Κόστος Ζωής

Τα τιμολόγια της ΑΗΚ θα καίνε

Ποιες συγκυρίες οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την επάρκεια του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που θα λάβουν οι καταναλωτές προβλέπεται ότι θα καίνε. Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τους ειδικούς, οι οποίοι εξήγησαν ποιες συγκυρίες οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την επάρκεια του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΡΕΥΜΑ.png

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν

σε ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρισμού

Οι πρωτόγνωρα συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν κατά τον μήνα Ιούλιο και κατά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κατά τις τελευταίες μέρες του καύσωνα έσπασε κάθε ιστορικό υψηλό προηγούμενο της ζήτησης. Ενδεικτικά, την Τρίτη, 3 Αυγούστου καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με ζήτηση που έφτασε στα 1214 MegaWatt, το οποίο έσπασε την αμέσως επόμενη μέρα με 1215 MegaWatt, ενώ το ιστορικό υψηλό καταγράφηκε την Πέμπτη, 5 Αυγούστου με την ζήτηση να φτάνει τα 1236 MegaWatt.

Η αύξηση στις τιμές πετρελαίου

ανεβάζει τις τιμές της ΑΗΚ

Πέραν της κατακόρυφης αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, λόγω καύσωνα, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η «Σ» επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο οποίος ανέφερε ότι «όντως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια σταδιακή ανοδική πορεία στην τιμή της κιλοβατώρας και αυτό οφείλεται στην αυξητική τάση που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς». Εξηγώντας, ανέφερε ότι πέρσι 1/7/2020 η τιμή του μαζούτ ήταν $255,25 τον τόνο, ενώ φέτος 1/7/2021 η τιμή ανήλθε στα $472,75 τον τόνο, «δηλαδή έχει σχεδόν διπλασιαστεί». Σημείωσε ότι τα δεδομένα αυτά είναι σύμφωνα με τις τιμές Platts από την S&P Global Platts Oilgram Price Report, η οποία είναι η ημερήσια έκθεση απ’ όπου αντλούνται οι πληροφορίες για τις τιμές αργού πετρελαίου και συναφών προϊόντων.

Ο κ. Ναθαναήλ σημείωσε επίσης ότι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην επιπλέον αύξηση της τιμής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα ναύλα μεταφοράς καυσίμων. Τα ναύλα μεταφοράς καυσίμων στην Κύπρο, όπως και γενικότερα τα ναύλα μεταφοράς παγκοσμίως, έχουν αυξηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, κάτι το οποίο «σαφώς και επηρεάζει την τελική χρέωση ανά κιλοβατώρα που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές».

Αύξηση 38% μέσα σε 12 μήνες

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ ανέφερε ότι από 1η Αυγούστου οι λογαριασμοί των οικιακών πελατών παρουσιάζουν μία μικρή μείωση της τάξης του -0,91% σε σχέση με αντίστοιχους λογαριασμούς 1 μήνα προηγουμένως, λόγω μεταβολής της τιμής του καυσίμου διεθνώς, ενώ σε σχέση με δύο μήνες προηγουμένως είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,35%.

Ωστόσο, στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 38%, η οποία, εκτός από τη διαφοροποίηση στις διατιμήσεις, περιλαμβάνει τη σημαντική αύξηση στο κόστος καυσίμων. Δηλαδή, ένας οικιακός πελάτης με κατανάλωση 800 kwh πληρώνει τώρα €174 τη διμηνία, ενώ πέρυσι πλήρωνε €126 για την ίδια κατανάλωση. Τόνισε ότι αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση που παρατηρήθηκε στην τιμή των καυσίμων διεθνώς και, όπως είναι γνωστό σε όλους, «το κόστος καυσίμου είναι πέραν των δυνατοτήτων της ΑΗΚ».

Ικανοποιητική επάρκεια του δικτύου,

λόγω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στο υψηλότερό της σημείο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Ρογήρος Ταπάκης, ανέφερε ότι είμαστε πλήρως καλυμμένοι από την επάρκεια και δεν αναμένεται να αντιμετωπισθεί κάποιο πρόβλημα στην επάρκεια για κάλυψη της ζήτησης.

Εξηγώντας, ο κ. Ταπάκης ανέφερε ότι η θερμική επάρκεια, δηλαδή οι συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με υγρά καύσιμα, κυμαίνεται γύρω στα 1165 MegaWatt. Πέραν της θερμικής επάρκειας, υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, οι οποίες προσφέρουν επιπρόσθετη επάρκεια που είναι τουλάχιστον 160 MegaWatt.

Σημείωσε ότι, λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας, τα φωτοβολταϊκά που είναι ενωμένα στο δίκτυο μπορούν να προσφέρουν περίπου 155 MegaWatt την ώρα της μέγιστης παραγωγής τους, ενώ παράγονται ακόμα 5 με 6 MegaWatt από βιομάζα. Επιπρόσθετα υπάρχει και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των αιολικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν περισσότερες διακυμάνσεις αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, αναφέρει ο κ. Ταπάκης, είμαστε πλήρως καλυμμένοι σε θέματα επάρκειας από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι ήδη από την προηγούμενη βδομάδα παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των πολιτών φεύγει για διακοπές και τα γραφεία παραμένουν κλειστά.