Κόμματα

Ντέρμπι για τη δημαρχία Λεμεσού

Ποιοι φιγουράρουν ως υποψήφιοι στη συμπρωτεύουσα για τις δημαρχιακές εκλογές του Δεκεμβρίου

Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές/δημαρχιακές εκλογές με ορίζοντα, εκτός απροόπτου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η πρόθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθούν για το 2024 οι εν λόγω εκλογές, για σκοπούς μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραμένει στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείεται να γίνει πράξη, αν συμφωνήσει η πλειοψηφία των κομμάτων.

Ωστόσο, πληροφορίες της «Σημερινής της Κυριακής» αναφέρουν πως όλα τα κόμματα θέλουν την μεταρρύθμιση, ωστόσο το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι δεν θα δεχθούν την αναβολή, ενώ προβληματισμός υπάρχει στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η εκλογή τοπικών αρχόντων για τους μεγάλους δήμους και δη την Λεμεσό, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το μεγάλο ντέρμπι.

Στον ΔΗΣΥ και στην ΔΗΠΑ

Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως ο νυν Δήμαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, επιθυμεί παραμονή στο τιμόνι της Λεμεσού, ωστόσο οι αποφάσεις του ΔΗΣΥ θα ληφθούν αργότερα. Στο τραπέζι, όμως, δεν αποκλείεται να τεθεί και το όνομα του επιχειρηματία, Ντίνου Έλληνα, ο οποίος ενδιαφέρεται, αλλά αναμένει την απόφαση του ΔΗΣΥ για να εκδηλώσει ενδιαφέρον, με μεγάλο μέρος του ΔΗΣΥ να τον θεωρεί επικρατέστερη επιλογή.

«Η όποια απόφαση παρθεί από τον Συναγερμό θα στηριχθεί και από την ΔΗΠΑ, αφού η ΔΗΠΑ δεν θα κατέλθει με δικό της υποψήφιο και κανένας υποψήφιος του ΔΗΚΟ δεν θα τεθεί ως επιλογή από την ΔΗΠΑ», όπως μας λέχθηκε. Απόφαση η οποία θα παρθεί τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, στον ΔΗΣΥ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Τόνυς Αντωνίου, πρώην πρόεδρος της Cyprus Airways.

Η επίσημη τοποθέτηση από πλευράς ΔΗΣΥ θα δοθεί, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Στο ΑΚΕΛ, καθώς και στο ΔΗΚΟ θεωρείται σχεδόν σίγουρη η συνεργασία για τον Δήμο Λεμεσού και την ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, μετά και την ανάληψη των καθηκόντων στην αντιπροεδρία του κόμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται, αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Από πλευράς του ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος. Η ιστορία, όμως, του κυρίου Αρμεύτη δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής από το ΔΗΚΟ και ενδεχομένως και το ΑΚΕΛ, αφού στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στήριξε ανοιχτά Νίκο Αναστασιάδη, τόσον ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, γνωστοποιώντας την στάση του στη βάση και τα μέλη του κόμματος. Επίσης, μέσω επιστολής του προς τον πρόεδρο του κόμματος, εκτόξευε κατηγορίες και ξεκαθάριζε πως δεν θα επέστρεφε στο ΔΗΚΟ, εκτός και αν άλλαζε η ηγεσία του.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, επιδεικνύει και ο πρώην Προέδρος της ΟΕΒ και γνωστός Σύμβουλος Επιχειρήσεων Χρίστος Μιχαηλίδης, ως ανεξάρτητος και υπερκομματικός υποψήφιος, αναμένοντας βεβαίως τις κινήσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Όπως όλα δείχνουν, ο Γιάννης Αρμεύτης τυγχάνει αποδοχής από τον πρώην δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και μέλη της επαρχιακής του ΑΚΕΛ, ο δε Χρίστος Μιχαηλίδης φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής από την βάση του κόμματος (ΑΚΕΛ), αλλά και γενικότερα των άλλων κομματικών χώρων.

Οικολόγοι-ΕΛΑΜ-Αλληλεγγύη

Το κίνημα Οικολόγων αναμένεται να λάβει αποφάσεις μέσα Σεπτεμβρίου, με μειωμένες πιθανότητες επιλογής των κυρίων Νικολαΐδη και Αρμεύτη, λόγω συμβολής τους στην ανάπτυξη των Πύργων στην Πόλη και την αθέτηση δεσμεύσεων προς το Κίνημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΕΛΑΜ εξετάζει ενδεχόμενο καθόδου με δικό του υποψήφιο, και συγκεκριμένα τον Πόλυ Ανωγυριατή, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν επίσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από πλευράς τους, οι Οικολόγοι, που αποφασίζουν επίσης τον Σεπτέμβριο, θα προχωρήσουν με τα υπάρχοντα ονόματα σε επιλογή η οποία θα καθοριστεί μετά την εξασφάλιση του 60% υποστήριξης από την επαρχιακή συνέλευση της Λεμεσού.

Ήδη διάφοροι υποψήφιοι έχουν προχωρήσει σε συναντήσεις με το κόμμα και, όπως μας λέχθηκε, όσοι έρθουν, θα τεθούν ενώπιον των επαρχιακών που θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου.