Παιδεία

Στόχος η safe φοίτηση

Η απόφαση της Συγκλήτου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για φοίτηση με φυσική παρουσία μόνο των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει έφερε αρκετές αντιδράσεις αλλά και επικροτήσεις

Με μάσκες ή χωρίς οι μαθητές του δημοτικού; Με safe pass 72 ωρών ή μιας εβδομάδας οι μαθητές της Μέσης; Τελεσίδικη ή όχι η απόφαση ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστημίου Κύπρου για το καθεστώς φοίτησης; Ερωτήματα που προκύπτουν λίγο πριν από την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς, η οποία και φέτος αναμένεται να επηρεαστεί -λιγότερο ή περισσότερο, ο καιρός θα δείξει- από την πανδημία. Η διασφάλιση της προστασίας της υγείας είναι το κύριο ζητούμενο, για το οποίο ωστόσο οι αποφάσεις και τα μέτρα δημιουργούν δυσφορία και αντιδράσεις.

Εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στο ΤΕΠΑΚ

Η απόφαση της Συγκλήτου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για φοίτηση με φυσική παρουσία μόνο των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει έφερε αρκετές αντιδράσεις αλλά και επικροτήσεις. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος αποφάσισε όπως όλα τα μαθήματα διδάσκονται από διδακτικό προσωπικό που κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στα μαθήματα με φυσική παρουσία θα έχουν όσοι φοιτητές κατέχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τη νόσο. Όλοι βέβαια οι φοιτητές εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματά τους κανονικά είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης. Όσοι δεν έχουν τα εν λόγω πιστοποιητικά (εμβολιασμού ή νόσησης), θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως. Όσον αφορά τις τελικές εξετάσεις, αυτές θα γίνονται με φυσική παρουσία, με την κατοχή safe pass, σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

Αν και πολλοί χειροκρότησαν την απόφαση αυτοί, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αντέδρασαν -ειδικά από τον φοιτητόκοσμο- κάνοντας λόγο για διάκριση φοιτητών και ακαδημαϊκών. Άμεση ήταν και η τοποθέτηση του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος κάλεσε όσους αντιδρούν αρνητικά να ακούσουν και να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι προς το συμφέρον τους. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εξήγησε ότι «ένα πανεπιστήμιο είναι πολύ διαφορετικό από μια επιχείρηση. Οι φοιτητές κάνουν τρία με τέσσερα μαθήματα την ημέρα με διαφορετικό ακροατήριο. Οι φοιτητές μετακινούνται από αίθουσα σε αίθουσα. Η διασπορά του ιού είναι πολύ εύκολο να γίνει. Το ΤΕΠΑΚ διεξάγει 400 μαθήματα την εβδομάδα». Το να διενεργηθεί σωστός έλεγχος σε τέτοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο, όπως τόνισε ο ίδιος, αφού θα έπρεπε το μισό διοικητικό προσωπικό να έμπαινε στη διαδικασία των ελέγχων με κίνδυνο να μη γίνεται σωστά, μάλιστα σε ένα πανεπιστήμιο που είναι διασκορπισμένο σε διάφορα κτήρια στο κέντρο της Λεμεσού.

Όλοι με safe pass στο Παν. Κύπρου

Στον αντίποδα η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022 με φυσική παρουσία και με την προσκόμιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID “Safe Pass”, τηρώντας όλα τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα που έχουν εγκριθεί από την Πολιτεία.

Παράλληλα, η Σύγκλητος σημείωσε ότι στην περίπτωση που οι εγκαταστάσεις και οι αίθουσες διδασκαλίας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή του μαθήματος με φυσική παρουσία για όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες, τότε το μάθημα θα διεξάγεται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ στο μάθημα που θα γίνεται διά ζώσης, προτεραιότητα θα έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει με την COVID-19.

Ακατανόητη χαρακτήρισε την απόφαση της Συγκλήτου ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη φοίτησή τους με φυσική παρουσία. «Σε άλλες χώρες, οι εμβολιασμοί των φοιτητών έφτασαν το 80%. Δεν είναι ασφαλής η μέθοδος του safe pass».

Κινητές μονάδες στα σχολεία

Με safe pass και στη Μέση Εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση οργανωμένων εκπαιδευτικών και Υπουργών Υγείας και Παιδείας, οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές θα πρέπει να προσκομίζουν safe pass κατά την είσοδο τους στο σχολείο. Για τους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό, θα υπάρχουν κινητές μονάδες διενέργειας τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης.

Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η χρονική διάρκεια του safe pass που εξασφαλίζεται μέσω rapid test. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε ότι αίτημά τους είναι να γίνεται έλεγχος κάθε εβδομάδα και όχι κάθε 72 ώρες. «Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο να γίνεται έλεγχος των safe pass κάθε 72 ώρες. Όπως μας είπε ο Υπουργός Υγείας, θα πρέπει στις αρχές να γίνεται κάθε 72 ώρες ο έλεγχος ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αλλά δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναθεωρηθεί η απόφαση αυτή».

Εν αναμονή του νέου πρωτοκόλλου, λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή των καθηγητών στα σχολεία, ο κ. Χατζησάββας τόνισε γι’ ακόμη μια φορά την ανάγκη για ξεκάθαρες, σαφείς οδηγίες που θα ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση.

Η σκέψη για εμβολιαστικά κέντρα εντός των σχολικών μονάδων φαίνεται να εξελίσσεται παράλληλα με την οργάνωση μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης στους μαθητές για τον εμβολιασμό.

Με μάσκες και στα δημοτικά

Αν και δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη οδηγία από μέρους του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας, η σκέψη για υποχρεωτική χρήση μάσκας από παιδιά του δημοτικού φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Τουλάχιστον αυτό προτείνουν οι επιστήμονες, την ώρα που οι οργανωμένοι γονείς αντιδρούν, εφόσον οι καιρικές συνθήκες του τόπου δεν επιτρέπουν τη χρήση της, σε μέρη μάλιστα που το κλιματιστικό ακόμη απουσιάζει!

«Πρέπει να προστατεύσουμε και τα μικρά παιδιά», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης. «Σύσταση και όχι επιβολή της χρήσης μάσκας», επισημαίνει την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή. «Η προτροπή για χρήση μάσκας, στην οποία προχωρήσαμε προς το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, φαίνεται να βοήθησε την κατάσταση», ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σε πρόσφατες δηλώσεις της, η οποία τόνισε ότι ακόμη αναμένουν τα πρωτόκολλα.

Εκτός από τη μάσκα, όμως, ζητήματα όπως ο σωστός εξαερισμός, ο κλιματισμός, τα μονά θρανία παραμένουν απλώς σε τραπέζι συζητήσεων, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μετά από 15 χρόνια κλιματικής αλλαγής και εν έτει 2021!

Αναθεωρημένα πρωτόκολλα αναμένουν και τα νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν στη βάση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και διαταγμάτων υγείας. Προσκόμιση safe pass και χρήση μάσκας από νηπιαγωγούς, απαγόρευση εισόδου σε γονείς και κηδεμόνες, χρήση προσωπικών αντικειμένων από κάθε παιδί και αποφυγή χρήσης κοινών αντικειμένων, αποστάσεις, είναι μόνο μερικά από όσα στοιχειοθετούν τις οδηγίες στα νηπιαγωγεία.