«Βόμβα» με οσμή σκανδάλου για τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα

Σέρνεται στα δικαστήρια από Ρώσο πρώην βουλευτή για απάτη, συνωμοσία και απόσπαση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Βαριές κατηγορίες για σοβαρότατα αδικήματα απάτης αντιμετωπίζει ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ο Ρώσος υπήκοος Adnan Muzykaev, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Δούμα (Βουλής) της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Ρωσίας στη Δούμα, κίνησε αγωγή εναντίον του Γιώργου Βαρνάβα και της Amelina Smyrli Elena, με την οποία τους κατηγορεί για:

1/ Συνωμοσία, απάτη, απόσπαση περιουσιακών στοιχείων εκατομμυρίων, μέσω ψευδών παραστάσεων.
2/ Απόσπαση 80,000 ευρώ μέσων ψευδών παραστάσεων από Ρώσο υπήκοο.
3/ Δόλια, παράνομα, κατά παράβαση των αρχών του αδικαιολόγητου πλουτισμού και κατόπιν απάτης μέσων ψευδών παραστάσεων απέσπασε ακίνητο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε όλες αυτές τις, εξαιρετικά σοβαρές, καταγγελίες, θα κληθεί να απαντήσει ο Γιώργος Βαρνάβα, δια της δικαστικής οδού, πλέον.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν Ρώσους επιχειρηματίες και μέλη της Δούμας να είναι έντονα ενοχλημένοι και κατηγορούν, επίσης, τον Γιώργο Βαρνάβα για δόλιες πράξεις συνωμοσίας και απάτης. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες και αξιωματούχοι αναμένεται να προβούν, αν δεν το έπραξαν ήδη, σε διαβήματα μέσω διπλωματικών οδών.

Ο Γιώργος Βαρνάβα διετέλεσε βουλευτής, κομματικός αξιωματούχος και, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα, είναι Διευθυντικό Στέλεχος της BIOLAND ENERGY. Απ’ όσα, όμως, προκύπτουν, φαίνεται ότι η γνωριμία με τον Ρώσο πρώην βουλευτή, ο οποίος δήλωνε ότι η Κύπρος είναι το δεύτερό του σπίτι, προφανώς προέκυψε μέσα από την κοινοβουλευτική ιδιότητα και των δύο.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βαρνάβα καλείται να ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη, αλλά, πρωτίστως, στο ακροατήριο της ΕΔΕΚ για όλα όσα τον κατηγορούν και, παράλληλα, τα όσα ο ίδιος αναπτύσσει ως υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος περί διαφάνειας.

Η εν λόγω δικαστική υπόθεση, με όσα τον κατηγορούν, σίγουρα δεν διευκολύνει τον Γιώργο Βαρνάβα στην εσωκομματική προεκλογική διαδικασία. Και, σίγουρα, ούτε και η ΕΔΕΚ επιθυμεί, σε αυτήν τη φάση, να φορτωθεί μια σοβαρή δικαστική περιπέτεια.

Η υπόθεση θα απασχολήσει, εντός και εκτός δικαστηρίου, το δημόσιο ενδιαφέρον, ενώ δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να προκύψουν και άλλες αποκαλύψεις...

Το σίγουρο είναι ότι η νέα αυτή υπόθεση έχει τις πιθανότητες εξέλιξης ενός νέου σκανδάλου με άρωμα «This is Cyprus», όπου, για άλλη μια φορά, Κύπριος πρώην βουλευτής κατηγορείται για απάτη πολλών χιλιάδων ευρώ και μάλιστα με πολιτικές προεκτάσεις και όχι μόνο.

