έχει επιφέρει το μέτρο της Κυβέρνησης για μείωση της ισχύος του Cyprus Flight Pass για τους επισκέπτες στις επτά ημέρες, με τους τουρίστες οι οποίοι διαμένουν για περισσότερες μέρες να υποχρεώνονται πλέον να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, με τον Πρόεδρό του, Δώρο Τάκκα, να αναφέρει ότι ήδη μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας έστειλαν το μήνυμα ότι η ενέργεια αυτή θα μειώσει τις κρατήσεις πέραν του 20%. Αυτό, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία δεν αντικρίστηκε καθόλου καλά από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και περισσότερο από τους Ρώσους. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν ως επί το πλείστον τουρίστες από τη Ρωσία και μάλιστα μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, όπως η Biblio Globus και η Tui Russia, επικοινώνησαν με τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου και ανέφεραν πως με το συγκεκριμένο μέτρο η Κύπρος θα σταματήσει να δέχεται τουρίστες πέραν των επτά ημερών, όπως ανέφερε ο κ. Τάκκας. Παράλληλα εξέφρασε και την αγωνία του ότι πλέον οι Ρώσοι επισκέπτες, οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν για περισσότερες από επτά μέρες, πιθανόν να προτιμήσουν να επισκεφθούν κάποιον ανταγωνιστικό προορισμό, όπως η Αίγυπτος, η οποία αναμένεται να ανοίξει σύντομα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.