Τουρισμός

«Ζουν» για τον Αύγουστο οι ορεινές περιοχές»

Σαν έθιμο πλέον, μετά τις διακοπές στην παραλία, οι Κύπριοι ανεβαίνουν για το βουνό

Την καλύτερη περίοδο διανύουν οι ξενοδόχοι των ορεινών θερέτρων, αφού ο Αύγουστος είναι ο μήνας που κατ’ εξοχήν γεμίζουν με κόσμο. Σίγουρα οι αριθμοί δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς των παράλιων περιοχών, ωστόσο ο κόσμος φαίνεται να στρέφεται προς το βουνό μετά το μαύρισμα και την αλμύρα. Αυτά συμβαίνουν τώρα. Τι γίνεται, όμως, όταν ο μήνας των διακοπών δίνει τη θέση του στον Σεπτέμβριο; Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Ορεινών Θερέτρων, Ανδρέας Μαντάλας, αναφέρει ότι από κάποια στιγμή και μετά τα βουνά υπάρχουν μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών στάθηκαν αιτία να παραμείνουν «ζωντανές» οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι κοινότητες.

Επιστροφή στο βουνό

Σαν έθιμο πλέον, μετά τις διακοπές στην παραλία, ανεβαίνει κανείς για το βουνό. Η αναζήτηση της δροσιάς, της ηρεμίας, της εναλλακτικής διασκέδασης, της πραγματικής χαλάρωσης στέλνουν πάρα πολλούς σε ορεινές περιοχές, ειδικά κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Ο κ. Μαντάλας, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι, ειδικά φέτος, για την πληρότητα των ξενοδοχείων, βοήθησαν πολύ τα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών. «Από δω και πέρα, για τον υπόλοιπο Αύγουστο η πληρότητα σε όλα τα ορεινά θέρετρα κυμαίνεται από 70% μέχρι 90%. Ο λόγος είναι επειδή τρέχουν τα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και τα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας».

Όσο για τις ηλικιακές ομάδες που επιλέγουν το βουνό, εκτός από τη σταθερή των 50 και άνω, κυριαρχεί και αυτή των άνω των 30 και ειδικότερα νεαρές οικογένειες. «Πάντα υπάρχουν οι νέοι που επιλέγουν το βουνό μετά την παραλία, αλλά το να μιλήσουμε με ποσοστά είναι δύσκολο, καθώς προστέθηκαν στους χώρους διαμονής αρκετά Airbnb, κάποια διαμερίσματα και κάποιες μικρές μονάδες που δεν υπήρχαν πριν. Σίγουρα υπάρχουν όλες οι ηλικίες και όχι μόνο οι άνω των 50 και οι ηλικιωμένοι, όπως θεωρείται ακόμη από πολλούς».

Επιχορηγημένες μέχρι και τον Μάρτιο

Η πανδημία έφερε ολέθριες συνέπειες στον τουριστικό τομέα γενικότερα. Οι ορεινές περιοχές κρατιούνται ζωντανές με νύχια και με δόντια από τα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Εργασίας. Οι μήνες που ακολουθούν θα ήταν νεκροί, αν δεν υπήρχαν τα σχέδια, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Ορεινών Θερέτρων, χωρίς, ωστόσο, να κρύβει ότι τα σχέδια δεν μπορούν να θεωρηθούν πανάκεια.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο ξεκινά το σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων, σύμφωνα με το οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο τρεις ημέρες με πλήρη διατροφή. Ο κ. Μαντάλας ανέφερε ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά ασύμφορο προς τους ίδιους, εφόσον πολλά ξενοδοχεία ενδέχεται να παραμείνουν με χαμηλή πληρότητα. «Ο χρόνος αυτός που δόθηκε, πιστεύω ότι είναι περισσότερος από όσο έπρεπε. Οι αιτήσεις είναι 3200, άρα θα έπρεπε να δοθούν σε δύο μήνες, ώστε όλα τα ξενοδοχεία να έχουν μεγάλη πληρότητα. Όταν το κρατάς για τέσσερεις μήνες, σημαίνει ότι μειώνεις δια δύο την πληρότητά σου».

Όσο για τα Σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού, αυτά επίσης ενίσχυσαν την πληρότητα των ορεινών θερέτρων. «Τα Σχέδια θα είναι πλέον διήμερα από τον Σεπτέμβριο, πάλι με 35% έκπτωση, και θα τρέχουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, όπως μας ενημέρωσαν από το Υφυπουργείο».