Γ. Βαρνάβα: Καθόλα νόμιμη η πράξη

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον κ. Βαρνάβα, ο οποίος δηλώνει ότι «η πράξη η οποία έχει γίνει είναι μία καθόλα νόμιμη πράξη η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2018, δηλαδή η εκχώρηση των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Ρώσου που απορρέουν μέσα από το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο στην κ. Εlena Amelina Smyrli. Από την στιγμή που έχετε στα χέρια σας την έκθεση υπεράσπισής μου, με καλύπτει πλήρως. Αν έχετε μελετήσει την εν λόγω υπεράσπισή μου, θα διακρίνετε ότι μάρτυρες στα εν λόγω συμφωνητικά είναι πολύ στενά συγγενικά πρόσωπα του εν λόγω Ρώσου, όπως επίσης μάρτυρες υπεράσπισής μας θα είναι τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, δηλαδή στενά συγγενικά πρόσωπα του Ρώσου». Προσθέτει, δε, ότι θεωρεί πώς «με βάση τα δεδομένα, αδίκως ο συγκεκριμένος προχώρησε στην εν λόγω αγωγή. Σίγουρα δεν θα δικάσουμε δημόσια την αγωγή, γι’ αυτόν τον λόγο, ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των δικαστηρίων όπου αποτάθηκε ο συγκεκριμένος Ρώσος».

Γνωριμία το 2013

Όπως αναφέρεται, πάντως, στην σελίδα 5 της έκθεσης υπεράσπισης των εναγομένων, ο ενάγων, κατά ή περί την αρχή Απριλίου 2018, ζήτησε από τον εναγόμενο αρ 2 (Γ. Βαρνάβα), όπως ετοιμάσει συμφωνία εκχώρησης του επίδικου ακινήτου προς όφελος της εναγομένης αρ 1 (Εlena Amelina Smyrli) δυνάμει δωρεάς. Παράλληλα, στην σελίδα 1 αναφέρεται ότι τον συγκεκριμένο Ρώσο ο κ. Βαρνάβα τον γνώρισε τον Ιούλιο του 2013 στην Ρωσία, όταν συμμετείχε σε διακομματική αποστολή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ρωσία.

Η έκθεση υπεράσπισης

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της έκθεσης υπεράσπισης των εναγομένων:

  • Οι Εναγόμενοι περαιτέρω ισχυρίζονται ότι κατόπιν αιτήσεως του Ενάγοντα, την οποία προώθησεν μέσω του Εναγομένου αρ.2, προς τον οποίο ο Ενάγων υπέγραψεν πληρεξούσιο έγγραφον, το οποίο ήτο γραμμένο τόσο στην Αγγλική όσο και στη Ρωσική γλώσσα, εξεδόθην στις 19/4/19 στα πλαίσια της Γενικής αίτησης αριθμός 12/18 διάταγμα με το οποίο επιτρέπει την κατάθεση στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακος δια σκοπούς Ειδικής Εκτέλεσης του Πιστού Αντιγράφου του Πωλητηρίου Εγγράφου ημερ.28/11/1996 μεταξύ της Phar Lap Estates Limited και του Ενάγοντα αναφορικά με το επίδικο ακίνητο. Το εν λόγω πωλη-τήριο έγγραφο το κατέθεσεν στο Κτηματολόγιο Λάρνακος η Εναγομένη αρ.1 στις 29 / 5 / 19.
  • Ο Εναγόμενος αρ.2 ισχυρίζεται ότι κατά/ή περί τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016 κατόπιν παράκλησις του Ενάγοντα ο Εναγόμενος αρ.2 εξασφάλισεν δια τον Ενάγοντα από την Εταιρεία ΧΧΧΧ δάνειο ύψους €80,000.- (Ογδόντα χιλιάδων ευρώ). Η σχετική συμφωνία δανεισμού του Ενάγοντα από την Εταιρεία ΧΧΧΧ δια το ποσόν των €80,000.- υπεγράφην μεταξύ του Ενάγοντα και της ΧΧΧΧ στις 8/9/2016, στη Λάρνακα.
  • Οι Εναγόμενοι απορρίπουν κατηγορηματικά τους ισχυρι-σμούς του Ενάγοντα οι οποίοι περιέχονται στη παράγραφον αρ.12 της Εκθέσεως Απαιτήσεως. Περαιτέρω οι Εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι τα αληθή γεγονότα έχουν ως ακολούθως:
  • Ο Ενάγοντας κατά/ή περί τις αρχές Απριλίου 2018 εζήτησε από τον Εναγόμενο αρ.2 όπως ετοιμάσει συμφωνία εκχώρησης του επίδικου ακινήτου προς όφελος της Εναγομένης αρ.1 δυνάμει δωρεάς.
  • Ο Εναγόμενος αρ.2 ετοίμασε την συμφωνία εκχώρησις στη Αγγλική γλώσσα η οποία είχε μεταφραστεί και στη Ρωσική γλώσσα και με ημερ.12/4/18. Στη εν λόγω συμφωνία ο Εναγόμενος αρ.2 συμπεριέλαβε όρο ότι η Εναγομένη αρ.1 αναλάμβανε την εξόφληση του δανείου του Ενάγοντα το οποίο είχε συνάψει, ως ανωτέρω αναφέρεται, από την Εταιρεία ΧΧΧΧ.
  • Στις 12/4/18 ο Ενάγων προσήλθε στα γραφεία της ΧΧΧΧ, στη Λάρνακα συνοδευόμενος από τον ξάδελφο του Sirazhdi Tulaev δια να υπογράψει την ρηθείσα συμφωνία εκχώρησις ημερ.12/4/18. Όταν ο Ενάγων διάβασε ότι σ΄αυτή περιέχεται ο όρος ότι η Εναγομένη αρ.1 αναλάμβανεν την εξόφληση του πιο πάνω δανείου του Ενάγοντα στη ΧΧΧΧ έσχισε την εν λόγω συμφωνία, χωρίς να την υπογράψει, επιμένοντας ότι το εν λόγω ακίνητο το εκχωρεί, δυνάμει δωρεάς, στη Εναγομένη αρ.1.
  • Παρόντες στο γραφείο της εταιρείας ΧΧΧΧ κατά την πιο πάνω ημερομηνία εκτός από τον Ενάγοντα, τους Εναγομένους αρ.1 & αρ.2, τον ξάδελφο του Ενάγοντα Sirazhdi Tulaev ήτο και ο ΧΧΧΧ CEO της εταιρείας ΧΧΧΧ, η ΧΧΧΧ, η οποία είναι η νομικός διευθυντής της εταιρείας ΧΧΧΧ και η πιστοποιών υπάλληλος.
  • Ο Ενάγοντας αφού έσχισε την πιο πάνω συμφωνία εκχώρησις και προτού αναχωρήσει από τα γραφεία της ΧΧΧΧ ζήτησε από τον Εναγόμενο αρ.2 όπως ετοιμαστεί νέα συμφωνία η οποία να αναφέρει ότι ούτος εκχωρεί το ρηθέν ακίνητο στη Εναγομένη αρ.1 δυνάμει δωρεάς.
  • Κατά/ή περί τα μέσα Απριλίου 2018 οι Εναγόμενοι ετοίμασαν νέα συμφωνία με ημερ.20/4/2018 στη οποία αναφερόταν ότι παρόλον ότι η Εναγομένη αρ.1 προσφέρθηκε να αγοράσει το επίδικο ακίνητο στη τιμή της αγοράς το οποίο ο Εναγών δεν απεδέχθηκε, η Εναγομένη αρ.1 προσφέρθηκε να εξοφλήσει το δάνειο του Ενάγοντα που ούτος είχε συνάψει από την ΧΧΧΧ το οποίο ο Ενάγων και πάλιν δεν απεδέχθηκε και αντί τούτου επέμενε να χαριστεί το εν λόγω ακίνητο στη Εναγομένη αρ.1.
