Περιβάλλον

Στα εστιατόρια πετούν το 70% της μερίδας των ψαρικών μας

Τεράστια καταστροφή για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας

Το ψάρι θεωρείται το κατ’ εξοχήν φαγητό της υψηλής κοινωνίας, αν αναλογιστεί κανείς τις υψηλές τιμές πώλησής του και σερβιρίσματος στους χώρους εστίασης. Παρόλα αυτά, είναι και το πρώτο προϊόν που καταλήγει, δυστυχώς, στα σκουπίδια, προκαλώντας τεράστια καταστροφή για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι, λόγω του υψηλού κόστους κατανάλωσης, της αυξημένης ζήτησης και της δυσκολίας στην αλιεία του, είναι ιδανικό να δοθούν λύσεις όπως οι υδατοκαλλιέργειες, που είναι και φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι το 2030, πάνω από το 65% των αλιευτικών προϊόντων θα προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια. Η σύγχρονη πρακτική της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’80, με τις τρεις δεκαετίες που ακολούθησαν να βρίσκουν τον κλάδο σε εξαιρετική ανάπτυξη, καθώς η συνολική παραγωγή των 90.000 τόνων το 1985 εκτινάχθηκε στους 436.401 τόνους ψαριών και 385 τόνους μαλακίων, σύμφωνα με τον FAO (2008).

Στα σκουπίδια ψάρια και μαλάκια

Ωστόσο, δυστυχώς, σε χώρους εστίασης, το 70% της μερίδας του πιάτου από ψαρικά πετάγεται στα σκουπίδια, όπως επίσης και το 55% της μερίδας θαλασσινών (μαλάκια/μύδια/καβούρια) του πιάτου. Αυτό κατέδειξε σχετική έρευνα της ΟΕΒ.

Τα σχετικά στοιχεία καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν μέσω της εκστρατείας «Foodprint» (Τέρμα στη Σπατάλη Τροφίμων), του εταιρικού σχήματος που αποτελείται από το Συγκρότημα «Δίας», την ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό «Φίλοι της Γης», τους Σύμβουλους Περιβάλλοντος «Παρπούνας – Sustainability» και Επικοινωνίας «Opinion and Action» και αφορά πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα εν λόγω στοιχεία που αφορούν τη διαχείριση φαγητού που δεν καταναλώθηκε από τον πελάτη, μόνο το 6% των επιχειρήσεων προτείνει στον πελάτη το πακέτο take away. Ένα 30% των επιχειρήσεων δίνει το φαγητό σε take away μόνον εάν το ζητήσει ο πελάτης και, τέλος, περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις (47%) δεν δίνει ποτέ το φαγητό που περίσσεψε στον πελάτη, οπότε καλό θα ήταν να ζητάμε το πακετάκι μας.

Η ιχθυοκαλλιέργεια

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια κερδοφόρα πρακτική και μπορεί να είναι υψηλά φιλική προς το περιβάλλον όταν χρησιμοποιούνται υπεύθυνες πρακτικές. Η καινοτομία και η ενημέρωση ως προς τις καλύτερες πρακτικές είναι σημαντικές για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την ανάπτυξή της. Βέβαια, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις σε ενέργεια και νερό, δύο πόρους περιορισμένους στη γη, αλλά και απαραίτητους για τη βιομηχανία της υδατοκαλλιέργειας. Οπότε, ψάρια, μέσω ιχθυοκαλλιέργειας ή θαλασσινής αλιείας, το ιδανικό είναι να τα αγοράζουμε με μέτρο και πάντα να υπολογίζουμε σωστά τις ποσότητες, σεβόμενοι το περιβάλλον όπου ζούμε.

Όταν η ιχθυοκαλλιέργεια πραγματοποιείται υπεύθυνα, μπορεί να συμβάλει στην παροχή τών προς το ζην σε πληθυσμό που υπολογίζεται να αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

FOOD PRINT WEB BANNER-SigmaLive.jpg