Πιο δίκαιη μοιρασιά ζητεί ο ΠΑΣΥΞΕ

Ένα άλλο σχέδιο που τρέχει είναι αυτό των επιχορηγημένων αδειών εργοδοτουμένων σε ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων και της περιοχής Πύργου Τηλλυρίας. Σκοπός του σχεδίου είναι η επιχορήγηση της διαμονής και διατροφής των εργοδοτουμένων και των εξαρτωμένων τους σε ξενοδοχεία των περιοχών που αναφέρονται. Αυτό όμως φέτος δεν φαίνεται να βοήθησε την κατάσταση, όπως εξήγησε ο κ. Μαντάλας. «Ειδικότερα, την Κακοπετριά δεν την βοήθησε καθόλου. Ίσως, λόγω της πανδημίας, ο κόσμος δεν προχώρησε σε αιτήσεις. Άλλοτε υπήρχαν 3.000 αιτήσεις. Φέτος μόνο 1300 και εγκρίθηκαν οι 950. Πρέπει να αναφέρουμε, επίσης, ότι, εξαιτίας του ότι δεν μπήκαν κάποιοι φραγμοί στον τρόπο κατανομής του ποσού που συγκεντρώνεται γι’ αυτόν τον σκοπό, δεν δούλεψαν τα 16 ξενοδοχεία, αλλά μόνο 3-4».

Πλαφόν στα πόσα δικαιούται κάθε ξενοδοχειακή μονάδα από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας ζητεί ο ΠΑΣΥΞΕ Ορεινών Θερέτρων. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δωματίων που δίνονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν και οι υπόλοιποι. Το Σχέδιο των επιχορηγημένων διακοπών γίνεται για τους δικαιούχους των κοινωνικών ασφαλίσεων, από τη μια, αλλά και για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών μονάδων των ορεινών θερέτρων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στο παιγνίδι του τουρισμού. Όταν όμως λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος μόνο δύο – τρία ξενοδοχεία από τα 16, τότε θα πρέπει να προβληματιστεί το αρμόδιο Υπουργείο και να δει τι πρέπει να κάνει, ώστε να δουλεύουν όλοι. Για παράδειγμα, δεν γίνεται η Κακοπετριά, από το 1972, με εξαίρεση το 1974-1976, να είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα, αλλά όχι στην διαμονή πλέον».

Ανασταίνονται μόνο Σαββατοκύριακα

Με το πρώτο ψυχρό φθινοπωρινό αεράκι, γυμνώνουν τα δέντρα, γυμνώνουν και οι ορεινές κοινότητες. Ο κ. Μαντάλας ανέφερε ότι τα ορεινά θέρετρα πλέον δουλεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. «Την Παρασκευή με μισή πληρότητα και το Σάββατο σχεδόν πλήρες το ξενοδοχείο. Ακολουθούν ο Νιόβρης και ο Δεκέμβρης, όπου ειδικά η Κακοπετριά ανασταίνεται με τις μαθητικές εκδρομές, απ’ όλη την Κύπρο. Βασικά, αυτά αφορούσαν την προ πανδημίας εποχή. Μετά έρχονται τα πρώτα χιόνια, άρα και οι χειμερινοί εκδρομείς. Ακολουθεί το Πάσχα, όπου επικρατεί μια ηρεμία μέχρι την 1ην Ιουλίου, όταν ξεκινά η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος».

Όσο για το πώς βλέπει το μέλλον των ορεινών θερέτρων, ο κ. Μαντάλας επισήμανε ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. «Οι Κύπριοι, αν και φαίνεται να στρέφονται στα ορεινά θέρετρα, εντούτοις θα πρέπει να γίνουν αρκετές διορθωτικές κινήσεις και έργα, ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στο βουνό. Τα ποσά που εξαγγέλθηκαν για ενίσχυση των ορεινών περιοχών σπρώχνουν προς τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, ώστε οι περιοχές να μπουν δυναμικά στις επιλογές των τουριστών και όχι μόνο».

Έργα και εκπαίδευση στα βουνά

Με τις κατάλληλες υποδομές, οι ορεινές περιοχές θα πάρουν πίσω ζωή και η ανάπτυξη θα είναι δεδομένη, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαντάλας. «Εμείς οι ξενοδόχοι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν υποδομές, να προχωρήσουν σε στήριξη των μονάδων για ανακαινίσεις και σίγουρα χώροι στάθμευσης. Θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα επίπεδο και μια ποιότητα που ο κόσμος βλέπει αλλού και συγκρίνει. Οι τιμές μας έχουν μείνει ίδιες από το 2008, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά υπάρχουν αυξήσεις. Έτσι έχουμε λιγότερα έσοδα».

Μια άλλη εισήγηση του κ. Μαντάλα είναι η μεταφορά παραρτημάτων των Πανεπιστημίων στα ορεινά θέρετρα. «Αυτό θα βοηθούσε πολύ τις ορεινές κοινότητες, αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές. Για παράδειγμα, το ΑΞΙΚ. Θα ήταν ό,τι καλύτερο να γινόταν εδώ. Ή το Δασικό Κολέγιο, που μεταφέρθηκε στο ΤΕΠΑΚ, ή άλλα τμήματα. Δεν είναι τόσο μακριά από τις πόλεις Λεμεσό και Λευκωσία. Έτσι θα κρατηθεί η ζωή στις ορεινές περιοχές».