  • Η εν λόγω συμφωνία ημερ.20/4/2018 υπεγράφην στα γραφεία της εταιρείας ΧΧΧΧ, στη Λάρνακα από τον Ενάγοντα και την Εναγομένη αρ.1. Ως μάρτυρες υπέγραψαν ο ΧΧΧΧ Ceo της Εταιρείας ΧΧΧΧ και ο Sirazhdi Tulaev, ξάδελφος του Ενάγοντα. Παρόντες ήτο επίσης ο Εναγόμενος αρ.2 και η πιστοποιών Υπάλληλος ο οποίος πιστοποίησε τις υπογραφές των συμβαλλομένων μερών.
  • Η εν λόγω συμφωνία είχε συνταχθεί στη Αγγλική και Ρωσική γλώσσα.
  • Στις 18/10/2018 ο Ενάγων και οι Εναγόμενοι αρ.1 & αρ.2, στο σπίτι του Ενάγοντα στο χωριό Μενεού, Λάρνακα, παρουσία του Ismail Gazaliev, ξαδέλφου του Ενάγοντα και του Ρώσου δικηγόρου του Abdul Didaev υπέγραψαν τροποποίηση της συμφωνίας ημερ.20/4/2018. Ο Ρώσος δικηγόρος Abdul Didaev και ο Ismail Gazaliev υπέγραψαν ως μάρτυρες στην τροποποιητική συμφωνία ημερ.18/10/18. Οι υπογραφές των συμβαλλομένων μερών πιστοποιήθηκαν από πιστοποιών υπάλληλο.
  • Στις 27/5/2019 στα γραφεία της εταιρείας ΧΧΧΧ ο Ενάγοντας υπέγραψε με την Εναγομένη αρ.1 νέα συμφωνία Εκχώρησις ημερ.27/5/2019 αφού δεν ήτο νομικά επιτρεπτή και εκτελεστή η συμφωνία ημερ.20/4/18 στη οποία δεν γίνετο πρόνοια δια αντάλλαγμα της μεταβίβασης. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφει στη παρουσία του ξαδέλφου του Ενάγοντα Ismail Gazaliev και του ΧΧΧΧ οι οποίοι υπέγραψαν ως μάρτυρες του Εναγομένου αρ.2 και της πιστοποιούντος υπαλλήλου η οποία πιστοποίησεν τις υπογραφές των συμβαλλομένων μερών. Η εν λόγω συμφωνία ημερ.27/5/2019 έγινε τόσο στην Αγγλική όσο και στη Ρωσική γλώσσα. Στην εν λόγω συμφωνία εκχώρησις ημερ.27/5/2019 προβλέπετο όπως η Εναγομένη αρ.1 καταβάλλει στο Ενάγοντα το ποσόν των € ΧΧΧΧ.
  • Η Εναγομένη αρ.1 αυθημερόν δηλ. στις 27/5/2019 και κατόπιν συνεννόησης μετά του Ενάγοντα όστις, τελικώς, απεδέχθην την εισήγηση της Εναγομένης αρ.1 δια εξόφληση της οφειλής υπό του τελευταίου πρός την εταιρεία ΧΧΧΧ υπέγραψε με την εταιρεία ΧΧΧΧ συμφωνία με την οποία αναλάμβανε όπως μέχρι την 31/12/21 πληρώσει και εξοφλήσει το χρέος το οποίο ο Ενάγων όφειλε στη εταιρεία ΧΧΧΧ, ύψους μέχρι την 31/12/21, του ποσού των € ΧΧΧΧ. Περαιτέρω δε η Εναγομένη αρ.1 ανέλαβε την εξόφληση των δικηγορικών εξόδων που προέκυψαν στη Γενική Αίτηση 12/18 ΕΔ Λάρνακας ύψους € ΧΧΧ περίπου καθώς και των τυχόν οφειλομένων, υπό του Ενάγοντα, φόρων επί του επίδικου ακινήτου πράγμα που η Εναγομένη έπραξε.
  • Η Εναγομένη αρ.1 στι 29/5/19 καταχώρησε στο Κτηματολόγιο Λάρνακος το αντίγραφο του αρχικού Πωλητηρίου συμβολαίου μεταξύ του Ενάγοντα και της Phar Lap Estates Ltd και την συμφωνία εκχώρησις μεταξύ του Ενάγοντα και της Εναγομέ-νης αρ.1 ημερ.27/5/19 και επλήρωσε όλους τους μέχρι τότε οφειλομένους φόρους, υπό του Ενάγοντα, επιδιώκοντας την τυχόν επ’ ονόματι της εγγραφή του επίδικου ακινήτου και έκδοση σχετικού τίτλου ιδιοκτησίας.
  • Οι Εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι οι αιτούμενες θεραπείες της παραγράφου αρ.25 Β, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ είναι μετέωρες και/ή δεν υποστηρίζονται από τα Γεγονότα της Εκθέσεως Απαιτήσεως και ως τέτοιες δέον όπως απορριφθούν υπό του Δικαστηρίου.
  • Οι Εναγόμενοι ως εκ των πιο άνω αιτούνται απόρριψη όλων των αιτούμενων θεραπειών της υπό τον ως άνω αριθμό και τίτλο αγωγής ως αβάσιμη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική με έξοδα σε βάρος του Ενάγοντα.