Κυπριακό

Τουρκοκύπριος δικηγόρος: Τα τρία μεγάλα προβλήματα με την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»

Το θέμα του Βαρωσιού έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος δικηγόρος. Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί παρά τους εκφοβισμούς». Μηνύματα για τις επετείους της 1ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, υπό τον τίτλο «Τα τρία προβλήματα στο Βαρώσι», η «Yeni Düzen» (02/08/2021) δημοσιεύει εκτενής συνέντευξη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Μετίν Χακί, ο οποίος αναφέρει ότι οι δυσκολίες στο θέμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, ο δικηγόρος Χακί ανέφερε: «Η καταβολή των αποζημιώσεων μπορεί να πάρει χρόνια, αιτήσεις που δεν εξετάζονται είτε γιατί αφορούν την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων είτε λόγω αργοπορημένων εκθέσεων και τρίτο η πιθανή νέα αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ».

Ερωτηθείς να σχολιάσει ποια πρέπει να είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά με την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος πρότεινε ότι πρέπει να καθοριστεί ένα μακροπρόθεσμο αλλά απτό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του 96,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, που δεν έχει ανοίξει ακόμη, ώστε να υποχρεωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για «σοβαρές» συνομιλίες και για να αρθεί η νομική αβεβαιότητα.

Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί παρά τους εκφοβισμούς»

Οι απειλές και οι πιέσεις δεν θα τρομοκρατήσουν την τουρκική πλευρά, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού θα συνεχιστεί, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει η εφημερίδα των κατεχομένων «Diyalog» (01/08/2021), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι το πρώτο στάδιο του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού το 2020 έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ανοίχθηκαν κάποιοι δημόσιο χώροι και μέρος της παραλίας για το κοινό. Σημείωσε ότι στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος, που ανακοινώθηκε κατά την 47η επέτειο της «ειρηνικής επιχείρησης» [τουρκικής εισβολής του ΄74], η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας θα μπορεί να αποφασίζει για το δικαίωμα των δικαιούχων να επιστρέψουν στις περιουσίες του αφού πρώτα προσφύγουν στην επιτροπή.

Εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφασή τους για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που θα καταστήσει εφικτή την επιστροφή των παλαιών ιδιοκτητών και δικαιούχων στις περιουσίες τους, που δεν μπορούσαν να πάνε εδώ και χρόνια.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την αδικία εδώ και θα το υλοποιήσουμε μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Τατάρ.

Υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η τουρκική πλευρά έφερε στην ατζέντα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους για να εμποδίσει αυτό το άνοιγμα, με απειλές και εκβιασμούς.

«Καθώς η ελληνοκυπριακή ηγεσία ζητά επιβολή νέων κυρώσεων και εμπάργκο κατά της ΤΔΒΚ, ενώ απειλεί ακόμη και τους ίδιους τους πολίτες της, που έχουν αιτηθεί ή θα αιτηθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, ενώ κάνει ενέργειες για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και να εμποδίζει τις διελεύσεις των πολιτών της ΕΕ ή άλλων τρίτων χωρών στην ΤΔΒΚ. Όλα αυτά αποδεικνύουν ακόμη μια φορά από ποιους παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, είναι παραδειγματικό το γεγονός ότι η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες χώρες, που αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν τήρησαν ούτε μια υπόσχεση, που έδωσαν στο λαό μας κατά το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, είναι θεατές και στηρίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο Τατάρ.

Σύμφωνα με τον παράνομο «Bayrak» (31/07/2021), ο Τατάρ δήλωσε ακόμη ότι δεν έχουν καμία σημασία οι εκκλήσεις που απευθύνουν το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, η ΕΕ, τα Ηνωμένα έθνη και άλλοι ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να παραιτηθεί από την πρότασή της για δύο κράτη και από το άνοιγμα του Βαρωσιού, προσθέτοντας: «Έχουμε δίκαιο και βαδίζουμε στο δρόμο της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε το δρόμο που έχουμε χαράξει μαζί με την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία».

Επισημαίνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι την στιγμή που ζητούν επιβολή εμπάργκο και νέων περιορισμών στον τουρκοκυπριακό «λαό», η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψε συμφωνίες για νέα στρατιωτική συνεργασία και αύξηση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, ο Τατάρ ανέφερε ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» με τη Σλοβακία.

Ο Τατάρ δήλωσε καταληκτικά ότι παρά τις απειλές και τους εκφοβισμούς, δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση από την πρότασή τους για λύση στη βάση δύο κρατών και στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού.

Μηνύματα από Τατάρ και Σανέρ για τις επετείους της 1ης Αυγούστου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα παραιτηθούν από το «κράτος» τους και την κυριαρχία τους, γράφει η «Güneş» (02/08/2021).

Σε μήνυμα του για τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ίδρυσης των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας», της 63ης επετείου της ίδρυσης της TMT και της 450ης επετείου της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν σε αυτά τα εδάφη εδώ και 450 χρόνια και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σε ομιλία του σε τελετή για τους εορτασμούς της 1ης Αυγούστου, ο Τατάρ επέκρινε δημοσίευμα αγγλόφωνης εφημερίδας, χαρακτηρίζοντας το ως «εκπληκτικό».

«Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μέρος μια μεγαλύτερης διάστασης της πολιτικής. Θεωρούν ότι το Βαρώσι είναι δικό τους», υποστήριξε ο Τατάρ, υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν εντάχθηκε στην ΕΕ ως ο μόνος εκπρόσωπος του νησιού, παρόλο που έπρεπε να ζητηθεί η έγκριση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού για το αυτό το θέμα.

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε πιέσεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε είδους μέσου μέχρι την αποδοχή της κυριαρχία μας», επανέλαβε ο Τατάρ υπενθυμίζοντας ότι η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.

Σε μήνυμά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, για τις επετείους της 1ης Αυγούστου, υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική και κανείς να μην αναμένει ότι θα τους υποτάξει υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα ελληνικό κράτος.