Αναλύσεις

Κυρώσεις στη βάση του μοντέλου της Υπερδνειστερίας

Εξανεμίζουν τα περιθώρια για διάλογο και εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και η Τουρκία, εκτός και αν αρχίσουν να πληρώνουν σοβαρό κόστος.

Η αφαίρεση δεκατεσσάρων διαβατηρίων από τους ηγέτες της κατοχής αποτελεί συμβολική τιμωρία για τα τετελεσμένα που η τουρκική πλευρά επιβάλλει στην Αμμόχωστο.

Εάν η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές κυρώσεις, υπάρχει εντός της ΕΕ το προηγούμενο μοντέλο της Υπερδνειστερίας, επί τη βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηριχθεί για να ζητήσει την απαγόρευση εισόδου εντός των κρατών μελών της, των στελεχών της λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους.

Η Υπερδνειστερία συνιστά αποσχισθείσα περιοχή από τη Μολδαβία, που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Ανήκει στις λεγόμενες ζώνες των παγωμένων συγκρούσεων.

Για την περίπτωση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι από αυτούς τους οποίους ομοφώνως αποφάσισε η ΕΕ.

Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και το κατοχικό καθεστώς έκλεισαν ελληνικά σχολεία στον βορρά, αλλά, ταυτοχρόνως, χρησιμοποιούν στρατιωτικά μέσα για να κατέχουν παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ. Αυτό άλλωστε αναφέρει ρητώς και η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση, στο επόμενο διάστημα, καλείται να προβάλει τις θέσεις της σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι αυτό της ΕΕ, που αφορά στο θέμα των κυρώσεων. Και το άλλο είναι εκείνο της ΓΓ του ΟΗΕ, ασχέτως εάν πραγματοποιηθεί ή όχι η «Τριμερής» μεταξύ Αναστασιάδη, Τατάρ και Γκουτέρες. Το τονίζουμε αυτό διότι αφενός η κ. Τζέιν Χολ Λουτ δεν αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο μέχρι το τέλος του μήνα και, αφετέρου, διότι ο σχεδιασμός των Αμερικανών είναι όπως περιοριστούν οι αντιπροσωπίες που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και οι συναντήσεις που θα λάβουν χώραν στο περιθώριό της, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.