Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα: Σήμερα θα κάψουμε το αύριο των παιδιών μας;

Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο παρά ένα της καταστροφής. Οι πολιτικοί και κυρίως οι μεγάλοι ρυπαντές – ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία – καλούνται να προσγειωθούν. Οι τεράστιες πυρκαγιές, που ακόμα καίνε παντού, προειδοποιούν: Σήμερα θα κάψουμε το αύριο των παιδιών μας; Σήμερα θα ερημώσουμε τη Γη μας; Επιτέλους, άνθρωποι, θα ξυπνήσουμε;

Σήμερα θα πούμε «όχι» στους πολιτικάντηδες και στην μικροπολιτική. «Όχι» στους επιτήδειους και στις απατεωνιές τους. «Όχι» στους διεφθαρμένους και στους ανεπαρκείς. Άνθρωποι, ο πλανήτης Γη φλέγεται. Καίγεται. Καταστρέφεται. Η Μητέρα Γη είναι βαριά άρρωστη. Ο πυρετός της είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πυρκαγιές που καταβροχθίζουν εκατομμύρια στρεμμάτων παρθένων, πανέμορφων, μοναδικών δασών.

Ο πλανήτης Γη δεν αναπνέει. Πνίγεται από τα δηλητήρια που εκβάλλουν βιομηχανίες και πολίτες στην ατμόσφαιρα και στο νερό, στον αέρα και στο χώμα. Όσοι είδαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας τις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μας, όπως και σε άλλες χώρες, πρέπει να καταλάβουμε μια οδυνηρή αλήθεια:

Εμείς καταστρέφουμε, δηλητηριάζουμε, δολοφονούμε ενσυνείδητα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι το μεγαλύτερο θηρίο της φύσης είναι ο άνθρωπος. Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή. Περιβαλλοντολόγοι και άλλοι επιστήμονες επισήμαιναν τους φοβερούς κινδύνους από την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή, την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, τις οδυνηρές επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην πανίδα και στην χλωρίδα.

Φωνές βοώντων στην πολιτική ερημία και αδιαφορία όλων των χωρών. Γιατί φτάσαμε στις φοβερές πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ιταλία, στη Σιβηρία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια; Διότι ο άνθρωπος ανέτρεψε βίαια και ολέθρια την ισορροπία της φύσης. Όπως σημειώνει ο Νικόλαος Δ. Μωραϊτης, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων (2/10/2019-ΙΗΑ):

«Το σημερινό παγκόσμιο σύστημα προκαλεί την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη θανατηφόρα ρύπανση ολόκληρου του πλανήτη. Οι τραυματισμοί αυτοί επιβαρύνουν όλους: Από τους πλούσιους Σαουδάραβες και τα μέλη των ελίτ των ΗΠΑ και της Κίνας, ώς και τις πιο φτωχές κοινότητες του Αφγανιστάν και της Υποσαχάριας Αφρικής».

Προσέξτε τους ακόλουθους αριθμούς: Στη Βραζιλία εκδηλώνονται πάνω από 222.000 πυρκαγιές τον χρόνο. Στις πυρκαγιές στην Αυστραλία κάηκαν ή τραυματίστηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια ζώα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέχρι το 2030 η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Τώρα αναθεωρούν: Τρέμουν στην προοπτική να αυξηθεί κατά 3 βαθμούς.

Τι σημαίνει αυτό; Οι πυρκαγιές θα ενταθούν σε όλες σχεδόν τις χώρες και θα αποτελούν πλέον την κανονικότητα. Το κλίμα θα υπερθερμανθεί ακόμα περισσότερο. Οι αιώνιοι πάγοι στους πόλους θα λιώσουν με αποτέλεσμα πολλές χώρες, ίσως και η Κύπρος, να βυθιστούν κάτω από το νερό.

Η υπερθέρμανση στη μεσογειακή λεκάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% πιο γρήγορα από άλλες περιοχές του πλανήτη, με συνέπεια πιο πολλές πυρκαγιές, έλλειψη ή και σπανιότητα νερού και, φυσικά, περισσότερους πολέμους. Περσινή έκθεση της ΕΕ επισημαίνει ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα ξεπεράσουν τις 95000 τον χρόνο. Στον Καναδά και στις ΗΠΑ το θερμόμετρο ανέβηκε στους 50 και πλέον βαθμούς. Στην Καλιφόρνια χιλιάδες πυροσβέστες ακόμα μάχονται για να τιθασεύσουν γιγαντιαίες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται δραματικά σε «κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα». Η επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Ίνγκερ Άντερεν, δήλωσε οργισμένη: «Μας μιλάτε εδώ και 30 χρόνια ότι ο πλανήτης αφέθηκε να υπερθερμανθεί. Ο κόσμος άκουγε, αλλά δεν καταλάβαινε. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Και αυτό πάει από το κακό στο χειρότερο». Γιατί; Ο καθηγητής Johann Goldammer, διεθνής ειδικός σε θέματα πυρκαγιών (συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλλε-9.8.2021), επισημαίνει:

«Η έξοδος από αγροτικές περιοχές στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην Τουρκία (και στην Κύπρο, δυστυχώς…) είναι μη αναστρέψιμη. Οι νέοι μετακινούνται προς τις πόλεις σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερης ζωής. Οι αγροτικές περιοχές εγκαταλείπονται και τα χωριά πεθαίνουν. Η γη που αφήνεται ακαλλιέργητη γεμίζει από χόρτα, θάμνους, δέντρα και μετατρέπεται σε δάσος. Είναι η πρώτη καύσιμη ύλη για πυρκαγιές. Συνεπώς, αν θέλουμε να σταματήσουμε την αυξανόμενη απειλή πυρκαγιών, πρέπει να σταματήσουμε την φυγή των αγροτών μας της Νότιας Ευρώπης».

Αποδεικνύεται ότι τα κωνοφόρα είναι το καλύτερο προσάναμμα στις πυρκαγιές. Άρα πρέπει να αλλάξει άρδην η δασική πολιτική των κρατών. Ακούει κανείς; Μετά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, απολογήθηκε για τις ανεπάρκειες του κράτους, κήρυξε αναδασωτέες τις καμένες περιοχές και δεσμεύτηκε να στηρίξει αμέσως τους χιλιάδες Έλληνες πυρόπληκτους.

Στην Κύπρο, μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Λάρνακα, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε αναθεώρηση σχεδίων, εξοπλισμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών και άμεση βοήθεια στους πυρόπληκτους. Και τα δάση που κάηκαν; Θα φροντίσει η φύση, είπε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος κώφευσε, όπως και ο Πρόεδρος, σε απανωτές προειδοποιήσεις του Τμήματος Δασών.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο παρά ένα της καταστροφής. Οι πολιτικοί και κυρίως οι μεγάλοι ρυπαντές – ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία – καλούνται να προσγειωθούν. Οι τεράστιες πυρκαγιές, που ακόμα καίνε παντού, προειδοποιούν: Σήμερα θα κάψουμε το αύριο των παιδιών μας; Σήμερα θα ερημώσουμε τη Γη μας;

Επιτέλους, άνθρωποι, θα ξυπνήσουμε; Θα αντιδράσουμε; Θα σώσουμε τη Γη μας; Θα φανεί: Τον προσεχή Νοέμβριο οι ηγέτες 196 χωρών θα συναντηθούν στη Γλασκώβη για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Οφείλουν να σταματήσουν το ολοκαύτωμα. Να το εννοούν και να το κάνουν. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.