Παιδεία

Ενόψει μιας νέας «πανδημικής» σχολικής χρονιάς

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες λίγο προτού το κουδούνι ηχήσει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – Η πανδημία στο επίκεντρο συσκέψεων, με στόχο να μην χαθεί ούτε μία σχολική μέρα

Τρεις ακριβώς εβδομάδες προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις Μέσης Εκπαίδευσης ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ πραγματοποίησαν σύσκεψη με τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, με κύριο θέμα τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

«Είδαμε ότι τα πράγματα δεν κινούνταν, ζητήσαμε να συναντηθούμε, ώστε να γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σχολική χρονιά», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, στη «Σημερινή».

Συνεχίζουν οι κινητές μονάδες στα σχολεία

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος ήταν οι κινητές μονάδες δειγματοληψίας για τη διενέργεια των rapid test. Σε Γυμνάσια και Λύκεια θα πρέπει να υπάρχουν οι κινητές μονάδες για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι και δικαιούνται να κάνουν δωρεάν τεστ, όπως, για παράδειγμα, οι μαθητές που δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων, όπως τόνισε ο κ. Χατζησάββας, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας. «Από την πρώτη εβδομάδα που θα επιστρέψουν, οι μαθητές, θα μπορούν να κάνουν rapid test στα σχολεία, όπως μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός».

Ζήτημα όμως προκύπτει από τη συχνότητα διενέργειας rapid test, εφόσον, σύμφωνα με τα διατάγματα, οι μαθητές άνω των 12 ετών και οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό test 72 ωρών. Οι πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από τη συχνότητα διενέργειας των τεστ τέθηκαν στο μικροσκόπιο της συζήτησης και ο κ. Χατζησάββας ανέφερε την εισήγηση των εκπαιδευτικών όπως γίνεται ο έλεγχος μια φορά την εβδομάδα, αν και εφόσον αυτό βρίσκει σύμφωνη και την επιδημιολογική ομάδα. Η απάντηση του Υπουργού Υγείας, όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, ήταν ότι θα πρέπει, ειδικά στις αρχές, να γίνεται ο έλεγχος κάθε 72 ώρες, ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, αλλά, δεν αποκλείεται, στο επόμενο διάστημα, να γίνεται μια φορά την εβδομάδα μόνον όσον αφορά τα σχολεία.

Μονοθέσια θρανία μέχρι τις 31 Αυγούστου

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η επιτακτική ανάγκη για τοποθέτηση μονοθέσιων θρανίων μέχρι τις 31 Αυγούστου, σε όλες τις επαρχίες. Από τη μια, το Υπουργείο Παιδείας διαμηνύει την ετοιμότητα των σχολείων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες για μονοθέσια θρανία έχουν υπερκαλυφθεί. Ωστόσο, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι σε όλες τις επαρχίες θα τοποθετηθούν μονοθέσια θρανία, εκτός από την επαρχία Λεμεσού όπου παρατηρείται μια καθυστέρηση.

Όσο για την χωροθέτηση των αιθουσών διδασκαλίας στη βάση των αναγκών που προκύπτουν για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τα σχολεία είναι ήδη έτοιμα, όπως διαβεβαιώνει το ίδιο το ΥΠΠΑΝ.

Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο

Την άμεση επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου ζήτησαν επίσης οι εκπαιδευτικές οργανώσεις από τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας. «Θα πρέπει να υπάρξει επικαιροποιημένο πρωτόκολλο με ξεκάθαρες οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων, για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που άπτεται της πανδημίας. Πρέπει να κυκλοφορήσει εγκύκλιος με ένα πρωτόκολλο, που να συγκεντρώνει μέσα όλα τα σημεία που αφορούν τους τρόπους αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία και να υπάρχει μια ομοιόμορφη πολιτική», όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν σειρά ερωτημάτων, ώστε να καθοδηγήσουν στη σύνταξη του επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου.

Πέραν από το πρωτόκολλο, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο να εξυπηρετεί μόνο τις σχολικές μονάδες. «Αυτό το τηλέφωνο θα χρησιμοποιείται μόνο για τα σχολεία. Για άμεση επικοινωνία των Διευθύνσεων των σχολείων με ένα αρμόδιο άτομο για θέματα πανδημίας, είτε στο Υπουργείο Υγείας, είτε στο Υπουργείο Παιδείας. Να μπορεί να δίνει άμεσες απαντήσεις για θέματα που προκύπτουν και ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνονται στο πρωτόκολλο».

Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πρόταση στον Υπουργό για τη μη εφαρμογή υποχρεωτικού εμβολιασμού κατέθεσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στην επιλογή του ατόμου, στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. «Ως θέση αρχής θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά θα πρέπει να είναι αυτός σε εθελοντική ή προαιρετική βάση. Αναφέραμε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι και τα κατάλληλα μέσα, ώστε να εξανεμιστεί κάθε ανησυχία του πολίτη που δεν επιθυμεί κατά την παρούσα φάση να εμβολιαστεί».

Η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας άφησε να διαφανεί ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε σκέψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Παράλληλα, θα ακολουθήσει εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία, για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα εντός των σχολικών μονάδων, ανάλογα με το ενδιαφέρον του μαθητικού πληθυσμού και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.