Κόστος Ζωής

Ψάχνεις για ενοίκιο; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων σε κάθε πόλη, πόσο έχουν τα ενοίκια σε περιοχές των αστικών εμπορικών κέντρων και των περιοχών όπου βρίσκονται τα πανεπιστήμια και τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν πάει να ενοικιάσει σπίτι ή διαμέρισμα

Ενόψει της νέας σεζόν που θα ξεκινήσει με το τέλος των διακοπών και δυστυχώς ακόμη υπό την αίρεση της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι και φοιτητές ψάχνουν για το «ιδανικό» ενοίκιο. Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων σε κάθε πόλη; Πόσο έχουν τα ενοίκια σε περιοχές των αστικών εμπορικών κέντρων και των περιοχών όπου βρίσκονται τα πανεπιστήμια; Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν πάει να ενοικιάσει σπίτι ή διαμέρισμα; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τα οποία απασχολούν κάθε ενδιαφερόμενο ενοικιαστή απάντησε στην «Σημερινή» ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων, Κυριάκος Ταλαττίνης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΟΙΚ.PNG

ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΝΟΙΚ.PNG

ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΝΟΙΚ.PNG

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων

Γενικά οι τιμές ενοικίασης των οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Ταλαττίνη, έχουν παρουσιάσει σταθεροποιητικές τάσεις κατά τον τελευταίο χρόνο 2020 – 2021, παρόλο που κατά τις αρχές του 2ου τριμήνου του 2020 και μετά την έναρξη της πανδημίας παρουσιάστηκαν πτωτικές – αρνητικές τάσεις στην πλειοψηφία των ενοικίων. Ιδιαίτερα μάλιστα αυτών που η κύρια πηγή ζήτησης είναι από το εξωτερικό (Airbnb), αν και κάποιες συγκεκριμένες περιοχές βέβαια με ιδιάζοντα χαρακτηριστικά (π.χ. Αγλαντζιά, Δήμος Λευκωσίας κ.ά.) παρουσιάζουν και αυξητικές τάσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Ταλαττίνης: «Οι περιοχές αυτές είναι κοντά σε Πανεπιστήμια, τόσο του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, ως επίσης και οι περιοχές πλησίον του Αστικού Εμπορικού Κέντρου των κύριων πόλεων, με καλές προσβάσεις στο Αστικό και Υπεραστικό Οδικό Δίκτυο».

Όσον αφορά την Λευκωσία ειδικότερα, οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων και κατοικιών στην ευρύτερη Μείζονα Λευκωσία έχουν ως ακολούθως: Για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ανέρχονται στα 400-600 ευρώ ανάλογα με το εμβαδόν, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων είναι στα 650-800 ευρώ, για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων ανέρχονται 750 - 1200 ευρώ, για ημιανεξάρτητη κατοικία αρχίζουν από 850 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 1300 ευρώ, ενώ για ανεξάρτητη οικία οι τιμές κυμαίνονται στα 1200-2000 ευρώ.

Όσον αφορά την πόλη και ευρύτερη Μείζονα Λάρνακα έχουν ως ακολούθως: Για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου οι τιμές ενοικίου ανέρχονται στα 400 – 500 ευρώ, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στα 500 – 600 ευρώ, για τριών υπνοδωματίων στα 550 – 600 ευρώ, για ημιανεξάρτητες κατοικίες στα 750 - 1200 ευρώ, ενώ για ανεξάρτητες κατοικίες αρχίζουν από 900 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 1700 ευρώ.

Όσον αφορά την πόλη και ευρύτερη Μείζονα Λεμεσό: Για τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου τα ενοίκια κυμαίνονται στα 400 – 600 ευρώ, για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων στα 700 - 1000 ευρώ, για διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων στα 900 - 1300 ευρώ, ενώ οι τιμές ενοικίου για ανεξάρτητες οικίες ξεκινούν από 1200 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 2200 ευρώ.

Πού κυμαίνονται οι τιμές στις φοιτητικές περιοχές

Οι πόλεις που φιλοξενούν τους φοιτητές είναι κυρίως η πρωτεύουσα (Λευκωσία) και η συμπρωτεύουσα (Λεμεσός), όπου στεγάζονται τα μεγάλα δημόσια Πανεπιστήμια, ήτοι το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή Αγλαντζιάς και το ΤΕ.ΠΑ.Κ. στο παραδοσιακό Αστικό Κέντρο Λεμεσού. Συναφώς, οι περιοχές Έγκωμης και Στροβόλου φιλοξενούν επίσης αρκετές εκατοντάδες φοιτητών από άλλες πόλεις και εξωτερικό, εφόσον σε αυτές είναι χωροθετημένα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια (University of Nicosia & European Cyprus), και παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα.

Τα ενοίκια στις περιοχές της Μείζονος Λευκωσίας (Αγλαντζιά, Έγκωμη, Στρόβολος) που γειτνιάζουν με τα υπό αναφοράν Πανεπιστήμια κυμαίνονται από €450- €600 για τα διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, ενώ όσον αφορά την περιοχή του Κέντρου Λεμεσού όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του ΤΕ.ΠΑ.Κ. τα ενοίκια κυμαίνονται από €350-€550 για στούντιο ή και ενός υπνοδωματίου διαμερίσματα.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Οι περιοχές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση ενοικίων είναι η Μείζων Λευκωσία που καλύπτει τις περιοχές Αγλαντζιάς, Στροβόλου (περιοχές Δασούπολης, Σταυρού, Ακρόπολης, Λατσιών, Έγκωμης, Μακεδονίτισσας κ.λπ.), λόγω του μεγάλου πληθυσμού που υπάρχει στην ευρύτερη Λευκωσία και τις ανάγκες για στέγαση, ενώ στα ίδια επίπεδα περίπου κυμαίνεται και η Λεμεσός, η οποία εκτός από την τοπική ζήτηση έχει να επιδείξει και σημαντική ζήτηση από τους ξένους που εργάζονται και ζουν στην πόλη της Λεμεσού.

Χαμηλότερη ζήτηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Οι πόλεις με την πιο χαμηλή ζήτηση είναι η ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ήτοι οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, όπου η τοπική ζήτηση είναι πολύ πιο αδύνατη από τις άλλες πόλεις και είναι περισσότερο εξωγενής, της τουριστικής μορφής και, κατά συνέπεια, εποχιακή.

Ο ρόλος της πανδημίας στις τιμές των ενοικίων

Η έναρξη της πανδημίας επηρέασε αρχικά τις τιμές ενοικίασης, ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνίαζαν με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ήτοι στην Έγκωμη και Στρόβολο (περιοχή Μετοχίου Κύκκου – κτιρίου «ΣΙΓΜΑ»), εφόσον η δια ζώσης διδασκαλία διακόπηκε και εγίνετο εξ αποστάσεως, οπόταν και αρκετοί φοιτητές (του εξωτερικού) είχαν φύγει από την Κύπρο για την πατρίδα τους.

Συναφώς, η πανδημία επηρέασε περισσότερο τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις του τύπου Airbnb, οι οποίες εξαρτώντο περισσότερο από τους τουρίστες – επισκέπτες και, με τους περιορισμούς που είχαν τεθεί, είχαν επηρεαστεί ουσιαστικά και παρατηρήθηκαν σοβαρές μειώσεις στα ζητούμενα ενοίκια. Το κλίμα τούτο έχει αντιστραφεί σε αρκετό βαθμό, παρόλο που τα γενικότερα επίπεδα είναι ελαφρώς πιο χαμηλά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτή την κατηγορία ενοικιάσεων, ενώ για τις ενοικιάσεις όπου η ζήτηση πηγάζει από την τοπική αγορά, ενώ αρχικά υπήρξε μια ελαφρά πτώση, το τελευταίο έτος υπήρξε μια σταθεροποιητική τάση.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές

Όσον αφορά ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν όταν πρόκειται να ενοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα ή σπίτι, εκτός από την τοποθεσία που, από μόνη της, υποδηλοί τα απαραίτητα κριτήρια, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η φυσική κατάσταση και συντήρηση του υποστατικού, αν διαθέτει θέρμανση ή κλιματισμό και το ύψος των κοινοχρήστων σε σχέση με διαμερίσματα.

Το τελευταίο σημαντικό που θα πρέπει να προσέξει κάποιος για κάθε υποστατικό που προσφέρεται για ενοικίαση, είναι ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να παρέχει και το ανάλογο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, οπόταν ο ενοικιαστής να γνωρίζει για τις κατά προσέγγιση δαπάνες που θα έχει να επωμισθεί για θέρμανση ή και κλιματισμό.